Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Filip, dječak bez imena«, mjuzikl je u kojem šumi more

19.03.2021. 09:15


Nova predstava Glumačke radionice HNK Zadar, »Filip,dječak bez imena« premijerno će u HNK Zadar biti izvedena u ponedjeljak, 22. ožujka, u 19 sati, a ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se nabaviti od srijede 17. ožujka. A danas se u kazalištu može i družiti s glumcima. Naime, ususret premijeri u 11 sati u maloj dvorani HNK Zadar održat će se »Kava s glumcima« na kojoj će polaznici Glumačke radionice HNK Zadar predstaviti svoju novu predstavu i otkriti zanimljivosti iza kulisa. Uoči premijere i »Kave s glumcima« razgovarali smo s redateljicom Žanom Bumber koja nam je otkrila kako su tekle pripreme za nadolazeću predstavu, ali i još mnogo toga o ovoj zanimljivoj predstavi koja je na programu i u utorak, 23. ožujka u 19 sati.
– Pripreme za predstavu, od ideje do izvedbe, trajale su tri mjeseca. Bilo je vrlo izazovno usklađivati obveze dvadesetero izvođača, koliko ih sudjeluje u našem mjuziklu, pa smo probe održavali uglavnom vikendom u trajanju od nekoliko sati, rekla je Bumber i dodala kako je »Filip,dječak bez imena« roman inspiriran istinitim događajem, tako je proces rada na predstavi bio vrlo intenzivan i kreativan, a mi smo prilično šarena i vesela ekipa tako da su probe bile zabavne.


Od 12 do 70 godina
U predstavi sudjeluju svi polaznici glumačke radionice HNK Zadar, u dobi od 12 do 70 godina, a svi su postali jedna prava obitelj ističe Žana Bumber.
– Međusobno poštovanje i posvećenost predstavi pomogli su nam da stvorimo jednu pravu kazališnu obitelj.
Autorski tim ove predstave čine veterani HNK Zadar, a kako kaže Bumber, tim se pokazao vrlo inspirativnim.
– Režiju i dramatizaciju, potpisuje moja malenkost, kostimima, u maniri Olivera Twista, u prošlost nas je odvela Anita Goreta, scenografiju starinskog kolodvora izmaštao je John Čolak, a glazbenim aranžmanima nas je nadahnula Marija Vičević.
Inače, »Filip, dječak bez imena« je lektira za peti razred osnovne škole. Radi se o istinitoj priči koja prati život dječaka pronađenog pokraj pruge nakon željezničke nesreće 1974. godine na zagrebačkom kolodvoru i njegovo odrastanje u sirotištu, prepričala je Bumber te nadodala kako je vjerojatno zbog svoje vjerodostojnosti i umijeća pisca priča toliko sugestivna, a svojim radom nemalo su se i udaljili od originala te su ovoj poznatoj priči udahnuli novi život i Mediteranske zvukove.


Bez negativnog lika
– U trenutku kada smo se odlučili za formu mjuzikla, morali smo kompletnu priču prilagoditi tome, tako da smo otišli prilično daleko od književnog predloška. U Filipovu potragu za vlastitom obitelji ubacili smo jako puno Mediterana i dobili smo mjuzikl u kojem šumi more. Namijenjen je svim generacijama jer potreba za povezivanjem, pripadnošću, ljubavi i obitelji, zajednička je svima nama… a ovo je baš takva, topla priča, bez ijednog negativnog lika.
Ovo je priča o dječaku koji gubi svoj identitet, gubi ono što većina djece ima i uzima zdravo za gotovo. Zanimalo nas je koliko je teško raditi na jednoj takvoj temi s manjim polaznicima ove glumačke družine.
– Priču o djeci koja odrastaju bez roditelja našoj smo djeci uveli tako da prvo pokušaju razumjeti da postoje okolnosti u životu u kojima se baš ni odrasli ne snalaze najbolje, ali da djeca koja žive u domu, baš kao i sva ostala djeca na svijetu, imaju svoje nestašluke, prve ljubavi, tuge i radosti, sve ono što svatko od nas može spremiti u »kofer svog djetinjstva« i otud smo krenuli. Kod odraslih polaznika akcent smo stavili na obitelj, iz koje sve potječe i u kojoj sve završava. Vedrinom smo pokušali prekriti sve mračne kutove tako da smo dobili jednu zabavnu i veselu predstavu koja nas potiče na razmišljanje, rekla je Bumber dodavši kako je poruka i glavna ideja predstave važnost potrebe za povezivanjem, identitetom i obitelji jer da bismo znali kuda idemo, moramo znati od kuda dolazimo, zaključila je na kraju zadarska redateljica.




Pouke pandemije
Protekla godina, koja je bila izazovna za sve građane, ostavila je traga i na kulturu i na stvaranje u kulturi pa se tako ni Glumačke radionice HNK nisu održavale, ali ova vrijedna ekipa nestrpljivo je dočekala popuštanje mjera te su se prilagodili situaciji.
– Neko vrijeme nismo imali probe, zbog pandemije, a kada su mjere popustile preselili smo probe u prirodu, točnije u šumu. Taj period stvaranja smo nazvali »Kazalište bez zidova«. To iskustvo rada u prirodi nas je dodatno povezalo. Pandemija je utjecala i na mene, u tom smislu da puno više cijenim stvari koje sam prije uzimala »zdravo za gotovo«, a na rad sam se bavila još strastvenije jer sam shvatila da bez kazališta jednostavno ne mogu. Ipak su to »daske koje život znače«, ističe ova redateljica koja već dugi niz godina glumi i stvara u zadarskom kazalištu.
Žana Bumber je u stalnom angažmanu Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru od 2013. godine, a od jeseni 2017. preuzima mentorstvo nad Glumačkom radionicom HNK Zadar.
– Moram prvo podijeliti svoje veselje i ponos što sam vođenje glumačke radionice naslijedila od naše divne glumice Jasne Ančić. I za mene je to sveto mjesto. Treba istaknuti da su za naše polaznike radionice potpuno besplatne i na tome možemo zahvaliti od srca našem ravnatelju Renatu Švoriniću, rekla je Bumber te je navela što za nju predstavlja rad s djecom i zašto ga treba njegovati.


Brojni talenti
– Moja misao vodilja je da u Zadru nedostaje predstava za mlade u ranoj tinejdžerskoj dobi, od 5. do 8. razreda, a to su formativne godine. Kako sam često članica žirija na Lidranu, kao i gost Glazbene škole Blagoje Bersa, nerijetko uočim djecu koja su beskrajno talentirana u glumi, plesu, pjevanju, sviranju nekog instrumenta i u tim prilikama uvijek razmišljam kako bi bilo lijepo dati im priliku da se izraze i mjesto gdje bi mogli objediniti sve svoje talente rekla je Žana i istaknula kako se nada da su mjuziklom »Filip, dječak bez imena« u tome i uspjeli.
– Divni odrasli polaznici glumačke radionice, s kojima već godinama sretno plovim iz predstave u predstavu, znaju da su naše teme »mali čovjek sa srcem za velike stvari«, zaključila je na kraju Bumber.