Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povljana novim projektima dobiva primjereniji estetski i urbanistički identitet

19.03.2021. 11:57


U centru Povljane, općinskom mjestu na otoku Pagu, u tijeku su radovi na sveobuhvatnoj rekonstrukciji i uređenju Trga bana Josipa Jelačića čime će ovo razvijeno dalmatinsko mjesto s oko 800 stanovnika i prepoznatljiva turistička destinacija dobiti primjereniji estetski i urbanistički identitet.
– Vrijednost projekta iznosi 1,5 milijuna kuna sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU s ukupno 550 tisuća kuna, kazao je Ivo Pogorilić, načelnik Općine Povljana
Izvođač radova je tvrtka Beton Lučko koja je na hrvatskom tržištu vodeća tvrtka u svom segmentu, proizvodnji visokokvalitetne betonske galanterije.


Razumijevanje i strpljenje sumještana
– Zadovoljan sam što radovi teku planiranom dinamikom i ovom se prilikom zahvaljujem svim sumještanima koji su pokazali veliko razumijevanje i strpljenje za vrijeme izvođenja radova. Veliko hvala i svima koji sudjeluju u ovom projektu, zahvalio se Pogorilić, te je nastavio:
– Vjerujem da se svi skupa radujemo što ćemo prije početka turističke sezone, već u svibnju imati uređeni Trga bana Josipa Jelačića koji će u nastavku Trga Svetog Jurja i Šetališta Milivoja Pogorilića postati pravi povljanski trg dostojan imena kojeg nosi, trg sa svim popratnim sadržajima, kazao je Pogorilić.
Uz popločavanje izmijenjene su stare i potrošene cijevi na trgu, zamijenila se i dotrajala elektroinstalacija te je postavljena podzemno.
– U sklopu radova u središnjem dijelu trga izgrađene su dva kamenom obložena bazena u kojima će biti dvije fontane a trg će se i hortikulturno urediti, najavio je Pogorilić.


Rotor, nogostup, zid
Povljana je prije svega mirno dalmatinsko mjesto i u turističkoj sezoni mamac za turiste željne odmora ali i turističkih događanja kojih ovdje ne nedostaje.
– Protekle godine ostvarili smo izuzetno dobre turističke rezultate s obzirom na cjelokupnu situaciju, zato se usprkos pandemiji koronavirusa pripremamo za glavnu turističku sezonu kao da će biti rekordni broj turista, život mora ići dalje, naglasio je Pogorilić.
Rekonstruirali su, kaže on, raskrižja Ž6275, koje je predstavljalo opasno križanje s lošim tehničkim elementima.
– Izgrađene je kružni tok ili rotor, postavila se nova prometna signalizacija, a izgrađen je nogostup do supermarketa Lorenco, navodi Pogorilić.
Vrijednost izgradnje rotora iznosi 480 tisuća kuna, a nogostupa od kružnog toka do supermarketa Lorenco 198 tisuća kuna.




Demografski i gospodarski napredak
– Prvenstveno se želim zahvaliti Županijskoj upravi za ceste (ŽUC) direktora Branka Kutije koji su projekt izgradnje kružnog toka sufinancirali u iznosu od čak 75 posto, a izgradnju nogostupa u iznosu od 45 posto, dok je Općina Povljana preostali iznos sufinancirala iz svog proračuna, istaknuo je Pogorilić.
Ulaganje u izgradnju nove prometne infrastrukture, jedan je od preduvjeta kontinuiranog održivog razvitka što jasno upućuje na vitalno značenje prometnih infrastruktura za razvoj ovog otočkog kraja.
– Osim znatnog povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, naročito djece, cilj je i doprinijeti demografskom i gospodarskom razvoju kroz ulaganja u prometnu, komunalnu infrastrukturu, naglasio je Pogorilić.
Kvalitetna infrastruktura važna je za razvoj brojnih drugih djelatnosti tako da ćemo usprkos Covidu-19, kaže on, i dalje nastaviti s ovakvim investicijama, naročito što Europska unija i Vlada RH podupiru projekte na području prometa.


Daljinsko očitavanje potrošnje vode
– Vodovod Povljana d.o.o. se uspješno aplicirao na javni natječaj i dobio 2,3 milijuna kuna za sustav daljinskoga očitovanja potrošnje vode, što znači i doslovno da se potrošnja u stanovima i kućama čita na daljinu, da djelatnik ove komunalne tvrtke ne mora kao dosad odlaziti u domove potrošača i čitati potrošnju izravno s vodomjera, ponosno će Pogorilić.
Čim se završi projekt rad na daljinu preko posebnoga programiranog čitača i daljinskoga upravljača, funkcionirat će tako brzo da jednu veliku zgradu s desetcima stanova može očitati za svega nekoliko minuta.
– Na daljinskome se, među ostalim, bilježi i kada nešto nije u redu s vodomjerom. Zapravo u svim stanovima i kućama će se zamijeniti stari vodomjeri, rekao je Pogorilić, te poručuje:
– Riječ je o prvoj fazi radova u kojima će se vodomjeri promijeniti stalnim stanovnicima, dok će se svim ostalima vodomjeri zamijeniti u drugoj fazi, čim se osiguraju sredstva, zaključio je Ivo Pogorilić, načelnik koji je 24 godine na čelu ove općine na jugu otoka Paga.