Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Autohtoni proizvodi Dugog otoka, Ugljana i Paga u Zagrebu

18.04.2011. 22:00
Autohtoni proizvodi Dugog otoka, Ugljana i Paga u Zagrebu


Zadarski otočani danas će u Zagrebu prezentirati svoje autohtone proizvode na predstavljanju projekta “Hrvatski otočni proizvod – HOP, čarolija hrvatskih otoka, jedinstveni suveniri Hrvatske”. Poslovni klub kulturnog turizma HGK i inače predstavlja kulturno-turističke projekte s posebnim naglaskom na proizvodima koji zadovoljavaju visoke kriterije održivog kulturnog turizma, a mr.sc. Vlasta Klarić, savjetnik Sektora za turizam HGK, najavljuje da će projekt predstaviti dipl. politolog Ljubica Ajduković Ugarković iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i prof.dr. Tomislav Šola, predsjednik Zajednice kulturnog turizma Hrvatske. Na predstavljanju će biti nazočno i predsjedništvo zadarske Udruge turističkih vodiča Donat.
Projekt označavanja otočnih proizvoda oznakom Hrvatski otočni proizvod (HOP) pokrenut je početkom 2007. godine s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Temeljni je cilj bio identificirati i distribuirati kvalitetne otočne proizvode koji će kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.
Projekt ima višestruke učinke, između ostalih i demografski – otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete stvarajući tako sebi i svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. Potrošači, odnosno turisti, s druge strane, susreću se s novim proizvodima u čiju se izvrsnost lako odmah uvjeriti.
– Svoje proizvode ponudilo je 14 otočnih obitelji. Tri dolaze iz Zadarske županije. OPG Žampera iz Žmana na Dugom otoku prezentirat će kozji sir i maslinovo ulje. Svi nazočni moći će uživati u kaljskim delicijama, inćunima RZ Ribarske sloge, kao i u sirevima Paške sirane, kaže mr. sc. Vlasta Klarić.