Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Snovi oslobođeni u likovnim djelima

18.04.2012. 22:00
Snovi oslobođeni u likovnim djelima


Svaki put sam sve željniji da se to ostvaruje i da dolazim ovdje, a i djeca jedva čekaju da mi dođemo, ističe Zoran Debelić


Petnaest slikara odazvalo se 6. Likovnoj stvaraonici koja je započela jučer u Osnovnoj školi Voštarnica Zadar. Slikalo se posvuda u školi, neki samostalno, a drugi interaktivno potičući i samu djecu da otkriju svoje umjetničke potencijale u sklopu posebnih radionica. Jednu takvu ove godine priredio je i slikar Zoran Debelić, koji je u stvaraonici škole Voštarnica od samih njezinih početaka:
– Najbitnije je da se djeca uključuju, da ulaze u taj rad kroz priču. Ne očekuje se nekakvo likovno djelo, ali kroz tu spontanu igru oslobađaju se njihovi snovi, kazao je Debelić, dodajući kako pri slikanju nema nikakvih “prisila”, no učenike se ipak usmjerava kako bi se zadržala edukativna nota.
Sretni kad daruju
S obzirom da u stvaraonici sudjeluje već duži niz godina, ovaj slikar primijetio je promjene i na sebi:
– Svaki put sam sve željniji da se to ostvaruje i da dolazim ovdje, a i djeca jedva čekaju da mi dođemo. Jer, to je njima nekakva druga priča i svakodnevica i oni se doista raduju. Tjedan dana poslije ovoga ja sam ispunjen takvom božanskom energijom i to je nešto prelijepo, kao duhovna obnova. Sretni ste dok možete nekome nešto darivati i tu nema nikakve vage, to je čista ljubav, zaključio je Debelić.
Zadarski umjetnik Boris Žuža sudionik je likovne stvaraonice od prvog dana:
– Vrlo se rado odazivam na ovu koloniju. U ovo vrijeme s obzirom na okolnosti djeci treba pružati nekakvu ugodu, a posebice djeci s poteškoćama u razvoju. Preko likovnih djela ona dobiju jedan fluid istinske ljepote, kazao je Žuža koji je i inače česti sudionik likovnih kolonija s humanitarnim karakterom. Razlike u djelima su očite, kaže:
Introspekciju zamijenila impresija
– Svaka okolnost utječe na umjetnika i na njegov rad trenutno. Sve okolnosti, od prostora, svjetla, atmosfere, priče, množine ljudi… Sve se to prelama kroz rad. U ateljeu je to više unutrašnja introspekcija, a ovdje to je impresija, pojasnio je Žuža.
Na prethodnih pet stvaraonica sudjelovalo je sveukupno 35 različitih slikara, a ovoj posljednjoj šestoj odazvali su se Lela Sambunjak, Silvijana Dražović, Ines Jurin, Zoran Debelić, Boris Žuža, Margit Magyeri Zupčić, Đorđe Glušić, Zvonko Čulina, Karolina Kulier Čulina, Mate Ljubičić, Tomislav Košta, Dragan Jelavić, Stipe Grgić, Dijana Marić i Bruno Perinčić.
Također, ostvarena je i suradnja sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna. Danas će deset učenika pod vodstvom prof. Bojane Vukojević oslikavati kulisu za nastup na Kalelargi za dan izvannastavnih aktivnosti u organizaciji Grada Zadra u lipnju ove godine.


Dukić: Svatko je različit




Zadovoljstvo odazivom, ali i trajnošću projekta koji je ove godine ušao u svoju šestu inačicu iskazala je i ravnateljica Osnovne škole Voštarnica Irena Dukić:
– Ovdje svjedočimo ljepoti ljudskog uma, jer svatko je od nas različit i to nam slikari i pokazuju, a toga nekad nismo ni svjesni. Nama svima koji se ne bavimo likovnom umjetnošću na ovaj način otvaraju se novi horizonti u smislu komunikacije koja ne koristi riječ, već vizualni izraz i to je jedna univerzalna posebna komunikacija, kazala je Irena Dukić, dodajući kako je upravo različitost ono što čini život lijepim.
– Ne postoji učenik u školi kojem nije blizak likovni izraz da on ne može uživati na svoj način u njemu. Mi svi skupa ovdje, učenici, slikari, djelatnici, mediji i svi ostali, smo nakon šest godina već jedan uigrani tim koji funkcionira i svi skupa dajemo svoj doprinos. Mi smo kao živi organizam i mislim da upravo zbog toga slikari nam dolaze više godina zaredom, a i mi uvijek nanovo organiziramo koloniju, kazala je Dukić.