Tečaj buduće degustatore vina želi obučiti po metodologiji koja se primjenjuje u EU i sukladno propisima Međunarodne komisije za lozu i vino
Jučer je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar započeo dvodnevni tečaj obuke degustatora za vina koji su vodili talijanski vinski stručnjaci Alberto Mazzoni enolog i direktor Instituta za zaštitu vina u Regiji Marche, ekspert sommelier Renzi Otello te enolog Paolo Mazzoni.
Tečaju se odazvalo dvadeset i šest polaznika, a dobar odaziv znak je da su takvi tečajevi i više nego potrebni, kazao je tajnik Županijske gospodarske komore Denis Ikić.
– Županijska komora Zadar nastavlja kontinuitet edukacije svojih članova i mislim da je ovo jedna jako vrijedna akcija. Vjerujem da će ono što se posljednjih godina događa na prostoru naše županije vezano za razvoj vinarstva i vinogradarstva značajno utjecati na sliku našeg kraja na vinskoj karti Hrvatske, a možda i Europske unije. Jer, ono što je bilo nezamislivo prije možda pet, šest, sedam godina danas je postala stvarnost i mi tu stvarnost moramo živjeti na najbolji mogući način, kazao je Ikić, dodajući kako su se na tečaj prijavili ljudi koji su poslom vezani za vinogradarstvo, ali i oni koji iz ljubavi prema vinu žele proći ovaj tečaj.
– Nadam se nakon što dobijemo saznanja kroz ova dva dana da ćemo moći izoštriti naše osjete, neki i otkriti ih, da bi bolje spoznali vino iz jedne perspektive koju do sada možda nismo imali, a sve u cilju razvoja vinogradarstva naše županije, zaključio je tajnik Županijske gospodarske komore.
Sudionike tečaja pozdravio je i vodeći predavač Alberto Mazzoni, ekspert enolog kazavši kako im želi prenijeti iskustvo koje su oni posljednjih šezdeset godina stvarali u Italiji.
– Svijet vina je strastven, on ujedinjuje ljude i važan je za naš mediteranski život. Vino prati gastronomiju i zato moramo djelovati zajedno da bismo održali zajedništvo, kazao je Mazzoni ističući i važnost jednakosti u EU putem standarda jednakih za sve, a kojima je i cilj da budu jaki na području vinarstva, ali i da vinari i vinogradari brane svoje specifičnosti.
– Užitak vina i hrane nikad neće nestati zaključio je ovaj talijanski enolog.
Tečaj buduće degustatore vina želi obučiti po metodologiji koja se primjenjuje u EU i sukladno propisima Međunarodne komisije za lozu i vino. Program obuhvaća vinogradarstvo, vinarstvo, predavanja o zakonodavstvu, posebne vrste vina, tehnike kušanja kao i sljubljivanje hrana – vino. U praktičnom dijelu zakazanom za danas predviđen je i posjet vinariji kako bi svi polaznici upoznali tehnologiju proizvodnje vina.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Reakcije trenera
Kvar semafora i ziceri odnijeli priliku za majstoricom
Hrvatska
SDP
Siniša Hajdaš Dončić nezadovoljan rezultatom SDP-a na nacionalnoj razini
Županija
radionica
U ponedjeljak se održava ekološka radionica Čistog otoka namijenjena virskim mališanima i svim građanima otoka Vira
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
KK Zadar
ABA liga, doigravanje
Budućnost poslala regionalnu sezonu Zadra u prošlost
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU
Nigerijac s biogradskom adresom: ‘Ako igraš u Hrvatskoj, moraš govoriti hrvatski’
Županija
velika stvar