Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dukić: Pred konačnim smo dovršetkom Centra Mocire

19.04.2019. 16:13
Dukić: Pred  konačnim smo  dovršetkom  Centra Mocire


U zadarskoj Gradskoj vijećnici upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o radovima na rekonstrukciji i dogradnji Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama  „Mocire". Ugovor su potpisali gradonačelnik Zadra Branko Dukić i vlasnik građevinske tvrtke Krekić avangard, Siniša Krekić. Uz pročelnike nadležnih odjela i udruga za autizam i Down sindrom, potpisivanju je ugovora nazočila je i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj,  mlade i socijalnu politiku, Marija Pletikosa.
Gradonačelnik Dukić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora,  ističući kako ga sklapanju s najpovoljnijim izvođačem provedenim u postupku javne nabave.


Nemamo više prava na grešku
– Dokumentacija je opsežna, rokovi kratki, a iznos popriličan, 19 milijuna kuna bez PDV-a. Želim zahvaliti Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvu znanosti i obrazovanja koji  su nam u čitavom ovom procesu dovršetka Mocira bili podrška i pouzdan partner. Dogovorili smo zajedničko financiranje potrebnih radova  na rekonstrukciji objekta, izgradnji sportske dvorane, dogovorili opremanje i priveli posao kraju. A posao je trajao godinama, ne treba sada ni  spominjati objektivne okolnosti s kojima smo se sudarali. Kada se jednom opečeš, onda na hladno pušeš, kaže poslovica, ali danas sam uvjeren da smo pred konačnim dovršetkom Centra, najavio je Dukić dodajući kako ih čeka i skorašnje potpisivanje ugovora za poslove nadzora.
Otkako je stupio na ovu dužnost Mocire su za njega glavna preokupacija, naglasio je, izražavajući i zadovoljstvo zbog izgradnje nove osnovne  škole te otvaranja popodnevnih vrtićkih smjena.
– Sretan sam i zbog jučerašnjeg potpisivanja predugovora za početak  gradnje novih stanova iz programa POS-a, što je dio nastojanja da  održimo i razvijamo naš Zadar kao grad mladih. Tu je i poruka našem izvođaču da nemamo više prava na grešku te da Centar moramo sagraditi  čim prije, jer svi znamo što to znači za grad Zadar, poručio je gradonačelnik.


Radne aktivnosti i zapošljavanja
Zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora, ali i činjenice da će se sljedeće godine centar Mocire konačno otvoriti, izrazila je i državna tajnica  Marija Pletikosa.
– Odlaskom na ovu dužnost moje je poslanje bilo da riješimo ovaj zaista velik problem za naš grad. Od prvog sam dana radila sve na tome da  se ovo pokrene, često nismo zadovoljni rokovima, pa ni ja osobno nisam  bila zadovoljna brzinom kojom se nešto događa, ali došli smo do dana  da konačno možemo potpisati ugovor. Poznato je da će se u Centru Mocire, čiji su investitori i ova ministarstva, na površini od nekih 7.000 metara četvornih biti organizirane razne socijalne usluge, poput Centra za  pružanje usluga u zajednici koji će sadržavati socijalne usluge sukladno  Zakonu o socijalnoj skrbi, usmjerene na djecu i osobe s različitim vrstama oštećenja, kazala je Pletikosa, detaljno izlažući  koje će sve usluge  Centar nuditi. Mocire će organizirati i radne aktivnosti, zapošljavanja, a  planiraju i suradnju s organizacijama civilnog društva.
– Naša će vrata biti otvorena i udrugama koje će konačno imati mogućnost na jednom mjestu zadovoljiti svoje potrebe, poručila je Pletikosa.  




Nove mogućnosti poduke
Gradu i nadležnim minitarstvima zahvalila se i ravnateljica Osnovne  škole Voštarnica, Irena Dukić.
– Svjedočila sam da su odradili jedan ogroman posao, a sve ovo pokazuje da ima dobrih rezultata kada imamo zajedništvo. Ovo je  neizmjeran  pomak za školu jer ćemo imati četiri puta veći prostor od sadašnjeg i  moći ćemo raditi prema modernim metodama, kazala je Dukić nabrajajući prostore kojih će njihova škola imati u novom centru, prije svega  dvoranu za vježbanje koju sada nemaju.
– U ovom međuprostoru nastojali smo educirati kadar i pripremiti se  za ovaj ogroman pomak jer kada prijeđemo u Mocire samo nam je nebo  granica zbog svega onoga što ćemo moći pružiti učenicima, istaknula je  Dukić.
Gradu Zadru i nadležnim institucijama zahvalila se i ravnateljica vrtića Latica, Vesna Penjalov, najavljujući inkluzivne programe u novim  prostorima i integraciju koji dosad nisu bili mogući.
– Veselimo se suradnji i svim novim sadržajima, široke su mogućnosti  poduke koju nudi sustav planiran u okviru Mocira. Ono što imamo u Zadru i što će se sigurno i dalje razvijati jesu sadržaji za osobe iznad 21 godine, najavila je Penjalov.
O značaju otvaranja Centra govorila je i predsjednica Udruge Svjetlo  Irena Palčić, predsjednica županijske Udruge za Down sindrom Suzana  Periša, te Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam.