Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gradi se dječji vrtić za 44 mališana, vrijedan četiri milijuna kuna

19.04.2021. 10:30


U ravnokotarskoj općini Galovac u kojoj živi oko 1.300 stanovnika u tijeku je izgradnja dječjeg vrtića.
– Izgradnja vrtića je pravo veselje za Galovac jer su tu mlade obitelji i vrtić im je neophodan, kazao je Marin Gulan, načelnik Galovca.
Po projektu poduzeća za projektiranje i nadzor Via Factum d.o.o. Biograd na Moru izvođač radova je zadarska tvrtka Krekić Avangrad d.o.o.


Odgojno-obrazovana ustanova
– Projekt je vrijedan četiri milijuna kuna, a 3,3 milijuna kuna dobilo se preko mjere 7.4.1 Europskog fonda za ruralni razvoj, rekao je Gulan, istaknuvši kako će se izgradnjom vrtića otvoriti pet novih radnih mjesta.
Riječ je 380 metara četvornih bruto građevinske površine koje će biti opremljeno za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe.
– Vrtić će moći primati dvije skupine predškolske djece, ukupno 44 mališana s mogućnošću boravka još 12 djece. Dječji vrtić nije tek čuvalište već institucija koja dijete priprema na cjeloživotno učenje, istaknuo je Gulan.
To je, kaže on, odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i daje potporu roditeljima.


Igrališta s rasvjetom
– Vrtić će u novom prostoru imati sve moderne uvjete za rani predškolski odgoj i obrazovanje te kurikulumski pristup kako bi se odgovorilo razvojnim potrebama hrvatskog društva, imajući u vidu i europski i svjetski kontekst, poručio je Gulan.
Demografska obnova je, kaže on, jedan od njihovih glavnih ciljeva koje su zacrtali u Općini.
– Mlade obitelji i djeca su nam prioritet, pa smo i krenuli u projekt izgradnje vrtića, sanaciju triju igrališta s rasvjetom u Burčulima, Gulanima i Jošanima, dok smo kod škole i Doma kulture podignuli tribine, uredili pozornicu, a uskoro će se postaviti i gumena podloga, najavio je Gulan.
U suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja ima središnju ulogu u pripremi strateških dokumenata regionalne i lokalne razine, u našoj županiji su u tijeku tri socijalna programa.




Tri socijalna programa
– Projekti su primjer zajedništva i suradnje institucija, Grada Zadra, općina, među je i Galovac, te i udruga. Naizgled različiti dionici, ali svi s istim ciljem podrške i pomoći posebice ranjivim skupinama, navodi Gulan, istaknuvši kako je riječ o projektima »Uključi se knjigom«, »Ispunite svoju zlatnu dob« i »Nisi sam«.
– U tijeku je i projekt izgradnje širokopojasnog interneta. Izgrađena je javna rasvjeta u Čakarunima, Maltežima i Bučićima. Na Padvarama je obnovljena stara zadruga u koju će useliti vatrogasci i komunalci, naglasio je Gulan koji je još spomenuo i projekte poput Doma kulture s trgom, obnovu i rekonstrukciju općinske zgrade, spomenik braniteljima, Trg Gospe Karmelske.