Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nakon 15 godina ispale iz Premijer lige

19.04.2021. 07:55


Sa Splitom je počelo, sa Splitom je i završilo. Zapravo, ostalo je još gostovanje u Požegi u zadnjem kolu, ali tamo se više ništa ne može promijeniti. Košarkašice Zadra prvi put nakon 2006. godine ispale su iz Premijer lige i to nakon 19. poraza u isto toliko odigranih utakmica. Od prvog kola i gostovanja u Splitu, do preksinoć, kada su i teoretski ostale bez izgleda za ostankom u ligi, ekipa s Višnjika nije mogla konkurirati ostatku društva, a jedino donekle ravnopravne bile su upravo utakmice sa Splitom. No, i taj se sastav pokazao prejakim suparnicama i otkako je sezona počela bilo je samo pitanje kada će se i matematički ispasti. Trajalo je dugo, možda i predugo, sve do pretposljednjeg kola, a tome se može zahvaliti odluci Hrvatskog košarkaškog saveza koji je »poništio« prvi dio lige nakon kojeg su se klubovi iz sjeverne i južne skupine podijelili na Ligu za ostanak i Ligu za prvaka. Da se to nije dogodilo Zadar bi i ranije izgubio sve izglede. Ovako, nada je postajala, ali bilo je jasno da bi ostanak u ligi bio pravo sportsko čudo. A to se čudo nije dogodilo.
Zadar je za bilo kakve planove oko ostanaka trebao svladati Split s najmanje 14 razlike. Već u prvoj četvrtini pokazalo se da je riječ o nemogućoj misiji. Pokušale su igračice Samira Žuže doći do utješne nagrade, a to bi bila bilo kakva prva pobjeda u sezoni, ali i to su im suparnice uskratile. Potvrdilo se da je na (pre)mladu ekipu stavljen teret koji djevojke nisu mogle nositi. Trebao im je netko iskusniji na parketu pružiti ruku, ali u klubu su ostali uporni u razmišljanju kako je bolje sa svojim djevojkama ako treba i ispasti nego dovoditi pojačanja koja se, kako se tvrdi, »ne bi uklopila u proračun«. Epilog je takav kakav jest, Zadar seli u Prvu ligu, a to, sa sportske strane, donosi razočaranje. Jer u nižem rangu se teško može napredovati, kako pojedinačno tako i ekipno. Kada će se, i hoće li se Zadar vratiti u Premijer ligu, iz sadašnje perspektive djeluje vrlo neizvjesno.
ZADAR 51 – SPLIT 63


(10:16, 19:22, 15:11, 7:14)


ZADAR – Dvorana 3 ŠC Višnjik. Bez gledatelja. Suci: Danijela Čanković, Denis Bajramović, Neven Jurjević.
ZADAR: Prtenjača 7 (3-4), Dražić, 4, Špinderk 11 (1-2), Dobrić 10 (0-1), Nekić 7 (5-6), Lisica, Perić, Kurtin 3 (1-2), Ražov, Rudić 9 (2-4), Pavičić. Trener: Samir Žuža.
SPLIT: Miše, Turić 9, Visković 15 (5-7), Prnjak 4 (1-2), Balić 2 (2-4), Brnas 8 (2-2), Džafić 6, Maršić 3 (1-2), Čipčić 16 (2-4), Perić. Trener: Boran Grgin.




Režan prvakinja Češke
Četvrtu godinu zaredom Marija Režan je s košarkašicama Praga osvojila titulu prvakinja Češke. Uvjerljivo najbolja ekipa u ligi u finalu je upisala tri glatke pobjede protiv sastava Sokol Hradec Kralove. U trećoj, odlučujućoj utakmici, završilo je 105:66, a Režan je za 20 minuta ubacila osam poena te imala pet skokova i dvije asistencije. Zadranka nije jedina hrvatska igračice ove sezone u ekipi gdje je s njom igrala i Ivana Dojkić. Prag u češkoj ligi ove sezone, računajući doigravanje, odigrao ukupno 27 utakmica u kojima nijednom nije poražen.