U Zadarskoj županiji eksplozija broja dolazaka turista za uskrsni vikend

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Izvrsni travanjski rezultati iznenadili i najveće optimiste
Prava »ludnica« nastala je za uskrsne praznike. Konkretno u četvrtak je na zadarskom području zabilježno 9.000 noćenja, u petak je to skočilo na 11.259 noćenja, u subotu na 11.800, a s nedjeljom se počelo odjavljivati, ali još uvijek je broj noćenja ostao na respektabilnih 10.500
Vedran SITNICA
Dolazak velikog broja gostiju donio je posla i zadarskim turističkim vodičima

Od 1. travnja do 17. travnja na području Zadarske županije došlo je 21.354 stranih gostiju i ostvareno je 89.602 noćenja, a što je 463 posto više dolazaka i 400 posto više noćenja nego u istom razdoblju godinu prije (tim je razdobljem obuhvaćen i lanjski raniji Uskrs). Time je od 1. siječnja do sada zabilježeno 171.500 stranih noćenja ili 300 posto više nego lani.

Domaći su u travnju bili suzdržaniji. ostvarivši 20.000 noćenja, uz pad od gotovo 20 posto. pa je u zbiru ostvareno 110.000 noćenja odnosno 134 posto više nego lani u samom travnju. U dosadašnjem tijeku godine tako je ostavreno 231.000 noćenja domaćih i stranih gostiju.
Prava »ludnica« nastala je za uskrsne praznike. Konkretno u četvrtak je na zadarskom području zabilježno 9.000 noćenja, u petak je to skočilo na 11.259 noćenja, u subotu na 11.800, a s nedjeljom se počelo odjavljivati, ali još uvijek je broj noćenja ostao na respektabilnih 10.500.

Brojke će biti i bolje

Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije pri predstavljanju ovih podataka napomenula je - podaci se još ažuriraju jer dio unosa ide s odjavama gostiju i obuhvaća nekoliko dana unatrag, i konačne će brojke biti jedino bolje od ovih koje iznosimo.
- Rezultati ovog Uskrsa govore nam o velikoj potražnji za našom destinacijom. Dokazali smo se dodatno našim vjernim gostima tijekom posljednje dvije pandemijske godine, ali i onima koji su zbog tih uvjeta odlučili upoznati našu destinaciju. pa se sad potvrđuje da im se svidjela. Sigurnost, izrazito bogata ponuda i raznolikost, dobri domaćini i kvalitetni kapaciteti bili su mamac da ovu predsezonu budemo tražena destinacija. Travanj smo već u prvih deset dana vrlo dobro započeli. da bismo značajno povećanje imali u proteklom tjednu i potom zaista jednu eksploziju dolazaka za uskrsni vikend, posebice otvaranjem svih značajnijih smještajnih kapaciteta. Tome je pridonijela normalizacija avioprometa, što se Zračne luke Zadar tiče. Očekujemo stoga daljnju uzlaznu putanju turističkog prometa u sljedećim mjesecima, najkraće nam je ove iznenađujuće rezultate, pa i za optimiste, komentirala direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija.

Hoteli, apartmani, kampovi

Prema vrstama smještaja najviše odnosno 28.000 noćenja u travnju ostvareno je u hotelima uz 117 posto rasta. U objektima u domaćinstvu, dakle iznajmljivačkom sektoru bilo je 27.000 noćenja, a tu je skok bio čak 270 posto?! Nakon što su ranije nego ikad otvoreni svi ključni kampovi na ovom području i ta je brojka fascinirala odnosno ostvareno je u travnju 120 posto više noćenja. odnosno 19.000. Pod ostalim objektima za smještaj vode se hosteli, apartmanska naselja i apartmani ako nisu dopunska iznajmljivačka djelatnost već djeluju kao trgovačka društva, a takvih je objekata ovdje dosta, pa je ostvareno 9.500 noćenja odnosno 232 posto više nego lani.
Uglavnom komercijalni smještaj porastao je za 156 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prethodne godine, dok je u nekomercijalnom ostvareno 14.500 noćenja ili 48 posto više nego lani,. Nautičari kojima je sezona snažno krenula imaju 11.777 noćenja uz rast od 159 posto.
Dakle, brojke je gotovo nemoguće okarakterizirati drugačije nego kao eksploziju.

Dobra priprema sezone

U prvih 10 zemalja predvodi Njemačka s 20.500 noćenja uz rast od 391 posto(!?), slijede domaći gosti s 20.000 noćenja, ali i s padom od gotovo 20 posto, a treći su Austrijanci s 18.155 noćenja uz 564 posto (!?)rasta. Slijede Slovenija, Češka, Ukrajina (?!), Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske s rastom od 1.900 posto; Poljska s 372 posto rasta, pa je Slovačka i BiH.
Kako su u dijelu njemačkih saveznih država u tijeku dvotjedni praznici, a zračni promet na zadarski aerodrom se zahuktava očekuje se i jako dobar nastavak predsezone.
Da su uskrsni blagdani za turistički industriju prošli bolje nego što se mogli o očekivati potvrdio nam je i direktor hotela Pinija Dragan Šimac, koji je za Zadarski list već govori o dobrom bukingu i povoljnim projekcijama za ovu predsezonu.
- Hotel je za blagdane bio potpuno krcat, te smo mi apsolutno oduševljeni ostvarenim rezultatom. Recenzije koje redovito pristižu s raznih online platformi potvrdile su nam ono u što smo se uvjerili na licu mjesta, a to je da su svi gosti bili iznimno zadovoljni našom ponudom i ljubaznošću osoblja, kazao je Šimac i dodao kako će, ukoliko se pozitivni trendovi nastave i dalje, ovo biti sezona za poželjeti.
- Ove smo godine uložili puno truda u pripremu, jer smo očekivali da će potražnja za našim uslugama nakon dvije pandemijske godine biti povećana. Samo je u pansionskom aranžmanu u našim objektu dnevno objedovalo više od 500 gostiju, a u izvrsne brojke moramo ubrojiti i naš a la carte restoran. Posjetitelji koji tradicionalno biraju uskrsne blagdane provesti u našem aranžmanu ponovno su bili Nijemci, Austrijanci, Slovenci i nama omiljeni domaći gosti, istaknuo je Šimac i kazao kako se nakon nekoliko užurbanih dana za buđenje sezone polako počinju pripremati za prvomajsku gužvu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno