Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Što se u djetinjstvu nauči, ne zaboravlja se nikada

Autor: Velimir Brkić

18.05.2008. 22:00
Što se u djetinjstvu nauči, ne zaboravlja se nikada


Oko 130 dječaka i djevojčica iz pet dječjih vrtića na asfaltu Sportskog centra Sukošan okušalo se u četiri discipline: malom nogometu, izvođenju penala, štafeti te potezanju konopa. Organizator već tradicionalnog, 3. dana športova Sukošan, bio je Dječji vrtić “Zlatna lučica”
Najava sukošanskog ljeta bogatog kulturno-zabavnim i sportskim događanjima pripala je najmlađima. Oko 130 dječaka i djevojčica iz pet dječjih vrtića na asfaltu Sportskog centra Sukošan okušalo se u četiri discipline: malom nogometu, izvođenju penala, štafeti te potezanju konopa. Organizator već tradicionalnog, 3. dana športova Sukošan je Dječji vrtić “Zlatna lučica”, čija nam je ravnateljica Milica Pavić kazala kako je ovakav susret zapravo tradicija: – Kako dječji vrtići s izvangradskog područja ne sudjeluju na “Olimpijadi dječjih vrtića” u Zadru došli smo na ideju da i mi u Sukošanu organiziramo svojevrsnu dječju olimpijadu kako bismo i našoj djeci omogućili da se razdragano natječu radi poboljšanja osjećaja za druženja i zajedništvo.
Igra je iskonska potreba Igra je, naime, nerazdvojni dio dječjeg života i odrastanja. Ona je iskonska potreba za kretanjem, za “osvajanjem prostora”, za preispitivanjem osobne snage, vještine, spretnosti, snalažljivosti. Natjecateljski oblici igre imaju i dodatni motivirajući čimbenik – potrebu za dokazivanjem osobnih vrijednosti ili vrijednosti grupe kojoj sudionik pripada, istaknula je ravnateljica Pavić.– Dan športova pod motom “Što se nauči u djetinjstvu, nikad se ne zaboravlja” organizira se pod pokroviteljstvom sukošanske Općine i Turističke zajednice, već treću godinu za redom u Sukošanu. Odbor daje propozicije za svih pet igara, a mi dječjim vrtićima “slatke” pehare napunjene bombonima uz olimpijski moto – Važno je sudjelovati, kaže ravnateljica.Djeca koja su iskazala sav svoj sportski duh dolaze iz dječjih vrtića “Gardelin” iz Pakoštana, “Cvit” iz Sv. Filipa i Jakova i “Zlatna lučica” iz Sukošana te područnih vrtića “Cvitić” iz Turnja i “Zlatna lučica” iz Debeljaka. Svrha ove sportske manifestacije je postignuta – djeca su se zdušno i sportski borila za svaku medalju, poticana brojnim navijačima. Pa iako su to bili najmlađi natjecatelji, uočeni su športski talenti, pa bi s njima svakako trebalo nastaviti raditi.
Sve više sudionika – Ovo natjecanje izraslo je u primjerenu sportsku manifestaciju. Ona svake godine okuplja sve više djece, koja se razvijajući sportsku kulturu uče kako u sportu nema neprijatelja ni protivnika, već samo suparnika. Emocije što ih djeca osjećaju pri sudjelovanju u nekoj športskoj aktivnosti ne smiju biti zanemarene. Naime, kroz pripreme za natjecanje kao i na samom natjecanju djeca kroz igru shvate vrijednost i važnost tjelesnog vježbanja te njegov doprinos zdravom stilu življenja, istaknula je turistička promotorica, sukošanska općinska vijećnica Mirjana Veleslavić Nadinić uputivši malim sportašima želje za još puno ovakvih lijepih događaja u djetinjstvu koje će pamtiti.Sport i sportska rekreacija posebnu važnost imaju u razvoju i odgoju najmlađih. Dan sporta je kad se najbolje trči i vježba i za to se dobiju pehari, pizze, krafne, bomboni, sladoledi, sokovi, grickalice i svašta i o tome pišu novine. Ne moraju svi dobiti medalje i pehare, ali je lijepo imati ih, kazao je jedan mališan iz Turnja potvrđujući da i najmlađi znaju što je to olimpijski duh. Tjelesni odgoj predškolskog djeteta treba u dječjem organizmu razvijati sposobnost da se obrani od štetnih vanjskih utjecaja. Za to su potrebni pravilna prehrana, pravilan raspored vremena i osigurani higijenski uvjeti i navike. Mladom organizmu, potrebna su i aktivna sredstva tjelesne kulture.
Oduševljeni navijači
Dječji organizam treba jačati prirodnim čimbenicima kao što su sunce, zrak, voda i tjelovježba koja se u predškolskoj dobi izvodi u obliku pokretnih igara, sat tjelesnog vježbanja, jutarnja gimnastika, šetnje. Osnovni cilj ove manifestacije je svestrani psihosomatski razvoj djece, razvijanje zdravstvene kulture djece radi očuvanja i unaprjeđenja vlastitog zdravlja i zdravlja okoline, zadovoljenje potreba djece za kretanjem, odnosno vježbanjem, i putem toga stvoriti navike svakodnevnog tjelesnog vježbanja. Česta zabluda roditelja, pa čak i pedagoga je kako će djeca svoje motoričke potencijale razviti sama od sebe. Zbog toga potrebno je organizirati adekvatne programe tjelesnog vježbanja za svu djecu. Dakako tijekom boravka u vrtiću, ali i izvan vrtića, govori ravnateljica dodajući kako nedostatak igre i mogućnosti sudjelovanja u različitim motoričkim aktivnostima može usporiti fizički i mentalni razvoj djece.
Teško je bilo zaključiti tko je na ovom Danu športova bio uzbuđeniji, djeca, njihovi roditelji ili tete-odgojiteljice, koje su vodile svoje male natjecatelje. Svaki predstavnik vrtića imao je svoje “boje” po kojima su se razlikovali od ostalih. Njihovo natjecanje pratili su “ozbiljni” suci, sportski djelatnici, a svaki rezultat djelatnici sukošanskog komunalnog poduzeća Zlatna luka brižljivo su zabilježili što je popraćeno oduševljenim pljeskom navijača. Tijekom natjecanja djeca su se osvježila sokovima, mineralnom vodom i već navedenim jelima i slatkišima, koje su im uz pehare osigurali brojni sponzori.