Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Turisti fascinirani spomenicima i urednošću Zadra

Autor: Ivana Burica

18.05.2009. 22:00
Turisti fascinirani spomenicima i urednošću Zadra

Foto: Zvonko KUCELIN



Pretežno je riječ o jednodnevnim turama koje su na proputovanju Hrvatskom. To su gosti koje zanima kultura i povijest grada, a u tom smislu nadamo se da će uz svjetske atrakcije Morske orgulje i Pozdrav suncu, pravi hit među gostima postati i Muzej antičkog stakla, kaže suradnik za promidžbu i odnose s javnošću Turističke zajednice grada Zadra Stjepan Felber


Unatoč svim crnim prognozama koje su opravdavane svjetskom gospodarskom krizom, svjedoci smo da je već u prvoj polovini svibnja Zadar pun turista.
– Raduje da je sezona od početka, dakle, od uskrsnih blagdana dobra. Iako će se još rijetko tko odlučiti na kupanje, grad je pun turističkih grupa. Pretežno je riječ o jednodnevnim turama koje su na proputovanju Hrvatskom, a većinom su to, barem prema jezicima koji se mogu čuti po gradu, grupe Japanaca i Francuza u pratnji vodiča.
To su gosti koje zanima kultura i povijest grada, a u tom smislu nadamo se da će uz svjetske atrakcije Morske orgulje i Pozdrav suncu, pravi hit među gostima postati i Muzej antičkog stakla, kaže suradnik za promidžbu i odnose s javnošću Turističke zajednice Grada Zadra Stjepan Felber.
Turizam tijekom cijele godine
Felber ističe da je Zadar sve bliži cilju da postane turistički poželjan tijekom cijele godine. Osim tzv. kulturnih turista tu i grupe mladih ljudi, koji u Zadar dolaze zahvaljujući povoljnim i direktnim avionskim linijama iz Edinburgha, Stockholma i Londona.
– Osim Engleza i Šveđana, Zadar posjećuje i sve veći broj mladih iz Finske. Ono što mi u turističkoj zajednici i TIC-u kroz kontakte s turistima primjećujemo, jest da su uz Morske orgulje i Pozdrav suncu te kulturne spomenike, zadnjih godina najviše fascinirani čistoćom grada i “uglancanim” kamenom, informirao nas je Felber.
Kako bismo iz prve ruke saznali otkud dolaze turisti koji posjećuju naš grad i što o njemu misle, prošetali smo se gradom.
Na Narodnom trgu zaustavljamo Patriciju i Williama Moare iz Brisbanea u Autraliji, koji su u Hrvatsku, kažu, oduvijek željeli doći, a ta im se želja ove godine i ostvarila.
– Prvi smo put u Hrvatskoj i za sada nam se sviđa ono što vidimo. Posjetili smo Istru i Rijeku, a iz Zadra nastavljamo putovanje prema jugu, do Dubrovnika. Zadovoljni smo klimatskim uvjetima, ljubaznošću ljudi, a i cijene su u redu. Mogu se uporediti s australskima. Primijetili smo da je Zadar za razliku od, primjerice, Rijeke vrlo čist i uređen. Jedina primjedba bi bila što su crkve u poslijepodnevnim satima najčešće zatvorene pa ih ne možemo obilaziti koliko bismo htjeli, kazali su Patricia i William.
 Kad se uključuju Morske orgulje?
Iako Zagrepčani prvi put u Zadru su i bračni par Renata i Mario Čehuljić.
– Zapravo smo tek stigli i skupljamo prve dojmove. Nismo mogli pronaći most pa smo do Poluotoka došli barkicom. Zanimljivo iskustvo. Sve je lijepo i uredno. Kakva je gastronomija, zabavna ponuda i ostalo tek ćemo otkriti, kazali su naši sugovornici iz hrvatske metropole.
Krećemo na Kalelargu gdje susrećemo grupu mladih Londončana. I oni su u Zadru prvi put. Tek su stigli, a imaju namjeru ostati nekoliko dana.
– Za sada izgleda dobro. Izabrali smo privatni smještaj i nemamo nikakvih primjedaba. Dojmilo nas se što su ljudi prijateljski nastrojeni, a i vrijeme je jako lijepo. Možda ćemo se i okupati. Čuli smo za svjetske atrakcije Morske orgulje i Pozdrav suncu i upravo smo ih krenuli razgledati, kazali su Pauline, Ash, Wicky, Trev i Lee.
Marwin Levini iz New Yorka u Hrvatskoj je drugi put.
– Prvi sam put tu bio prije rata, u vrijeme Jugoslavije. Vidi se da je sve puno modernije i urednije nego prije. Zadar je lijep grad. Tu ću biti nekoliko sati, a put nastavljam prema Dubrovniku, rekao je Levini.
Svratili smo i u TIC na Narodnom trgu gdje doznajemo da su turisti koji dolaze u Zadar o gradu pretežno već unaprijed informirani, dolaze “naoružani” brošuricama i ne daju se iznenaditi. Turističke se nedoumice, saznajemo od turističke informatorice, najčešće vrte oko funkcioniranja Morskih orgulja i Pozdrava Suncu te nerijetko padaju pitanja kad se orgulje uključuju i kad isključuju i radi li Pozdrav Suncu na struju.