Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Malog Isusa u svoje srce po prvi put primilo devet prvopričesnika

19.05.2021. 12:20


U Debeljaku, naselju u zaobalju Općine Sukošan, bilo je izuzetno svečano. Pod strogim epidemiološkim mjerama tijekom svečanog misnog slavlja župnik don Domagaj Kelava je u crkvi Velike Gospe podijelio sakrament prve svete pričesti.
Malog Isusa u svoje srce po prvi put je primilo devetero prvopričesnika: Patricija Alivuk, Marcela Batur, Leo Raspović, Lukrecija Rogoznica, Antonio Smolić, Ivano Smolić, Andrija Torbarina, Barbara Torbarina, Leni Županović, učenici i učenice trećeg razreda Osnovne škole Sukošan – Područna škola Debeljak, učiteljice Ane Peričić.


Isus je snaga i prijatelj
– Raduje se i cijela župna zajednica ovom svečanom danu jer vas Isus danas zove da pristupite k njegovom prijateljskom stolu, da se s njime sastanete primajući prvu svetu pričest. Ostanite vjerni onom što danas započinjete, ostanite vjerni prijatelji s Isusom, kroz djetinjstvo i mladost i kroz cijeli život. Nikad ne zaboravite da je Isus vaša snaga, prijatelj koji ostaje uz vas bez obzira na sve, u ime roditelja između ostalog je poručila Mihaela Županović.
Prvopričesnici su bez ijedne greške odradili svoje recitale i pjesme koji ih je znalački uvježbala vjeroučiteljica Davida Dizdar, sestra Klanjateljica Krvi Kristove koje više od tri desetljeća djeluju u Župi sv. Kasijana, u Sukošanu i Debeljaku.


Sakrament koji se pamti
– Želja da primimo Isusa u svoje srce uvijek je ono što ostaje najdublje u našem ljudskom životu, rekao je don Domagoj. On je govoreći o naviještenoj Božjoj Riječi istaknuo potrebu rada s Kristom, jer to garantira uspjeh.
Prva sveta pričest sakrament je koji se pamti. Svima, kojima će biti podijeljen u doba koronavirusa osobito će ostati u sjećanju. Korona i epidemiološke mjere zahvatile su svaki segment života, pa su tako utjecale i na svete sakramente.
Crkva je svečano ukrašena, a mališani u bijelim haljinama radosno su iščekivali taj trenutak, kada će primiti bijelu hostiju. Prvopričesnici su otvorenih ruku pristupali svetoj pričesti i u svoje srce primili najdražeg gosta, Isusa u svetoj hostiji. To je bio vrhunac ove svečanosti, trenutak koji se pamti cijeloga života.




Molitva, Božja riječ, ispovjed, sveta misa
– Nije važno samo primiti sakrament, nego i živjeti sakrament, biti prijatelj Isusu. U duhovnom životu važni su redovita molitva, Božja riječ, ispovijed i sveta misa, naglasio je don Domagoj.
Sama svečanost prve svete pričesti protekla je dostojanstveno i svečano, s velikom radošću. Prvopričesnici su recitirali, a u euharistijskom slavlju aktivno su sudjelovali su i njihovi roditelji.
Poslanicu je čitao Dinko Rogoznica, a za svečani ugođaj brinuo se crkveni zbor koji je uz pratnju glasovira na kojem je svirala prof. Marta Smolić pjevao liturgijske pjesme.