Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Knjižnice pred izazovom novih tehnologija

18.06.2012. 22:00
Knjižnice pred izazovom novih tehnologija


Dvanaesta LIDA konferencija se bavi izazovima i problemima vezanim uz promjene okruženja knjižnica i informacijskih sustava do kojih dolazi sve snažnijom uporabom nove informacijsko-komunikacijske tehnologije


Na Sveučilištu u Zadru svečano je otvorena međunarodna konferencija “Libraries in the Digital Age (LIDA)” koja će se tu održavati tijekom ovog tjedna. Organizatori ove renomirane konferencije su Odjel za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru i Sveučilište Rutgers iz Sjedinjenih Američkih Država.
Rad konferencije su prigodnim pozdravnim govorima otvorili Tefko Saračević, profesor emeritus sa Sveučilišta Rutgers iz SAD-a i počasni doktor Sveučilišta u Zadru i dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, profesorica Odjela za knjižničarstvo zadarskog sveučilišta.
Profesor Saračević je sudionicima poželio uspješan nastup i predstavio program ovogodišnje LIDA konferencije. Kazao je kako će se zahvaljujući velikom broju sudionika ove godine izlaganja, predavanja i radionice održavati u dvije tematske cjeline. Prvi dio konferencije se bavi problemima vezanim uz digitalne informacijske usluge, a drugi dio obrađuje problematiku prikupljanje, obrade, korištenja i čuvanja znanstvenih podataka u digitalnom okruženju.
– Na konferenciji će biti predstavljeno 36 izlaganja, tri kraća izlaganja i dvije radionice. Ujedno, obilježit ćemo i 75. godišnjicu “American Society for Information Science & Technology”. Među ljudima koji su najzaslužniji što se ovogodišnja, dvanaesta LIDA konferencija održava u Zadru i što je okupila ovoliki broj sudionika svakako je Franjo Pehar, predsjednik organizacijskog odbora, dodao je Saračević.
Dvanaesta LIDA konferencija se bavi izazovima i problemima vezanim uz promjene okruženja knjižnica i informacijskih sustava do kojih dolazi sve snažnijom uporabom nove informacijsko-komunikacijske tehnologije.
Organizatori su se i ove godine potrudili kao pozvane predavače dovesti poznate svjetske stručnjake. Uz profesora Saračevića koji je zajedno s profesoricom Aparac-Jelušić organizator LIDA konferencija, pozvani predavači su: profesorica Christine Borgman s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA), Lynn Silipigni Connaway iz svjetski poznatog informacijskog centra OCLC, Dublin, Ohio, profesorica Eileen Abels, dekanica Informacijske škole na Sveučilištu Drexel, profesorica astronomije Alyssa Goodman sa Sveučilišta Harvard, Herbert van de Sompel, voditelj Američkog nacionalnog centra za istraživanje digitalnih knjižnica iz Los Alamosa i Liz Lyon, voditeljica britanskog centra UKOLN u Bathu. Počasni gost ovogodišnje LIDA je profesorica i dekanica Informacijske škole u Dublinu, Irska, koja je trenutno predsjednica ASIST-a. Na koneferenciji sudjeluje oko 120 stručnjaka iz Hrvatske i svijeta.