Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Od bubnjanja i filcanja do alternativne glazbe na petodnevnom festivalu

19.06.2018. 08:05
Od bubnjanja i filcanja do alternativne glazbe na petodnevnom festivalu


Udruga Vilin dol ove godine organizira festival „Dragon's Quest” koji će promovirati različite aktivnosti, umjetnost, rukotvorine i radionice te promovirati prirodu, a neće nedostajati ni glazbe i zabave. Tijekom pet dana dana, od 26. do 30. srpnja članovi udruge i volonteri pripremaju prostor za različite radionice i aktivnosti namijenjene djeci u Parku Franje Tuđmana u Gračacu te radionice i večeri s različitom alternativnom glazbom u mjestu Tomingaj.


Posebna pažnja posvećena tradicijskim zanatima
Program uključuje različite radionice za djecu od izrade zmajeva i zmajarenja, bubnjanja i akrobacija na svili te programa za odrasle u mjestu Tomingaj koji uključuju radionice izrade prirodne kozmetike, permakulture, raznih akrobacija te programa kako postati DJ uz nastupe različitih glazbenika tijekom večernjih i noćnih sati.
Udruga Vilin dol postoji i radi tri godine s ciljem aktiviranja lokalnog stanovništva, proširenja ponude na području turizma, kulture i edukacije na području Gračaca te promocije prirodnih ljepota krajolika Gračaca i okolice, lokalnih običaja i zanata s fokusom na ekologiju i održivost, a više o njima kazala nam je Božica Jurkić, dopredsjednica udruge.
– Tijekom svoga postojanja radimo na poticanju kreativnosti, umjetnosti i vještina, te okupljamo djecu, mlade i sve koji to žele da sudjeluju u nizu edukativnih radionica, sportsko-rekreativnih aktivnosti, ekoloških, plesnih, akrobatskih, glazbenih i sličnih radionica. Posebnu pažnju posvećujemo tradicijskim zanatima, poput rada s vunom, filcanja, tkanja te se kroz predavanja i praktične radionice može educirati o ekološkim proizvodima, važnosti recikliranja i primjene principa održivosti. Na zadovoljstvo lokalne zajednice i nas samih imamo iza sebe dva kreativna i radionicama bogata događanja na otvorenom u prirodi pod nazivom „Art skill and chill” na kojem su sudjelovala djeca vrtićke dobi, osnovnoškolci, srednjoškolci i svi ostali, kaže Jurkić.
Dosadašnje tri godine organizirali su mala događanja koja su privukla brojne zainteresirane za aktivnosti u prirodi i učenje nekih novih vještina, a ove godine program su proširili na gotovo pet dana.


„Poskoči, potrči, poleti”
– Kroz projekt „Poskoči, potrči, poleti” ove godine organiziramo „Dragon's Quest”, a to je događanje koje je nastavak programa „Art, skill & chill” te pripremamo bogati program radionica, zabave i rekreacije. U parku organiziramo za djecu različite radionice bubnjanja, izrade prirodne kozmetike, zmajeva i zmajarenja, eko printa, zračnog hopa te akrobacija na svili, kao i razna druga iznenađenja, dok ćemo u Tomingaju organizirati nešto ozbiljnije radionice za odrasle na kojima će biti radionice i predavanja o permakulturi, prirodnoj kozmetici, bubnjanju, yogi te kako postati DJ i još mnoštvo toga. U večernjim satima tamo će biti održavan glazbeni program s različitim alternativnim glazbenicima, kaže Jurkić dodajući kako je za posjetitelje organiziran i posjet Cerovačkim špiljama te grupne šetnje i vožnje biciklom.
Sva događanja, kažu iz Vilinog dola, odvijaju se u prirodi, jer priroda je tu oko nas i moramo ju živjeti u potpunom smislu. Stoga će na festivalu biti i različiti štandovi s rukotvorinama, s različitim proizvodima mahom nastalim od prirodnih materijala.
S obzirom na to da ima još dosta posla oko pripreme festivala, tim udruge Vilin dol pojačat će 16 volontera koji dolaze putem programa Erasmus+. Volonteri dolaze iz četiri zemlje – Bugarske, Slovačke, BiH i Srbije. Volonteri će osim udruzi Vilin dol pomagati i lokalnoj zajednici Gračaca pri provedbi festivala Dragon´s Quest. Volonterski projekt traje dva tjedna te će volonteri u Gračacu biti od 18. srpnja do 2. kolovoza. Projekt se provodi u partnerstvu s organizacijom AKSELS iz Bugarske, ADEL iz Slovačke, Snaga mladih iz Mostara i Volonterskim centrom Vojvodine. Festival pomaže i sufinancira i Općina Gračac, a financiraju se i donacijama te, kako nam kažu, maštom.