Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Vujević tvrdi da je sve po zakonu, Kapović prijeti zatvaranjem gradilišta

19.06.2018. 12:12
Vujević tvrdi da je sve po zakonu, Kapović prijeti zatvaranjem gradilišta


U Viru se jučer ponovio scenarij iz prosinca. Djelatnici tvrtke Tri Bartola izišli su na teren s namjerom da započnu gradnju benzinske postaje sukladno građevinskoj dozvoli koju su dobili od Zadarske županije. Krenuli su ograđivati teren te su postavili građevinski kontejner i izvjesili tablu s podacima o tome tko i što radi na tom gradilištu. No ubrzo su na teren izišli i komunalni redari Općine Vir, a potom, na poziv prvih, i policija.
– Mi imamo pravomoćnu i izvršnu građevinsku dozvolu te vlasništvo za zemljište 1/1. U međuvremenu Županijski sud u Zagrebu je ukinuo privremeno rješenje o obustavi gradnje koje je izdao Općinski sud i ujedno je skinuta i plomba sa zemljišta. Dakle, imamo sve uvjete sukladno zakonu za početak gradnje. Djelatnici Općine Vir uručili su nam općinski akt, odnosno rješenje prema kojem smo dužni u roku od sat vremena ukloniti sve pokretne stvari sa zemljišta, a nakon isteka tog vremena donijeli su nam i drugo, izvršno rješenje o provođenju prisilne izvršenju, kaže nam Ivan Vujević, direktor tvrtke Tri Bartola dodajući kako ne zna što će se dalje događati. Što se policije tiče, oni su jučer nakon izlaska na teren sačinili zapisnik, a kasnije su se tu pojavili i interventni policajci koji nadziru cijelu situaciju.
Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, međutim, i dalje tvrdi kako je riječ o nezakonitoj građevinskoj dozvoli pozivajući se na rješenje iz veljače koje je donijela inspekcija Ministarstva graditeljstva.
– U tom rješenju stoji da je građevinska dozvola nezakonita po više stavki, a ona najvažnija je da ju je izdalo tijelo koje nije nadležno, odnosno Zadarska županija, umjesto Ministarstva graditeljstva. Upravni postupak je u tijeku i ja se nadam da će uskoro biti donesena i presuda. Isto tako, nadam se da će i ostale institucije, počevši od policije, DORH-a i USKOK-a, odraditi svoj dio posla po prijavama koje su im podnesene, kaže Kapović prozivajući ujedno i zadarskog župana Božidara Longina za ogluhu, a među ostalim i na prijavu protiv Ivone Cote koja je potpisala spornu građevinsku dozvolu. Kaže kako mu nije jasno zašto ona još uvijek radi na istom mjestu na kojem je i radila, te podsjeća i na priopćenje iz Županije koje je izdano bez konkretnog potpisa, odnosno imena odgovorne osobe, a u kojem je stajalo očitovanje o građevinskoj dozvoli i investiciji tvrtke Tri Bartola na Viru te postupcima čelnih osoba u Općini Vir.
Direktor tvrtke investitora, pak, spominje kako njihova građevinska dozvola nije ukinuta. Napominje kako se Kapović poziva na mišljenje inspekcije.
– To je samo mišljenje. Tamo jasno stoji da oni nisu nadležni za ukidanje dozvole, no stoji i kako ju je izdalo nezakonito tijelo. Mi se nadamo da će sve biti u redu i da ćemo nesmetano započeti gradnju, zaključuje Vujević.
A hoće li tako biti te hoće li virski komunalci noćas krenuti u prisilno uklanjanje svega s gradilišta ostaje za vidjeti.