Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski sindikalci upozoravaju na rastuće nasilje nad učiteljima i profesorima

19.06.2018. 07:57
Zadarski sindikalci upozoravaju na rastuće nasilje nad učiteljima i profesorima


Nastavnici i učitelji u osnovnim i srednjim školama su najugroženija struka u hrvatskim javnim službama, a to posebice dolazi do izražaja u vrijeme zaključivanja ocjena. Nedovoljno svjesni da je ocjena ekvivalent znanja koje je učenik pokazao, roditelji često traže od nastavnika bolju ocjenu za svoje dijete, a neki u tim zahtjevima prijeđu granicu uljuđenog razgovora te se upuste u vrijeđanje, prijetnje pa čak i fizičke nasrtaje, kaže Tinka Zemunik, sindikalna povjerenica u Sindikatu hrvatskih učitelja dodajući kako nerijetko i sami ravnatelji škola rade pritisak nastavnicima pod utjecajem roditelja kako bi izbjegli inspekcije. Bolju situaciju Zemunik vidi isključivo u temeljitoj izmjeni zakona koji bi bolje štitio prava i dignitet nastavnika i učitelja.


Napadi se procesuiraju po službenoj dužnosti
– Situacija je iz godine u godinu sve gora. Učitelji i nastavnici dovedeni su u nezavidan položaj i to treba promijeniti. Nasilju, verbalnom i fizičkom, najviše su izloženi nastavnicima koji predaju sedmim i osmim razredima jer je njima prosjek ocjena važan kod upisa u srednje škole, no roditelji bi trebali biti svjesni da svojoj djeci ne čine uslugu ukoliko traže od nastavnika da im zaključi višu ocjenu od one koju su svojim znanjem zaradili, poručuje Zemunik.
S njom se slaže i Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zasposlenih u srednjim školama koji ističe kako je mali pomak u zaštiti nastavnika i učitelja učinjen 2014. godine, kada je u Kolektivni ugovor uvršten stavak koji govori o zaštiti dostojanstva zaposlenika u školama.
– Tražili smo da se napad na zaposlene u školama tretira kao napad na službenu osobu, kao što je to kod policijskih službenika, no u tome nismo uspjeli, ali je pomak ipak napravljen. Donesena je odluka da će se ti napadi procesuirati po službenoj dužnosti o čemu govori stavak sedam Kolektivnog ugovora, odnosno da će se procesuirati putem Državnog odvjetništva i policije. Rad s djecom je vrlo osjetljiva kategorija i moji kolege su jako senzibilizirani kod ocjenjivanja te imaju razumijevanja. Međutim, pred kraj godine, u svibnju i lipnju, često su izloženi pritiscima ponajviše roditelja koji žele ishoditi bolju ocjenu za dijete, kaže Bilan ističući kako je ocjena na kraju školske godine rezultat rada učenika tijekom cijele školske godine, a ne samo na kraju. Nastavnici i učitelji, ističe Bilan, tijekom cijele godine vode zabilješke i evidencije iz kojih se rad učenika jasno vidi.


Razni oblici nasilja nad nastavnicima
– Imamo tako one izlike: "Nisam naučio, ne bih danas odgovarao, nisam spreman….". A, onda 1. lipnja: "Ja bih odgovarao". Nasilje nad zaposlenicima u školama ima razne forme počevši od verbalnog nasilja, do fizičkih napada, a u novije vrijeme i internetskog, cyber nasilja kada učenici isprovociraju nastavnika i onda ga snime mobitelom pa takvu snimku plasiraju na razne internetske stranice i onda se to stihijski širi i dijeli dalje. U svojevsrsno nasilje ubrojio bih i razna pogrdna imena i nadimke koje učenci daju nastavnicima pa se to onda prenosi iz generacije u generaciju, ističe Bilan podsjećajući na nemili događaj iz zadarske gimnazije koji se dogodio 1972. godine. Tada je 19-godišnji učenik hicima iz pištolja presudio profesorima Vici Vlatkoviću (46) i Gojku Matulini (33), čijim su imenima nazvane dvije zadarske srednje škole.
– Pamte Zadrani taj nemili događaj, ali i druge, manje tragične događaje, kad su se na meti učenika ili roditelja našli zaposlenici zadarskih škola. Jedan takav je i fizički napad iz kolovoza 2011. godine kad su roditelji čija su djeca na popravnom ispitu ocijenjena negativnom ocjenom ušli u prostorije gdje je bio popravni i fizički napali dugogodišnjeg profesora matematike u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru. Osim tih brutalnijih napada zaposlenicima u školama se nerijetko uništava i imovina, najčešće oštećenjem automobila, no ipak je najučestalije verbalno nasilje, govori Bilan spominjući i jedan primjer nasilja koji potvrđuje tvrdnju Tinke Zemunik kako i ravnatelji škola vrše nasilje nad zaposlenicima.




Potpuno pogrešna poruka
Riječ je o slučaju koji se dogodio u ljeto 2012. godine, a koji je potom dobio i svoj sudski epilog u korist profesorice te je ujedno zabilježen i kao prvi takav u Hrvatskoj. Kata Knežević, županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja kaže kako je iz razgovora s povjerenicima SHU pojedinih podružnica doznala da ima žicanja ocjena, kako od učenika, tako i od njihovih roditelja.
– Nerijetko je dijete svjesno koliko je šansi imalo za povećanjem ocjene, ali roditelj ustraje na instant ocjenama radi boljeg prosjeka, nesvjesni da na takav način daju svojoj djeci potpuno pogrešnu poruku, da to nije put u samostalan i odgovoran život. Nisam čula za ekstremnije slučajeve, fizičke obračune i slično. Međutim, pritisci na učitelje i druge zaposlenike ustanova za odgoj i obrazovanje vrše se konstantno. Česti napadi i psihičko zlostavljanje zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja na njihovom radnom mjestu predstavljaju velik problem. Stoga SHU smatra da je potrebno osigurati dodatnu zaštitu, kaže Knežević, ističući kako nije dovoljna zakonska odredba o pokretanju kaznenog postupka po službenoj dužnosti u odnosu na odgovorne osobe u obavljanju javne službe u koje se ubrajaju i prosvjetni radnici.
 


Prva presuda za mobbing nad profesoricom
Pritisak ravnatelja Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića Ivana Paštara pred njegov odlazak u mirovinu 2012. godine na profesoricu fizike Jelenu Lenkić Pilko koja je zaključila podosta negativnih ocjena okarakteriziran je kao mobbing te je završio na sudu. Mlada profesorica zatražila je pravdu i uspjela ishoditi pravomoćnu presudu za mobbing protiv škole u kojoj radi, a ujedno je to prva takva presuda u Hrvatskoj. Tužila je Školu zbog postupaka njenog bivšeg ravnatelja koji ju je u razdoblju od lipnja do srpnja 2012. u više navrata za vrijeme radnog vremena uznemiravao, omalovažavao i vrijeđao. Osim presude u kaznenom postupku, mlada je profesorica uspjela i u parničnom. Dosuđena joj je novčana naknada od Škole u iznosu od 10 tisuća kuna "zbog povrede prava osobnosti na dostojanstvo, ugled i čast".