Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima

25.04.2018. 11:43
Poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima


Zadarska županija je u suradnji s Parkom prirode Velebit održala drugi trening za prenošenje znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy. Trening se održao u prostorijama Parka prirode Velebit u Gospiću. Opći cilj ovog projekta je poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. Projekt je započeo 1. studenog 2016. godine, a trajat će do 30. travnja 2019. godine.
Ovo je drugi od šest predviđenih treninga u okviru projekta ForBioEnergy, a svrha održavanja treninga je učinkovito korištenje dostupnih znanja, kako u okviru projekta, tako i izvan njega. Treninzi su namijenjeni ključnim ciljanim skupinama u koje spadaju: kreatori politike, tijela javne vlasti, tijela upravljanja zaštićenim područjima, energetske agencije, udruge za zaštitu okoliša, energetska i šumska poduzeća, tehničari i profesionalne udruge koje se bave pitanjima bioenergije i biološke raznolikosti.
U ime Zadarske županije nazočnim se obratila Katerina Skelin, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj dok je ravnateljica Ivana Maras pozdravila okupljene u ime Parka prirode Velebit. Prezentacije o procjeni prijetnji i koristi prikupljanja/izvlačenja šumske biomase s naglaskom na prednosti suvremenih tehnologija i mogućnosti daljnjeg razvoja održali su dr.sc. Alen Berta (za područje PP Velebit, PP Telašćica i PP Vransko jezero u Zadarskoj županiji) i Robert Bogdanić, mag.ing.silv. (za područje PP Velebit u Ličko-senjskoj županiji).
Prezentaciju o mogućnosti korištenja šumske biomase za razvoj lokalnog područja održao je profesor Stjepan Risović sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, dok je Robert Bogdanić prezentirao interaktivne web-alate u području optimizacije šumarstva. Temu investicije za otključavanje potencijala bioekonomije predstavila je Marija Krnjajić, mag.ing.silv.
Nakon održanog treninga uslijedila je aktivna rasprava na osnovu koje je zaključeno da bi se uporaba šumske biomase za svrhe dobivanja energije mogla povećati bez ugrožavanja održivosti šumarstva. To bi posebice bilo moguće kroz korištenje različitih financijskih instrumenata. Lokalna zajednica je u mogućnosti iskoristiti sredstva EU fondova za pripremu projekata korištenja šumske biomase kao obnovljivog izvora energije i time osigurati značajan doprinos lokalnoj zajednici. Time bi se osigurala dodatna vrijednost kruženja i zadržavanja novca u državi, odnosno lokalnoj zajednici, razvoj ruralnih područja te otvaranje novih radnih mjesta.
Mnogobrojni primjeri prelaska sa sustava koji koriste fosilna goriva na sustave koji koriste šumsku biomasu, ostvarili su značajnu uštedu, prvenstveno u troškovima grijanja. Sustavi na šumsku biomasu su u većini slučajeva potpuno automatizirani te njihov rad nije podložan ljudskom faktoru što im daje sigurnost i efikasnost u radu. Trebalo bi sve više raditi na manjim lokalnim i regionalnim pilot projektima izrade sabirno logističkih centara za biomasu koji će biti usredotočeni na domaće tržište sa optimalnom logistikom i organizacijom kupoprodaje kroz koje se različiti proizvodi šumske biomase, standardizirane kakvoće, plasiraju na tržište. Sabirno-logistički centri za biomasu pokazali su se kao uspješni poslovni modeli u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Finskoj gdje funkcioniraju kao regionalna središta koja doprinose gospodarskom razvoju kroz nova radna mjesta i razvoj lokalnog tržišta biomase.
Kako bi se aktivirali ključni dionici te smanjile zapreke koje sprečavaju učinkovit razvoj korištenja obnovljivih izvora energije, kako na EU razini tako i na nacionalnim razinama, trebalo bi kroz manje lokalne i regionalne projekte podupirati razvoj mreža, inicijativa i platformi kojima će se poticati razvoj tržišta i konkurentnosti u sektoru bioekonomije.