Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Poticanje socijalne uključenosti mladih od 15 do 29 godina

19.06.2019. 13:08
Poticanje socijalne uključenosti mladih od 15 do 29 godina


Grad Zadar, u partnerstvu s Prirodoslovno-grafičkom školom Zadar, Udrugom za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti Cinaz, te Udrugom apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat, provodi projekt »VR Laboratorij za mlade«, sufinanciran iz ESF-a.
Riječ je o projektu koji je usmjeren na poticanje socijalne uključenosti mladih u dobi od 15 do 29 godina, kako bi primjenom suvremenih tehnologija stekli vještine kreiranja sadržaja virtualne stvarnosti i naučili razvijati inovativne turističke proizvode za konkurentniji nastup na tržištu.
Turistička promidžba grada Zadra
Kroz niz provedenih edukacija mladi su saznali kako samostalno pokrenuti start-up i crowdfunding kampanju, kako razviti poslovne ideje i prodati kreirane proizvode, koliki utjecaj ima kvalitetan marketing na društvenim mrežama, što je virtualna stvarnost, te kako kreirati sadržaj VR-a 360.
Pred timove koji sudjeluju na VR Challenge-u stavljen je izazov kreiranja projekata kojima je osnova VR medijski sadržaj na temu turističke promidžbe grada Zadra, a svoje ideje timovi su prezentirali na VR Challenge-u koji je održan u ponedjeljak u sklopu KvartArt festivala, trećeg festivala urbane kulture koji okuplja mlade kreativce i njihove projekte.
– Na prezentaciji, koja se održava u sklopu KvartArta, osam timova predstavlja svoje projektne ideje koje su osmislili nakon provedene edukacije, doznajemo od Ivane Gospić Čolak iz Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, koja dodaje kako šest timova dolazi iz srednjih škola, dok dva tima čine studenti.
«Poduzetništvo, nove tehnologije i turizam«,
– Pet timova je iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, te jedan tim iz Ekonomsko-birotehničke škole Zadar koji svojim projektnim idejama promoviraju prirodne ljepote, plaže, proizvodnju suvenira i druge ideje kojima su osmislili na koji način turistički promovirati Zadar koristeći nove tehnologije, npr. VR 360 video, kaže Anamarija Ivković iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, te dodaje kako su se dvije grupe studenata u svojim idejama bazirali na kulturnu baštinu.
Nakon prezentacije poduzetničkih ideja ocjenjivačkom timu održana je i panel rasprava na temu »Poduzetništvo, nove tehnologije i turizam«, a u njoj su sudjelovali Ana Odvitović, voditeljica sektora razvoja poduzetničke infrastrukture, Inovativni Zadar d.o.o., Gabrijela Vidić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Veronika Mudri Šestan, direktorica agencije Magic Croatia, Kata Barišić, projekt Zagreb Time Travel, te Darian Škarica, osnivač startup-a MashMe, direktor tvrtke Delta Reality.