Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

[FOTO] ADRIA TOUR Postava koju brojni turniri mogu samo sanjati

19.06.2020. 18:21


Nakon prošlotjednog turnira u Beogradu, koji je osvojio Austrijanac Dominic Thiem, na središnjem teniskom terenu ŠC Višnjik poslijepodne otvoren je i drugi turnir Adria Toura. Nakon kratkog programa svečanog otvaranja odigran je ekshibicijski meč mješovitih parova između Borne Ćorića i Ane Konjuh s jedne strane te Novaka Đokovića i Olge Danilović (170. na WTA ljestvici) s druge strane. Završilo je pobjedom srpskog para sa 6:5 (5). Zaključenje programa otvaranja pripada pijanistici Loli Astanovoj, te Gibonniju čiji je koncert večeras na rasporedu . Sutra i prekosutra su na rasporedu mečevi u kojima će moći uživati zadarska publika, ali i gledatelji diljem svijeta budući da je najavljeno da će televizijski prijenos ići u 110 država. Tako će na središnjem terenu ŠC Višnjik zaigrati Novak Đoković, Marin Čilić, Borna Ćorić, Alexander Zverev, Grigor Dimitrov, Andrej Rubljov te dva kvalifikanta iz HEP pozivnog turnira, Danilo Petrović i Peđa Krstin.


Neizbježna korona
– Adria Tour humanitarnog je karaktera i zahvalio bih se svima koji su pokazali dobru volju da u jako kratkim rokovima za Zadar, ali i za Beograd, pruže svoju pomoć i daju doprinos organizaciji na najbolji mogući način. Zahvaljujem Hrvatskom teniskom savezu, Gradu Zadru i svima koji su omogućili da se ovaj događaj odvije upravo ovdje. Prvi put sam u Zadru i jako sam uzbuđen. Ovih dana imao sam priliku upoznati grad i svi su vrlo ljubazni i odlični domaćini. Nadam se da ovaj teniski spektakl biti jednako lijepo popraćen kako na tribinama tako i van terena. Ovo je sjajna grupa od osam igrača i siguran sam da će se u Zadru igrati izvrstan tenis – najavio je turnir Novak Đoković, prvi igrač svijeta.
Tenisači na Višnjiku očekuju napete dvoboje.
– Veliko mi je zadovoljstvo igrati ovdje, atmosfera je najbolja moguća i nadam se da će tako ostati ovaj vikend kojem se stvarno veselim – izjavio je Borna Ćorić, prvi hrvatski reket, dok je Marin Čilić dodao:
– Svi ćemo imati odlične mečeve, a bit će i zabavnih poena. Upoznali smo već na Davis Cupu kako je atmosfera u Zadru sjajna i znam da nas to očekuje i ovog vikenda.
Ipak, nakon što se proteklih dana govorilo (samo) o tenisu jučer se na Višnjiku nije mogla izbjeći tema koronavirusa. Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza, izjavila je kako će se organizatori "pridržavati svih mjera koje je propisao Nacionalni stožer, s time da svatko najprije mora misliti o sebi, a tako čuva i ostale." Tako su novinarima i snimateljima podijeljene maske u press centru, a kad je riječ o rasporedu sjedenja na središnjem terenu jučer tijekom hrvatsko-srpskog dvoboja mješovitih parova, premda nije bilo puno gledatelja, nismo primijetili posebna ograničenja. Govorila je, Babić, dakako, i o tenisu.
– Izuzetno sam sretna što u Zadru možemo ugostiti najveće igrače svijeta. Zahvaljujem obitelji Đoković, te Goranu Ivaniševiću na velikom trudu. Ovo je velika promocija koja pridonosi popularizaciji tenisa te zanimanje za ovaj sport iznimno raste. Dobili smo Regionalni teniski centar u Zadru, uvjereni da će se u Dalmaciji razvijati djevojčice i dječaci, novi Davis i Fed Cup reprezentativci. Druga faza koja nam je potreba je izgradnja Nacionalnog teniskog centra u Zagrebu i bez toga nema razvoja, odnosno, ako mislimo gledati ovakve spektakle onda druge nema. Nadam se da ćemo za dvije godine imati otvaranje centra u Zagreb – istaknula je Babić i podvukla:
– Novak i Goran su pokazali koliko su jednostavni, vidjelo se to prema fotografiranju i autogramima.
Đorđe Đoković, direktor Adria Toura, zahvalio je Hrvatskom teniskom savezu, hrvatskoj Vladi, Gradu Zadru.
– Jasno je da danas ne bismo bili ovdje da nije bilo koronavirusa budući da bi igrači sudjelovali na drugim turnirima. Definitivno ovo je veliki izazov za sve nas jer u kratkom razdoblju trebalo sve pripremiti. Jako sam zadovoljan i hvala svima na pomoći, nadamo se dobrom tenisu – rekao je Đorđe Đoković.


Biserka i Novak
Početku Adria Toura prethodio je emotivan susret Biserke Petrović i Novaka Đokovića. Prvi tenisač svijeta toplo je pozdravio majku našeg prerano preminulog košarkaškog Mozarta te su izmijenili prigodne darove. Novak je dobio Draženov dres i kapu iz Ney York Netsa, a on je Biserki Petrović darovao svoj reket koji je i potpisao. Ovaj susret koji je povezao dva velika sportaša vidljivo je ganuo teniskog asa.
– Ovo je vrlo emotivan trenutak i jako sam dirnut što ste došli. Hvala vam što ste nam ukazali veliko zadovoljstvo i čast svojim dolaskom. Hvala na lijepim darovima, držat ću ih na posebnom mjestu u svom domu kao veliku uspomenu. Dražen je ikona sporta u cijeloj regiji. On je obilježio ne samo košarku već cijeli sport. Čovjek je kojem su se svi divili. Ostavio je dubok trag u srcima svih ljudi širom svijeta svih onih koji prate košarku, a i sport. Imao sam priliku slušati nekoliko vaših intervjua i ono što je ostavilo najveći dojam na mene je dokumentarac Nekoć braća. Tim putem sam još bolje upoznao cijelu priču. Čast mi je da stojim pored vas. Nažalost nikada nisam imao priliku biti s Draženom, ali osjećam njegovo prisustvo ovdje – izjavio je Đoković.
Susret je dirnuo i Draženovu majku Biserku:
– Oduševljena sam svime. Susret s Novakom bio je zaista uzbudljiv, oboje smo doslovno drhtali. On nije očekivao da ću moći ostaviti nepokretnog supruga i doći u Zadar. Poznajem njegove roditelje i bila mi je velika želja vidjeti ga, što sam i ostvarila. Darovala sam mu Draženovu novu kapu koja je stigla iz New Yorka. New Era po prvi put je napravila takvu kapu za košarkaša iz Europe i prvu je dobio upravo Novak Đoković. Kao da je bilo suđeno da je dobije. Novak je meni darovao teniski reket koji će dobiti posebno mjesto u muzeju – istaknula je Biserka Petrović.




 


Ćoriću Đoković, Čiliću Zverev


 


Borna Ćorić je servisom pogodio kutiju sa svojim imenom i jednim potezom poslao sebe u skupinu s Novakom Đokovićem, a Marina Čilića u skupinu s Alexanderom Zverevom na zadarskom turniru Adria Toura, koji je u petak svečano otvoren na teniskim terenima na Višnjiku. Uz Đokovića i Ćorića u skupini koja nosi ime najboljeg svjetskog tenisača i inicijatora Adria Toura igrat će još Bugarin Grigor Dimitrov i Srbin Peđa Krstin. U skupini Zverev uz Marina Čilića i najboljeg njemačkog tenisača natjecat će se Rus Andrej Rubljov i Srbin Danilo Petrović, pobjednik danas završenog pozivnog turnira Hrvatskog teniskog saveza. Svi mečevi se igraju na dva osvojena seta u skraćenom formatu do četiri osvojena gema, bez pravila prednosti i s tie-breakom pri rezultatu 3:3. Sutra će biti odigrana dva kola. U poslijepodnevnom terminu od 14 sati bit će odigrana četiri dvoboja, a još četiri su na rasporedu u večernjem dijelu programa, za koji je početak predviđen od 19 sati. Prekosutra (nedjelja) u poslijepodnevnom terminu od 14 sati na rasporedu je posljednje kolo po skupinama, a od 20 sati će prvoplasirani tenisači iz svake od skupina igrati za naslov pobjednika turnira. Ulaznice za svaki dan mogu se kupiti na blagajni ŠC-a Višnjik od 10 sati.


 


 


Impresivan stadion


 


Glavni zemljani teren, od sedam takvih (još su tri s betonskom podlogom) u teniskom kompleksu Športskoga centra Višnjik već je jednom bio mjesto velikog teniskoga događaja – polufinala Davis Cupa (Hrvatska – SAD 3:2) u rujnu 2018. Nakon odluke da će u Zadru, na Višnjiku, biti Adria Tour počeo je zahvat podizanja tribina i opremanja cijeloga prostora do razine standarda kakav (standard) imaju najveći svjetski turniri. Montažne tribine kapaciteta devet tisuća sjedala, VIP lože, prostori za novinare, snimatelje, oprema za promidžbene poruke, semafori za praćenje rezultata, te sav ostali sadržaj iz dana u dan nicali su prema utvrđenom projektu tako da sve bude spremno na vrijeme. Nedostaju još samo – gledatelji da bi slika s Višnjika bila potpuna.