Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HNK ZADAR Skraćeno izdanje, ali sa zanimljivim i raznovrsnim programom

19.06.2020. 09:15


Iako u skraćenom obimu Hrvatsko narodno kazalište Zadar i ove je godine pripremilo zanimljiv i raznolik program Zadarskoga kazališnog ljeta. O 26. izdanju ove tradicionalne ljetne kulturne manifestacije bilo je više riječi na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju su organizatori priredili na terasi Muzeja antičkog stakla.
Kako je istaknuo ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić do prije nekoliko tjedana teško je mogao i zamisliti da će se ova popularna ljetna manifestacija uopće organizirati, s obzirom na epideološke okolnosti. Situacija s još uvijek prisutnim novim koronavirusom skrojila je i program ovogodišnjeg Zadarskog kazališnog ljeta, no unatoč smanjenom broju događanja i manjim produkcijskim sredstvima, Zadrani i turisti i ovog će srpnja moći uživati u kvalitetnom programu.
– Ovogodišnje 26. Zadarsko kazališno ljeto odvijat će se u skraćenom izdanju od 2. do 29. srpnja, a započet će u četvrtak, 2. srpnja predstavom »Kabanica« u 21.30 sati, u HNK Zadar, kazao je ravnatelj Švorinić, naglasivši da 50 posto programa realiziraju zadarski umjetnici, u skladu sa smjernicama Ministarstva kulture. Ravnatelj Švorinić zahvalio je posebno Gradu Zadru, Ministarstvu kulture, OTP banci i Supernovoj Zadar koji su financijski potpomogli održavanje ove prepoznatljive zadarske manifestacije.


«Kabanica« za početak
Zadarsko kazališno ljeto otvara predstava »Kabanica« prema čuvenom tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u izvedbi Drame Plus i HNK Zadar, te u režiji Vinka Radovčića.
– Drago mi je što upravo naša predstava otvara manifestaciju i što smo dio Kazališnog ljeta. Neke izvedbe morale su biti odgođene, te će sada svi koji nisu imali priliku moći pogledati predstavu, istaknuo je Radovčić, koji je režiser i predstave Kazališta lutaka Zadar »Pazi što govoriš«, najavljene za ponedjeljak, 6. srpnja.
Sanja Petrovski autorica je koreografije u predstavi »Portret: Zlatan Jakšić« u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla, koja će se održati u utorak, 7. srpnja u Lapidariju Narodnog muzeja.
Sanja Petrovski naglasila je kako Zadar ima veliki potencijal na dramskom i plesnom polju koji je šteta ne iskoristiti i ove sezone unatoč još uvijek prisutnim epidemiološkim mjerama opreza.
Producentica Natali Perić više je kazala o plesnoj drami »Gozd«, autorice Matee Bilosnić, koju izvodi Zadarski plesni ansambl.
– Riječ je o plesnoj drami u dva čina, dobro prihvaćenoj od publike, s jako dobrim recenzijama, a koju izvodi sedam plesačica, istaknula je Perić.


Djelo iz 1982.
Jasna Ančić osvrnula se na predstavu »Američka papisa«, koja će se u izvedbi HNK Zadar izvesti u srijedu, 29. srpnja u Lapidariju Narodnog muzeja, autorice Esther Vilar koja je ovo djelo napisala 1982. godine.
– »Američka papisa« propituje ulogu žene u katoličkoj crkvi, njen odnos prema vjeri, povijesnom poslanju crkve. Riječ je o futurističkom upadu u kršćanske predrasude, kazala je Jasna Ančić.
Od ostalih predstava najavimo »Balon« Mate Matišića u izvedbi HNK Zadar i u režiji Zorana Mužića, na rasporedu u petak, 10. srpnja u Lapidariju Narodnog muzeja, zatim »Šetači psa«, tekst i režija Jelena Hadži-Manev u izvedbi Kazališne udruge Tragači i CeKatTe Teatra, u srijedu, 15. srpnja u Lapidariju Narodnog muzeja, predstavu »Važnije polovice« u režiji Paole Slavice, Teatra Mašina igre i Teatar&TD, u petak, 17. srpnja, te predstava »Ne daj se Njofra« Milana Grgića, u režiji Zorana Mužića i u izvedbi Kazališne grupe Lectirum koja je na programu u ponedjeljak, 20. srpnja u Lapidariju Narodnog muzeja.
Navedimo još da svi programi počinju u 21.30 sati, te kako su ulaznice u prodaji od prošle srijede.