Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ODOBRILI EKOCID Stotine litara fekalija prazne se kod Babinduba

19.06.2020. 12:56


Nakon što je Zadarski list pisao o ekološkoj katastrofi nedaleko Babinduba na lokaciji Gromica iznad Bibinja gdje je iskopana ogromna jama u koju se prazne fekalije, došli smo u posjed dokumenta odnosno potvrde koju imaju neki obrtnici koji se bave tim poslom, a u kojem im je potvrđeno da smiju prazniti sadržaje na toj lokaciji. Dokument je pečatiran pečatom Odvodnje Bibinje – Sukošan.
– Sukladno Odluci o odvodnji, člana 34., a temeljem trenutne nemogućnosti prihvata fekalnih otpadnih voda na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Bibinjama, Uprava Društva donosi ovu Odluku o privremenom mjestu za prihvat fekalnih otpadnih voda iz sabirnih jama na predjelu Gromica u Bibinjama. Uprava Društva se obvezuje mjesto prihvata fekalnih otpadnih voda tretirati enzimina, koji ekološki najprihvatljivije i najadekvatnije ubrzavaju prirodni proces pretvaranja fekalnih otpadnih voda u čistu vodu, neopasnu za okoliš. Ova odluka primjenjuje se od 01.06.2020. godine, piše u Odluci koju je pečatirala Odvodnja Bibinje – Sukošan, a koja je datirana na 25.05.2020. godine.
Slijedom ovog dopisa otišli smo na lice mjesta i uvjerili se kako je zaista na toj lokaciji na Babindubu iskopana jama koja je puna vode iz septičkih jama. Do jame je tamponiran put šljunkom kako bi kamioni mogli dovoziti fekalije. Oko jame se širi smrad, a uokolo je sve puno toaletnog papira i kojekakvog smeća te su se već počeli skupljati različiti kukci.


​Tretiranje vode enzimima
– Ovo je zaista katastrofa i ne želimo razmišljati što će biti ovoga ljeta kad se ovdje namnože komarci, rekao nam je Tomislav Babin koji nam je i dojavio ovu katastrofu.
​Stipe Bugarija, član Uprave Odvodnje rekao je kako postoje mjerodavne institucije koje se bave ovim problemom te kako će on postupiti prema onome što oni odrede. Na pitanje tko su to »oni«, odgovorio je resorno ministarstvo i Državni inspektorat.
– Bio bih najsretniji kad bismo imali rješenje za ovaj problem, ali ga nažalost nemamo. Ovo je evidentan problem od kojega nitko ne bježi, ali mi trenutačno u ovoj situaciji nemamo drugog izbora. Kako bismo umanjili štetu nabavili smo enzime kojima radnici prskaju jamu kako bi se u njoj sve brže razgradilo. Ako itko ovo može riješiti neka riješi, jer mi nemamo načina, rekao je Bugarija naglasivši kako velik broj kuća u Bibinjama i u Sukošanu još ima septičke jame koje treba negdje prazniti.


Izgradnja pročišćavača
Podsjetio nas je na prvi tekst u kojem smo detaljno napisali kronologiju ovoga događaja, te kako odgađao početak rekonstrukcije postojeće vodovodne mreže, kao i izgradnja novog sustava fekalne odvodnje starih sela naselja Bibinje i Sukošan​. Tada je detaljno pojasnio kako su nakon niza planova i pregovora ostali na jednom prihvatljivom rješenju za Hrvatske vode i lokalnu samoupravu, a to je izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na izmještenoj lokaciji, što je, kako je rekao, njegova želja zadnjih pet godina.​ Ukoliko bi sve teklo prema planu, on se nada kako bi radovi trebali krenuti ubrzo te trajati minimalno iduće četiri godine.​
U Državnom inspektoratu provjerili smo imaju li ikakvih informacija o ovom slučaju te su nam rekli kako su o ovome obavijestili i policiju te kako trenutačno provjeravaju o čemu se radi, ali više od toga nam nisu mogli reći.
 




DRŽAVNI INSPEKTORAT PROVJERAVA SLUČAJ


U Državnom inspektoratu provjerili smo imaju li ikakvih informacija o ovom slučaju te su nam rekli kako su o ovome obavijestili i policiju te kako trenutačno provjeravaju o čemu se radi