Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Traže se suci porotnici

19.06.2020. 09:40
Traže se suci porotnici


Grad Zadar objavio je jučer javni poziv za sve zainteresirane osobe koje ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o sudovima, a žele se informirati o pravima i obvezama sudaca porotnika, da podnesu prijavu putem e-maila: ured.grada @ grad-zadar.hr ili na broj: 023/ 208-175 ili 208-172.
Prema odredbi članka 119. Zakona o sudovima suce porotnike općinskih i županijskih sudova imenuje županijska skupština na prijedlog općinskog odnosno gradskog vijeća, sindikata, udruženja poslodavaca i gospodarske komore.
Odredba čl.118. Zakona o sudovima propisuje da se odredbe koje se odnose na suce, shodno primjenjuju i na suce porotnike.
Suci porotnici imenuju se na četiri godine i istekom toga roka mogu biti ponovno imenovani, stoji u javnom pozivu uz napomenu kako za suca porotnika može biti izabran punoljetni hrvatski državljanin dostojan obnašanja dužnosti suca porotnika, osoba koja nije član političke stranke, niti se bavi političkom djelatnošću, osoba koja dužnost porotnika može neometano obavljati,
a za suca porotnika za mladež, uz navedeno i osoba iz reda profesora, učitelja, odgajatelja ili osoba koja ima iskustva u stručnom odgojnom radu s mladim osobama.
– Sucima porotnicima za obnašanje dužnosti pripada pravo na naknadu troškova i nagradu sukladno Pravilniku o naknadama i nagradi sudaca porotnika.
Prijava treba sadržavati ime i prezime, adresu i kontakt broj. Nakon zaprimanja odgovarajućeg broja prijava, organizirat će se, u dogovoru s Općinskim i Županijskim sudom u Zadru, tematska tribina ili drugi oblik posjete sudovima. U prigodi tog posjeta zainteresiranim građanima će biti objašnjena uloga suca porotnika, te njihova prava i dužnosti koja proizlaze iz te dužnosti, stoji u objavi Grada Zadra.