Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Erlić: Idemo konstruktivno i otvoreno

19.06.2021. 08:49


Konstituirajuća sjednica Gradskog Vijeća Zadra održat će se u ponedjeljak, 21. lipnja. Politički akteri, kao i šira javnost, nagađa o tome slijede li Zadru krizna politička vremena koja će u skoroj budućnosti donijeti nove izbore za Gradsko vijeće ili će se izabrani politički akteri uspjeti dogovoriti o suradnji.


U interesu grada
Predsjednik zadarskog Gradskog odbora HDZ-a Šime Erlić govori da će se svakako na sjednici Vijeća pokušati dogovoriti oko predsjednika i potpredsjednika kako bi se Vijeće konstituiralo.
– Imamo najveći broj vijećnika, no ne i apsolutnu većinu i naš je stav da idemo konstruktivno i otvoreno jer smatramo da je to u interesu grada. Gradonačelnik Dukić dobio je povjerenje građana da nastavi obavljati svoj posao, a to je moguće jedino ako ima funkcionalno Gradsko vijeće, ističe Erlić i dodaje da oni sigurno neće biti ti koji će se inatiti i kočiti rad i razvoj grada.
I s pozicije državnog tajnika koju danas obnaša, Erlić ističe važnost da grad stabilno funkcionira i zbog provedbe EU projekata.
– Uistinu vjerujem da sad kad su izbori iza nas nikome nije u interesu nanositi takvu štetu gradu, dodaje.
Kada je riječ o budućem predsjedniku Gradskog vijeća, Erlić ne bi htio ništa pretpostavljati niti špekulirati.
– Na Vijeću u ponedjeljak ćemo vidjeti prijedloge, ja se nadam dogovoru vijećnika, kazuje.


Dnevnopolitički interesi po strani
Kako saznajemo, ne postoji nikakav dogovor o suradnji s Enijom Meštrovićem, nitko ga nije nudio, niti je moguć u ovoj situaciji.
– Svjesni smo podrške koju je gospodin Meštrović dobio, poštujemo taj rezultat i volju tog dijela birača. Razgovarao sam s njim, prenio naše stavove da želimo da se Gradsko vijeće formira jer smatramo da je to dobro za grad. On je jasno javno komunicirao da se ne vidi ni u kakvoj koaliciji, tako da o tome nije bilo ni razgovora. S druge strane, ako želimo da se Vijeće formira, onda su sve stranke i liste dužne staviti dnevnopolitičke interese po strani i u otvorenom razgovoru u ponedjeljak dogovoriti rješenje. Ponavljam, uvjerljiva, natpolovična većina građana dala je povjerenje Branku Dukiću da nastavi obavljati svoj posao, svi zajedno smo dužni pronaći prihvatljiv model funkcioniranja Gradskog vijeća, a ne raditi blokade i raditi od Zadra grad slučaj, naglašava Erlić.
Aktualno pitanje su i nova kadrovska rješenja, a kako napominje Erlić, to je u nadležnosti gradonačelnika.
– Prema onome što je gradonačelnik Dukić komunicirao, za vjerovati je kako ima na umu prezentirati određene novine u svom radu za novi mandat, pa tako i neka osvježenja. Međutim, o tome ćemo zasigurno puno više saznati nakon sjednice Vijeća, zaključuje predsjednik GO HDZ-a Zadar.