Nakon čišćenja uslijedit će i obnova u skladu s odlukama konzervatora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Statika zgrade stradale u požaru nije ugrožena
Potpuni pregled statičara obavit će se nakon što se očiste ostatci šute i krovišta. Nadam se da ćemo početkom tjedna početi s tim dijelom posla. Ono što mogu potvrditi jest kako je statika zgrade u zadovoljavajućem stanju te kako nema opasnosti od urušavanja zgrade, ističe Korona
Marin GOSPIĆ
Tomislav Korona, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom

Polako se smiruje situacija nakon požara, koji je početkom tjedna buknuo u Ulici Mihe Klaića na Poluotoku. Razgovarali smo s Tomislavom Koronom, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, koji se u petak sastao sa stanarima zgrade te korisnicima poslovnih prostora, kako bi razgovarali o daljnjem tijeku obnove zgrade, koja će teći u skladu sa odlukama konzervatora.

Statika nije ugrožena

Po djelomičnoj procjeni statike zgrade, koju su obavili stručnjaci, zgradi ne prijeti urušavanje. Čelnici u Gradskoj upravi već su održali i sastanak s konzervatorima, koji će odlučivati o tijeku obnove zgrade.
- U Maloj vijećnici smo održali sastanak sa svim osobama koje su oštećene ovim požarom. Dogovorili smo početak radova na uklanjanju i čišćenju krovišta zgrade. Ovim putem zahvaljujem Nasadima koji su ustupili svoju tehničku opremu i alpinistima koji su čistili otpad s krovišta, koji je prijetio sigurnosti građana i prolaznika. Zatvorena su i prozorska okna koja gledaju na ulicu Elizabete Kotromanić, objašnjava Korona i dodaje kako će se potpuni pregled zgrade obaviti nakon što se očiste ostatci šute i krovišta.
- Nadam se da ćemo početkom tjedna početi s tim dijelom posla. Ono što mogu potvrditi jest kako je statika zgrade u zadovoljavajućem stanju te kako nema opasnosti od urušavanja zgrade, ističe Korona i kaže kako se kreće i s prikupljanjem projektne dokumentacije za potrebe restauracije i obnove zgrade, koja će se provoditi u skladu sa smjernicama i uputama konzervatora.

Alternativna rješenja

Osim obnove zgrade iz 14. stoljeća, zadatak je i osigurati alternativna rješenja za korisnike prostora u gradskom vlasništvu, kako bi se oni što prije vratili uobičajenom obavljanju posla.
- Na sastanku smo također razgovarali o alternativnim rješenjima za korisnike poslovnih prostora u zgradi, kako bi što ranije osigurali normalni nastavak rada i osiguravanja egzistencije. Također smo privremeno riješili i stambeno pitanje obitelji Davora Valčića, čija je obitelj izgubila sve u požaru, kaže Korona i dodaje kako će se čišćenje građevinskog otpada obavljati u vrijeme kada je protok ljudi kroz ulicu najmanji.
- Pošto tijekom policijskog očevida nitko nije imao pristup opožarenoj zgradi, tek smo jučer započeli akcije čišćenja i uklanjanja građevinskog otpada, koje će se i u narednim danima provoditi u satima kada je frekventnost kroz ulicu najmanja, kako ne bismo remetili normalni tijek života na Poluotoku, kazao je jučer pročelnik Korona.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno