Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Plod suradnje znanstvenika iz četiriju dalmatinskih arhiva

19.06.2021. 08:07


Državni arhivi četiriju dalmatinskih županija zajedničkim su radom povodom Međunarodnog tjedna arhiva objavili prvo izdanje znanstvenog časopisa »Vjesnik dalmatinskih arhiva – izvori i prilozi za povijest Dalmacije«, koji je početkom mjeseca svečano predstavljen u knjižnici »Juraj Šižgorić« u Šibeniku. O ovom vrijednom izdanju razgovarali smo s ravnateljem Državnog arhiva u Zadru i glavnim urednikom časopisa doc.dr.sc. Antom Gverićem.


Suradnja četiriju arhiva
Minuciozan i zahtjevan rad uređivanja znanstveno – stručnog časopisa započet je još prošle godine, jer je arhivsko gradivo koje se nalazi u arhivima diljem Dalmacije neiscrpno bogatstvo, osnova i temelj svakoga ozbiljnijeg proučavanja različitih tema o Dalmaciji.
– Časopis je nastao u suradnjom četiriju dalmatinskih arhiva – Državnog arhiva u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Kolegica Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku, izvršna je urednica prvoga broja časopisa, objašnjava Gverić i dodaje kako će se arhivi svake godine izmjenjivati na uređivanju časopisa, koji izlazi jednom godišnje.
– Ideja o pokretanju ovoga časopisa rodila se prije nekoliko godina u razgovorima s mojim kolegicama ravnateljicama ostalih dalmatinskih arhiva. Iako smo relativno mala stručna zajednica, bili smo mišljenja da ima prostora za ovakav časopis arhivističko – historiografskoga usmjerenja. Časopis je namijenjen objavljivanju priloga s područja arhivske teorije i prakse, historiografije i pomoćnih povijesnih znanosti, te priloga nastalih u okviru suvremenih informacijskih znanosti s područje povijesne i današnje Dalmacije. Predstavljena je i web stranica časopisa, gdje su svi članci dostupni u PDF formatu, ističe Gverić, te dodaje kako je časopis primjer pozitivne suradnje kulturnih i baštinskih ustanova.
 


***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!