Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Taxi molim« oduševio publiku ispred Kazališta lutaka Zadar

19.06.2021. 12:13


Polaznici dramsko – lutkarske radionice Donatolina, koju vodi članica ansambla Kazališta lutaka Zadar, Gabrijela Meštrović – Maštruko, u četvrtak su izveli predstavu »Taxi molim«, koju su mjesecima pripremali na radionici. Svojih su pet minuta imali i mali polaznici dječjeg zbora »Tintilinić«, koji su imali svoj završni koncert.
– Predstava je prošla i više nego dobro. Djeca su bila izvrsna i duhovita, te su svoj posao odradili kao veliki glumci, kaže Meštrović – Maštruko.


Život taksista Mile
Osim kvalitetnih kazališnih produkcija, članice ansambla Kazališta lutaka Zadar rade i na dramsko – lutkarskim radionicama, gdje djecu uče kazališnoj i lutkarskoj umjetnosti, javnim nastupima i razvijanju kreativnog razmišljanja.
– Kada je počela ovogodišnja Donatolina, djeca su rekla kako ne žele raditi na bajci ili poznatoj priči za djecu, već kako žele osmisliti originalnu lutkarsku predstavu, koja se temelji na realnom životu i svakodnevnim problemima. Tako smo improvizirajući došli do teme za predstavu »Taxi molim«, koja prati svakodnevni posao i probleme taksista Mile, koji se osim sa svojim problemima, nosi i s dramom i nervozom svojih mušterija, objašnjava Meštrović – Maštruko i kaže kako se tematika predstave savršeno ogleda u svim scenama predstave.
– Djeca su tako razradila scenu u kojoj jedna mušterija napušta taksi, a da nije platila, a druga iznimno zanimljiva scena je jedna s kojom su se poistovjetili mnogi roditelji. U taksi ulazi nervozna majka sa troje djece, koja unište unutrašnjost taksija, za čije čišćenje Mile mora potrošiti pola svoje plaće. Na kraju predstave, koja po svemu spada u domenu crne komedije, Mile od jedne mušterije dobiva kredit, kojim kupuje potpuno novi taksi, nakon što su mu neoprezne mušterije nanijele veliku štetu, kaže Meštrović – Maštruko, te ističe kako je plakat za predstavu nacrtala Leona Petani, jedna od polaznica Donatoline, a i ambijentalne i scenske zvukove su djeca sama proizvodila.


Timski rad
Djeca svoje uloge pripremaju s guštom, jer su uloge prilagođene njihovoj dobi. Najvažnije je da se djeci nudi mogućnost da se izraze na način koji njima najviše odgovara, te da ih se potiče na kreativno stvaralaštvo.
– U predstavi je sudjelovalo 12 – oro djece, različite dobi. Svi su osnovnoškolci, od trećeg do osmog razreda. U svoj djeci čuči jedan veliki talent i iznimna kreativnost, kazuje Meštrović – Maštruko i dodaje kako je bilo vrlo zahtjevno osmisliti predstavu koja ne bi bila dosadna starijoj djeci, a preteška mlađoj djeci.
– Tijekom radionica njegovali smo atmosferu uzajamnog poštovanja i razumijevanja. Dodatan smo trud morali uložiti i jer su ova djeca odrasla u Internet generaciji, te smo željeli osmisliti program koji je za njih nov i nepoznat, ali i iznimno zanimljiv. Djeca su postigla veliki uspjeh, što je posebno važno ako se osvrnemo na godinu kakvu su imali, ističe Meštrović – Maštruko i rekla kako su djeca pokazala izvrsno glumačko umijeće, koje je oduševilo publiku.




I roditelji i djeca
– Prema reakcijama publike, koja se smijala i uživala tijekom cijele predstave, mogli smo vidjeti kako su se svi zaželjeli pozitive i predstava. Već smo dobili upite o tome kada ćemo ponovno izvesti predstavu, što nam služi na čast i ponos. Roditelji su nam također rekli kako su se mogli poistovjetiti s taksistom Milom, u njegovim svakodnevnim problemima, ali i s njegovim mušterijama, koje ponekad svoju nervozu i probleme projiciraju na druge osobe, kaže Meštrović – Maštruko i ističe kako su njezine kolege i ona imali vrlo zahtjevnu kazalištu sezonu.
– Ovim se putem želim zahvaliti i svojim kolegama u Kazalištu lutaka Zadar, naročito Marinu Bakmazu i Robertu Košti, ali i svim roditeljima, čija su djeca pohađala radionicu, koja su svoje mališane uporno poticali i vodili na radionicu. Iznimno sam ponosna, što sam u vrlo kratkome vremenu i unatoč svim problemima koji su nas ove godine zadesili, osim rada na predstavi »Taxi molim«, uspjela realizirati i predstavu »Oto i Valentina«, zaključuje Gabrijela Meštrović – Maštruko.