Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

RAVNI KOTARI NA JEDNOM MJESTU

Autor: Gordana Dragun

18.07.2008. 22:00
RAVNI KOTARI NA  JEDNOM MJESTU


Poljoprivredni proizvođači, njih 105, iz tri grada (Benkovac, Biograd i Nin) i osam općina (Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštane, Poličnik, Posedarje, Stankovci, Škabrnja i Zemunik) na ovaj način će predstaviti bogatu lepezu svojih poljoprivrednih proizvoda
Sedma promotivno-edukativna manifestacija pod nazivom  “Dani voća i povrća  Zadarske županije” u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Odsjeka Zadarske županije, Saveza zadruga Zadarske  županije i prvi put s Udrugom  povrćara Zadarske županije i  ove će godine biti upriličena u  prostoru “Arsenala” u Zadru, u  srijedu i četvrtak, 23. – 24.  srpnja. Poljoprivredni proizvođači, njih 105, iz tri grada (Benkovac, Biograd i Nin) i osam  općina (Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštane, Poličnik, Posedarje, Stankovci, Škabrnja i  Zemunik) na ovaj način će  predstaviti bogatu lepezu svojih  poljoprivrednih proizvoda.
Na trećini mogućnosti
Začetnici promocije poljoprivrednih proizvođača su  stručni savjetnici Poljoprivredne savjetodavne službe naše  županije koji nastoje izložbom  domaćih poljoprivrednih  proizvoda potaknuti na potrošnju istih i naravno na smanjenje uvoza. Na 69.236 ha  obradivih poljoprivrednih površina, kojima naša županija  raspolaže moguće je proizvesti  dostatno voća i povrća, ne samo za svoje potrebe, nego i  više.
Proizvodnja povrća oduvijek je predstavljala značajnu  proizvodnu granu na području  naše županije. Podatak koji tome ide u prilog je proizvodnja  od 81 tisuću tona raznih vrsta  povrća u prijeratnom razdoblju, koja se odvijala na oko  8.671 ha polja i 15 ha zatvorenog prostora (staklenici,  plastenici), a koje se distribuiralo i izvan granica naše  zemlje. Današnja proizvodnja  prema procjeni stručnjaka iznosi oko 40 tisuća tona, odnosno cca 50 posto prijeratne.  Mogućnosti su daleko veće, tako da je i Strategijom razvoja  poljodjelstva Zadarske županije (1999. godine) procijenjeno da se ovdje može proizvesti  oko 120 tisuća tona raznog  povrća na oko 7 tisuća hektara  prikladnih površina.
No, proizvodnja velikih količina povrća pretpostavlja osigurano tržište. Današnji potrošač osim besprijekornog izgleda traži sortiranu i upakiranu robu. Iz tog razloga primarnu proizvodnju mora pratiti izgradnja doradbenih centara za povrće s linijama za  pranje, sortiranje i pakiranje i  dovoljnim rashladnim prostorom za čuvanje povrća do otpreme za tržište. Uvažavajući  potrebu usklađenja sa smjernicama i praksom u Europskoj  uniji nužno je poticati udruživanje proizvođača u različite  organizacijske oblike radi organizacijsko-proizvodnog povezivanja te zajedničkog trženja proizvoda. O trženju voća i povrća na okruglom stolu,  koji će se održati na dan otvaranja izložbe, govorit će naši  poznati stručnjaci.
Udruga povrćara Zadarske  županije,  koja broji 87 članova  predstavit će se na “Danima  voća i povrća” s 15 svojih proizvođača (Josip Bobanović, Živko Lukić, “Vrana” i Budimir  Pešić iz Biograda na Moru,  Tomislav Demo i OPG “Rupić”  iz Sikova, Predrag Maričić iz  Kakme, Svetko Mitrović iz Tinja, Jere Prtenjača i Romano  Brzić iz Sv. Filipa i Jakova,  “MBM” i Vinko Santini iz Turnja, Slavko Prtajin iz Vrane,  Luka Rosan iz Pakoštana i Ivica Utković iz Poljica Briga).
Njihov predsjednik je Tomislav Demo iz Sikova, čija će  ovogodišnja proizvodnja samo  rajčice u zatvorenom prostoru  biti preko 120 tona. Naime,  ovaj proizvođač posjeduje suvremeni plastenik površine 1,0  hektara u kojem osim rajčice  proizvodi blitvu i salatu, a na  otvorenom uzgaja salatu, lubenicu i celer.
Već godinama sa svojim  proizvodima na izložbi sudjeluje Sanja Kušen, koja u mjestu Kožulovac, na području grada Benkovca uzgaja papriku,  rajčicu, kupus, karfiol, lubenicu, dinju, krastavac, jagodu,  patlidžan i mrkvu na 30,0 hektara.
Plantažni nasadi  smokve
Uz proizvodnju povrća Zadarska županija prepoznatljiva je i po proizvodnji sezonskog voća (breskva i nektarina,  višnja maraska, ljetna jabuka i  smokva) te će brojni proizvođači predstaviti svoje proizvode.
Kolike su površine pod voćnjacima u našoj županiji i koliko se godišnje ubere najzastupljenijih voćnih vrsta?
Voćnjaci zauzimaju površinu od 2.325 hektara i s njih se  godišnje ubere oko 8.000 tona  voća, od čega višnje maraske,  kao najzastupljenije, autohtone vrste 590 tona. Ove godine  otkup višnje maraske prvi put  je išao preko poljoprivredne  zadruge iz Škabrnje. Breskva i  nektarina prisutne su tijekom  cijele turističke sezone, a sa  170 hektara koliko se podiglo  poslije Domovinskog rata ove  godine će se ubrati preko 3.000  tona. Nasadi s ovom zahtjevnom voćnom vrstom podignuti  su dijelom na državnom poljoprivrednom zemljištu (Baštica i Smilčić), a dijelom na  obiteljskim gospodarstvima na  području Smilčića, Islama Latinskog, Suhovara, Raštevića,  Nadina, Raštana Gornjih, Sikova, Polače i Jagodnje Donje.  Anica i Zvonimir Kovačević na  području Kašića, na državnom  zemljištu dobivenom u zakup  uzgajaju isključivo breskvu i  nektarinu na površini od 9,0  hektara. Kažu nam kako ni s  plasmanom ni s cijenom nemaju problema. A i kako bi  imali kad nemaju ploda druge  klase.
Posljednjih godina s većim  zamahom turizma i uz pomoć  bespovratnih novčanih poticajnih sredstava, koja se daju  od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog  razvoja, počeli su se podizati i  plantažni nasadi smokve.  Upravo koristeći novčane poticaje posljednjih godina na  području naše županije podignuto je više plantažnih nasada, od kojih je najveći onaj  podignut ove godine u Zemuniku na površini od 10,0 hektara. Na izložbi sa svojim  proizvodima od smokve predstavit  će se Ante (Mravić) Brala iz Posedarja.
Od voćara na izložbi će se  predstaviti i proizvođači jabuke koji plasiraju na tržište  oko 3.000 tona godišnje. Najveći proizvođači jabuke u našoj županiji su Mile Soldo s  13,0 hektara i Ante Ivković s  10,5 hektara novih nasada. Svi  dosadašnji nasadi podignuti  su na državnom poljoprivrednom zemljištu koje je prodano ili dano u zakup na lokaciji Baštica i Nova Baštica.  Više manjih nasada površine  0,5 do 1,5 hektara podiglo se  na području općina Škabrnja  (G. Tadić, S. Bubnjar, J.Gravić, D. Ivković, A. Pavičić),  Zemunik (I. Dražić i D. Dražić) i Polača (D. Perajić) i na  području grada Benkovca (N.  Šutija) i drugi. Kako su  gotovo  svi mlađi nasadi podignuti uz  poticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i  ruralnog razvoja računa se kako danas na području naše  županije ima oko 45 hektara  mladih nasada jabuke i 13  hektara čiji vijek trajanja je na  izmaku.
Svih ostalih voćnih vrsta  (stolna šljiva, marelica, trešnja, badem) ubere se oko  1.000 tona. Kakvoća plodova  koju nude naši proizvođači je  neprocjenjiva. Ona nastaje u  specifičnim pedološkim i klimatskim uvjetima, naslonjena  na tradiciju, struku i znanost i  kao takva je prepoznatljiva  među brojnim njenim potrošačima diljem zemlje. Dođite  u “Arsenal” 23. i 24. srpnja i  uvjerite se i sami!