Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sukošan nije Umag

Autor: Velimir Brkić

18.07.2008. 22:00
Sukošan  nije Umag


Jedan od najavljenih koncerata “Bruce Springsteena iz Čavoglava” je i onaj u Sukošanu, 9. kolovoza, na Sportskom centru s početkom u 21 sat
Odavno nije  senzacionalna vijest da Marko  Perković Thompson u Hrvatskoj ima izvrsno posjećene  koncerte. No, nakon nekoliko  otkazanih koncerata u inozemstvu sad zanimanje pobuđuje prvi Thompsonov koncert otkazan u Hrvatskoj, koncert u Umagu koji se trebao  održati 25. srpnja.
Nakon najave nastupa ovog  pjevača, početkom mjeseca digla se halabuka. Potporu  Thompsonu iskazale su braniteljske udruge, no  političari  su izrazili protivljenje. Nakon  svega, organizator Istra golf  Umag, u čijem je najmu Istraturistov objekt, otkazao je  nastup Marka Perkovića. Najgovorljiviji protivnik Thompsonovog koncerta bio je Damir Kajin, saborski zastupnik i  potpredsjednik IDS-a, prema  kojem Umag kao multietnička  i multikulturalna sredina nije  mjesto za održavanje takvog  koncerta. Navodno je i predsjednik Stipe Mesić poručio  “ili on ili ja”, iako je to jučer  opovrgnuo.
U Sukošanu 9. kolovoza
Miljenko Ćurić, jedan od  najbližih pjevačevih suradnika, rekao je za Zadarski list da  koncerti idu dalje po već utvrđenom rasporedu te da se Thompsonova ljetna turneja  nesmetano nastavlja. Jedan od  najavljenih koncerata “Bruce  Springsteena iz Čavoglava”,  kako mu tepaju pobornici,  je i  onaj u Sukošanu, 9. kolovoza,  na Sportskom centru s početkom u 21 sat.
– Pripreme za koncert su pri  kraju. Koncert organizira tvrtka “MP ton”, dok Općina Sukošan ustupa Sportski centar  za održavanje koncerta. Sa sigurnosnog stajališta zasigurno  će sve biti u redu i bez bilo  kakvih  provokacija. Dovoljno  govori primjer prošlogodišnjeg koncerta u Sukošanu  pred 10.000 Thompsonovih fanova, koji je bio dostojanstven,  veličanstveni spektakl dosad  neviđen na ovim prostorima,  kaže sukošanski načelnik Ante  Martinac.
– Osim Sukošanaca, Bibinjaca, Škabrnjanaca, Pakoštanaca, Zadrana i drugih Thompsonovih fanova, bilo je tu i  turista koji su dupkom napunili tribine, igralište i parkiralište. Koncert je s obale, iz  brodica, okolnih kuća i ulica  pratio veliki broj ljudi, pa je  Thompsonov koncert na ovaj  ili onaj način pratilo preko  10.000 ljudi koji su kao jedinstven zbor sve pjesme pjevali s Thompsonom, prisjeća  se Martinac.
Najveća imena hrvatske estrade
Sukošan ima gotovo 50-godišnju tradiciju organiziranja  koncerta, zasigurno najveću u  Zadarskoj županiji.
– U Sukošanu su nastupila  najveća imena hrvatske estrade Mišo Kovač, Oliver Dragojević, Dražen Zečić, Miroslav Škoro, Severina, Prljavo  kazalište, Parni valjak, Dino  Dvornik, Jasmin Stavros, Milo  Hrnić, Thompson i brojne  druge zvijezde hrvatske i zadarske estrade i nikad nije bilo  nikakvih problema, naročito  onih na nacionalnoj osnovi. Mi  možemo samo poželjeti da 9.  kolovoza bude lijepo vrijeme i  spektakl zasigurno neće izostati, kaže Nikola Milošević,  predsjednik TZO Sukošan.
Iz navedenog proizlazi kako  Sukošan ipak nije Umag, ni po  turističkoj destinaciji, ali ni po  otkazivanju koncerta Marka  Perkovića Thompsona.
 


Pismo hrvatskoj javnosti  u povodu zabrane koncerta
Skupina od osamdeset akademika, biskupa, sveučilišnih  profesora i profesora, književnika, odvjetnika, umirovljenih  generala, novinara, skladatelja, redatelja i glumaca uputilo je  danas pismo hrvatskoj javnosti u povodu zabrane koncerta  Marka Perkovića Thompsona.”U Hrvatskoj je počelo zabranjivanje koncerata Marka Perkovića Thompsona. Prihvaćanje zabrane tih nastupa značilo bi  dopustiti Hrvatsku u kojoj se ne smije pjevati”, stoji na početku  pisma, koje su Hini dostavili prof. dr. Slobodan Lang i akademik  Josip Pečarić s abecednim popisom potpisnika.Podsjeća se kako hrvatski narod stoljećima iskazuje svoju  radost, bol, vjeru i nadu pjesmom, a hrvatska glazba daje  ljepotu našem životu i dostojanstvo našem narodu.“Žele zabraniti naše snove i naše pjesme! Prošli smo bolna  iskustva zabrane i suđenja javne riječi. Hrvatsko sjećanje je  puno ponosa na one koji nisu prihvatili zabranu slobode misli,  riječi, pisma i okupljanja. Nemojmo dopustiti zabranu pjesme!”,  navodi se u pismu i dodaje kako su već upozorili hrvatsku  javnost da “nastupi Marka Perkovića Thompsona pobuđuju  plemenite osjećaje solidarnosti, a emocije bude optimizam koji  iz ravnodušja i rezignacije podiže mnoštvo ljudi”.Na kraju pisma navode kako s prijezirom gledaju na zabrane  njegovih koncerata te pozivaju i cijelu Hrvatsku da ne prihvati i  ne dopusti zabranu hrvatske pjesme – zabranom koncerata  Marka Perkovića Thompsona.


Lista otkaza od Amsterdama do Umaga
Thompsonovi koncerti započeli su se zabranjivati još 2003.  godine u Nizozemskoj kad je policija zabranila je koncerte u  Amsterdamu i Rotterdamu. Protekle godine zbog „sigurnosnih  razloga” organizatori su odustali od njegova već dogovorenog  koncerta u Sarajevu. Ove godine prvi koncert koji nije održan  bio je onaj koji u Austriji za vrijeme održavanja Europskog  nogometnog prvenstva EURO 2008. Odluku o otkazivanju  nastupa u koruškom  St. Andraeu iz „sigurnosnih razloga donio  je tamošnji gradonačelnik. Potom su otkazani koncerti u  Zürichu i Stuttgartu. Najnoviji je umaški slučaj.