Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ljeto na Bokanjcu prepuno događanja

Autor: Anita Ćustić

18.07.2010. 22:00
Ljeto na Bokanjcu prepuno događanja

Foto: Zvonko KUCELIN



Premijera naše predstave pod nazivom “Nocturno”, nastale u produkciji KUD-a “Bik” u kojoj igraju isključivo naši članovi, njih 20-ak, a čiji sam ja redatelj, bit će prikazana u sklopu ovogodišnje manifestacije “Zadar snova”. Predstava govori o životu i događanjima u posljednjih 100 godina kroz četiri države koliko ih se za to vrijeme izmijenilo na našem području
Poznati bokanjački KUD “Bleke i konji” koji posljednjih nekoliko godina svoje mještane i ostale građane uveseljava različitim, domišljatim manifestacijama i za ovu je turističku sezonu pripremio osebujan program. Doznajemo to u razgovoru s Eniom Meštrovićem, predsjednikom KUD-a, koji navodi kako su svi njegovi članovi dali sve od sebe da bi ljetne mjesece u svojem naselju popunili ne samo onim tradicionalnim događanjima nego i nekolicinom novih projekata.
Kuntrada i Alka idu dalje
Ono po čemu je među građanima i posjetiteljima u ljetnim mjesecima Bokanjac najpoznatiji zasigurno je “Alka na Bokanjcu” i “Kuntrada ka nekada”, koje su i ove godine na repertoaru i koje u tamošnjim mještanima bude najveće veselje. Podsjetimo, naime, kako je ideja za organiziranjem alke potekla u želji za oživljavanjem stare bokanjačke ulice Kuntrade i tamošnjih starih dvora koji imaju vrijedan povijesni značaj. Svaki od tih dvora nosi jedno prezime i pripada jednoj bokanjačkoj lozi, pa KUD “Bik” smatra kako bi bilo šteta to zapustiti i ne pokazati ljudima, osobito mladima odakle potječu. U tom će se smislu i ove godine po treći put zaredom organizirati takozvana “Kuntrada ka nekada” i to već iduće subote, 24. srpnja. Osnovni cilj ove manifestacije je, kako ističe Meštrović, vratiti ljude u vrijeme kada je druženje bilo jedini porok. Tada svaka obitelj koja pripada lozi jednog od ukupno 12 dvora ispred svojih vrata izloži autohtona jela i predmete koji pripadaju 50-im godinama 20. stoljeća, a kroz cijelu ulicu čuje se samo glazba s gramofonskih ploča. Ovaj događaj redovito izazove oduševljenje svih građana, osobito onih koji su davno odselili iz ovog mjesta.
– “Kuntrada ka nekada” će se i ove godine organizirati na jednak način kao i do sada. Nastojimo se držati one prvotne ideje da to bude prilika kada će se ljudi sresti, popričati i družiti u istom onom ambijentu kakav je bio 50-ih godina prošlog stoljeća. Zato će i ovaj put svi tamošnji dvori zvati svoje goste, jest će se starinska jela, piti samo vino i cockta, a slušati isključivo glazba s gramofonskim ploča, kazao je Meštrović, naglasivši kako će se, kao i svake godine, druge nedjelje u kolovozu upriličiti “Alka na Bokanjcu”, a koja ove godine pada 8. kolovoza.
“Nocturno” u Providurovoj palači
Tako će i ove godine, i to peti put zaredom, ulica Kuntrada biti poprište nadmetanja u kojem hrpa momaka, golih do pasa i bosih nogu trče s kopljem u ruci kako bi pogodili alku i osvojili što veći broj punata. S obzirom da ovaj događaj svake godine privuče sve veći broj sudionika i posjetitelja, Kuntrada gotovo da je postala pretijesna za okvire koje je alka poprimila, a drugačije se ne očekuje ni ove godine.
Nekoliko dana nakon alke, točnije 13. kolovoza, slijedi ovogodišnja novost, odnosno premijera predstave KUD-a “Bik”, koja će biti upriličena u dvorištu Providurove palače.
– Premijera naše predstave pod nazivom “Nocturno”, nastala je u produkciji KUD-a “Bik”, u kojoj igraju isključivo naši članovi, njih 20-ak, a čiji sam ja redatelj, bit će prikazana u sklopu ovogodišnje manifestacije “Zadar snova”. Predstava govori o životu i događanjima u posljednjih 100 godina kroz četiri države koliko ih se za to vrijeme izmijenilo na našem području. Upravo zbog toga je prostor Providurove palače idealan za prikazivanje predstave, jer je omeđen zidovima koji odaju vrijeme događanja, pojasnio je Meštrović, najavivši potom i predstavu “Buža” koja će se nekoliko dana poslije, 20. kolovoza, upriličiti u jednom od spomenutih starih dvora, a poznato je da je oživljavanje kulturnog života i to u upravo u starim bokanjačkim dvorima posljednjih godina, također, prerasla u tradiciju.
Ljetno kino u starim dvorima
Kako je najavio predsjednik, nakon ove predstave u starim bi dvorima trebala uslijediti i projekcija starog sicilijanskog filma. Na ovaj će se način u starim dvorima organizirati pravo nekadašnje ljetno kino, ali točan datum ovog događaja još uvijek nije potvrđen.
Nakon sve ovoga, 28. kolovoza, kao događaj kojim će završiti sva ljetna događanja na Bokanjcu, upriličit će se tradicionalni turnir u bućama “Đani Kanjer Gaćo”.
Podsjetimo kako još od 2003. godine KUD “BiK” organizira koncerte dalmatinskih klapa i to, također, u staroj ulici Kuntradi, a s obzirom da se ovi koncerti organiziraju svake druge godine, mještani će novi koncert dočekati tek iduće godine. Kako naglašava Meštrović, što se tiče koncerata dalmatinskih klapa naglasak je stavljen na onom pravom, iskonskom načinu pjevanja, za razliku od današnjeg gdje je onaj izvorni način pjevanja improviziran i sve više ide u komercijalnom smijeru.
– Zahvalio bih se Gradu, Turističkoj zajednici i Županiji na skromnoj, ali nama više nego potrebnoj financijskoj pomoći. Treba naglasiti da smo svi mi, nakon svih ovih godina i brojnih događanja, još uvijek samo bleke i konji, i da, iako neki, koji nas ne poznaju misle drugačije, sve ovo radimo bez ikakve materijalne koristi. Kao što je to bilo na početku našeg postojanja, i danas svi članovi našeg KUD-a u sve ove događaje ulažu puno vlastitog novca i vremena, kazao je Meštrović, istaknuvši kako vjeruje da bi se u suprotnom, kada njihov jedini motiv ne bi bilo puko zadovoljstvo, KUD raspao, jer nestalo bi “duše”, zbog čega bi i ovo društvo, kao i svako drugo živo biće, umrlo.