Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Požar na Baštijunskom brigu podmetnut?

Autor: Velimir Brkić

18.07.2010. 22:00
Požar na Baštijunskom brigu podmetnut?

Foto: Velimir BRKIĆ



Županijski Stožer za zaštitu i spašavanje na čelu sa načelnikom, dožupanom Đanijem Bunjom, zbog požara na komunalnom deponiju Baštijunski brig koje se nalazi u blizini turističkih mjesta Biograda na Moru i Pakoštana, te Vranskog jezera, sinoć je u Općinskoj vijećnici u Pakoštanima održao hitan sastanak..
– Sumnja se da je požar podmetnut, jer je vatra planula baš na isti datum kad je odlagalište smeća Baštijunski brig gorio i proteklog ljeta. Ovisno o smjeru vjetra ugroženo je stanovništvo Šibensko-kninske i Zadarske županije. Sadašnji smjer ugrožava najviše stanovnike i goste Biograda, Pakoštana, Pirovca, te Murtera, a u opasnosti su i Vodice. Problem je što bura jača, a vatra još uvijek tinja pod tonama smeća. Na Baštijunskom brigu deponirano je oko 250 tisuća kubičnih metara komunalnog otpada, rekao je Đani Bunja.
Nepodnošljivi smrad od požara na deponiji javili su učestalo, kaže Bunja, brojni pojedinci iz biogradske četvrti Kumenat, Pakoštana i Drga te gospodarski subjekti poput biogradske hotelske kuće Ilirija i tvrtke Pakoštane.
Gradski stožer za zaštitu i spašavanje Biograda na Moru i biogradsko komunalno poduzeće Bošana su najavili nedolazak na sjednicu jer su u neprestanom kontaktu s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, pa smatraju da za sada nema potrebe za hitnim sastancima. Naglašavaju kako situaciju drže pod kontrolom te da nema mjesta panici.
– Tijekom dana točno ćemo ustvrditi zašto se Biograđani nisu odazvali pozivu na sjednicu jer komunalno poduzeće Bošana i skrbi o odlagalištu smeća Baštijunski brig, naglasio je Bunja.
Baštijunski brig zajednički je problem Biograda, Pakoštana, Sv. Filipa i Jakova i otoka Pašmana. A tu i nije idilična situacija.
Požar gase pripadnici Javne vatrogasne postaje Biograd kojim na požarištu izravno zapovijeda zapovjednik Darko Banić, a pomoć su im pristigli teški građevinski strojevi Nene Kadije.
– Požar na deponiju je teško gasiti jer nema otvorenog plamena, a nikada se ne može u potpunosti biti siguran što se sve na može zapaliti i izazvati dodatne probleme gasiteljima, kaže Banić.
Ograđen prostor i pojačana čuvarska služba odolijevali su jedno vrijeme slučajnim ili namjernim izazivačima, te se činilo se da je taj problem iza nas, tim prije što slijedi postupna sanacija spomenutog Baštijuna, a na čijem prostoru bi trebali zaživjeti golf-centar na površini od 140 hektara s golfskim igralištem sa 27 polja i pripadajućim poljem.
Vrijeme je na sreću stabilno, međutim gasitelje zabrinjava gusti smrdljivi, vjerojatno i toksični dim koji se i dalje širi sa odlagališta jer lokalizirana vatra kroz slojeve otpada još uvijek gori.
–  Požar gasi 40-ak vatrogasaca, angažirano je desetak vatrogasnih vozila i šest teških građevinskih strojeva. Gašenje požara na odlagalištu smeća je zapravo rudarski posao jer treba gasiti vatru kroz slojeve smeća što je otežano zbog dima koji iscrpljuje vatrogasce. Ovdje ćemo ostati cijelu noć gaseći vatru a to može potrajati danima, govori Darko Banić. Nažalost, ova se situacija ponavlja i godne u godinu, a i domaćima je Baštijuna već preko glave. Sve dok se Baštijunski brig potpuno ne zatvori, izgleda da će se požar na njemu ponavljati svake godine.