Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odričemo se svoje imovine kako bi drugi zarađivali

Autor: Ante Vidović

18.07.2013. 22:00
Odričemo se svoje imovine kako bi drugi zarađivali

Foto: PIXSELL



Naša je dužnost i obveza čuvati našu imovinu i suprotstaviti se interesnim skupinama koje su bile na vlasti 16 i osam godina, kaže Rubeša


Akcija mladih protivi se davanju hrvatskih autocesta u koncesiju na 50 godina, kao i ostalih strateških i prirodnih cesta, istaknuli su čelnici stranke na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama MO Brodarice. Na taj način u Akciji mladih pridružili su se prosvjednicima na Markovu trgu u Zagrebu i javnosti poručili kako uz zbivanja u Zadru prate i reagiraju na događaje u Hrvatskoj. U ovom konkretnom slučaju pomoći će sindikatima u organizaciji raspisivanja referenduma na kojem bi građani Republike Hrvatske dobili priliku odlučivati o nacionalnom bogatstvu, a ne nekolicina ljudi u Vladi.
Za predsjednika Akcije mladih Antu Rubešu borba za nacionalne interese je moralna obveza svih građana. Rubeša podsjeća kako su hrvatski branitelji 1991. godine riskirali svoje živote da stvore i obranu suverenu Hrvatsku i mi ju danas moramo očuvati.
Građani nemaju korist od koncesije
– Premijer Zoran Milanović rekao je da raspisivanje referenduma pokreću interesne skupine. To je u najmanju ruku neodgovorna i bezobrazna izjava. Naša dužnost i obveza je čuvati našu imovinu i suprotstaviti se interesnim skupinama koje su bile na vlasti 16 i osam godina, kaže Rubeša.
Njegova kolegica i županijska vijećnica Marjana Botić upozorava kako je jedini cilj Vlade RH krpanje proračunskih rupa, i to još jednom na račun građana.
– Od davanja u koncesiju izgrađenih autocesta građani nemaju ni kratkoročnu ni u dugoročnu korist. To je odricanje od vrijedne imovine na kojoj bi netko drugi zarađivao, a opet naplaćujući našim građanima i gostima. Od koncesija kratkoročnu korist ima samo Vlada koja bi time još jednom samo kupila vrijeme dok se deficit u državnom proračunu opet ne popne iznad tri posto, kaže Botić.
Zašto loše živimo?
– Zato se Akcija mladih pridružuje inicijativi da se organizira referendum kojim bi građani rekli svoje mišljenje o tako važnoj stvari kakva je gospodarenje strateškim, ali i prirodnim bogatstvima RH. Pored autocesta pitat će se građani o vodama, moru, energetskom sektoru kao i o poljoprivrednom te turističkom zemljištu.
U Akciji mladih ne staju na ovome već planiraju proširiti referendumsko pitanje kako bi građani ove zemlje dobili odgovor tko je imenom i prezimenom i u kojoj instituciji kriv za drastičan pad standarda.
– Mi svi loše živimo, puno lošije nego što su to branitelji u ratu sanjali, za što su radnici stvarali, poduzetnici se trudili. Većina nas loše živi u odnosu kako bismo mogli živjeti, realno gledajući potencijal naše zemlje. U Akciji mladih smatramo da građani moraju dobiti priliku da potaknu institucije da se napokon dobiju imena i prezimena odgovornih, kaže Botić.


Istarski ipsilon primjer lošeg modela




Mlade u njihovim naporima podržavaju Vice Profaca i Marko Pupić Bakrač koji su prisustvovali jučerašnjoj konferenciji. Pupić Bakrač upozorava kako Hrvatska već ima loša iskustva s davanjem autocesta u koncesiju.
– U Hrvatskoj su do sada u koncesiju dane dvije autoceste Zagreb – Macelj i Istarski ipsilon. Istarski ipsilon se loše održava, cestarina je preskupa, a da stvar bude gora francuski koncesionar i ne plaća PDV našoj državi, upozorava Pupić Bakrač.