Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KOMPLEKSNI POVIJESNI SKLOP Želimo završiti obnovu Providurove palače do kraja godine

19.07.2020. 08:09


Trenutačno smo u fazi završetka svih instalaterskih radova, elektroinstalaterskih, strojarskih, vodovoda i kanalizacije i to se polako privodi kraju. Objekt odnosno kuća je konstruktivno sanirana u većini svih svojih dijelova. Ono što je sada cilj na gradilištu jest da se u što kraćim rokovima kuća zatvori kako bi se moglo pristupiti završnim, obrtničkim radovima. Dakle, od postavljanja knaufa, pločica, parketa i svega ostaloga. Želimo što prije doći do te faze jer onda izvođač radova ima jednu, čistu situaciju i predvidljiv rok u kojem može završiti taj dio, objasnio je pročelnik za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić koji nas je u u ulozi vodiča proveo kroz gradilište Providurove palače.
S obzirom na to da su visoke zaštitne skele s vanjske strane uz Kneževu palaču nedavno skinute, već se polako nazire sva ljepota i raskoš Providurove palače koja »grabi velikim koracima« prema tome da uskoro zasja u svoj svojoj raskošnoj ljepoti te uz Kneževu postane »duša« centra grada koja će svim svojim stanovnicima i gostima, pružati niz kulturnih i edukativnih sadržaja. Iako radovi nisu tekli planiranom brzinom zbog niza nepredviđenih situacija u kojima su se građevinari našli, Šime Erlić ne krije zadovoljstvo obavljenim i vjeruje da će sve biti završeno do kraja godine.


Naišli na mnoga »iznenađenja«
– Dosta smo vremena izgubili zbog samog oblika ovakvog tipa kuće jer se radi o kulturnom dobru u centru grada u kojoj je, kada se otvorila, bilo odmah vidljivo da ćemo naići na mnoga »iznenađenja«. Bilo je stoga potrebno mijenjati i usklađivati projektnu dokumentaciju i to je oduzelo dosta vremena. Osim toga, pronađeni su i oslici, pa su svoj dio posla morali odraditi i arheolozi i to u puno većem obimu nego što je to bilo planirano. Međutim, zbog svega toga dobili smo određeni produžetak roka od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje koja nas kontrolira vezano uz trošenje europskih sredstava i sada smo na tom putu. Želimo završiti obnovu Providurove palače do kraja godine, možda koji dan iza toga, rekao je Erlić dodajući kako to ipak ovisi i o tehničkom pregledu, o tome jesu li svi radovi završeni na vrijeme, o opremi koja treba naći svoje mjesto u obnovljenoj palači…


Financijska konstrukcija
Kad je riječ o financijskoj konstrukciji, pročelnik Erlić je podsjetio kako je obnova Providurove palače ugovorena za 46 milijuna kuna, no već na početku je, u procesu nabave i kad se krenulo u izvođenje radova i to zbog tržišne situacije, ponuda bila veća za deset miljuna kuna od procijenjene vrijednosti, a to je trošak koji mora snositi Grad Zadar.
– Obratili smo za pomoć i Ministarstvu kulture i Ministarstvu turizma da što više pokušamo smanjiti dio naše, lokalne komponente koje mora Grad Zadar sufinancirati. No, nije bilo izbora ni odustajanja, s obzirom na to da su financijski uvjeti ipak bili povoljniji, jer dobivamo preko 80 posto investicije iz europskih sredstava. Ti troškovi su, naravno, kroz samo izvođenje i zbog problema na koje smo naišli u hodu još dodatno u određenim stavkama narasli. Mi ćemo moći podvući crtu koliko je to povećanje bilo završetkom ovoga projekta, zaključio je Erlić dodajući kako će se, ipak zadržati se u »gabaritima« koje dozvoljava zakon i koje dozvoljava Ugovor.
 




Dio EU projekta »Zadar baštini«


Podsjećamo, Providurova palača zamišljena je kao dio kompleksa Muzeja dvije palače u kojemu je planiran prostor velikog ulaznog info hola, edukacijskih dvorana, čitaonice, muzejske kafeterije, suvenir shopa, prostora za stalni postav, polivalentne dvorane, uredskih prostora te prostora za preparatorske i druge radionice Narodnog muzeja Zadar. Obnova Providurove palače dio je EU projekta »Zadar baštini – Integrirani kulturni program grada Zadra 2020« koji Grad Zadar provodi u partnerstvu s Narodnim muzejom Zadar, TZ-om grada Zadra, Sveučilištem u Zadru, te Agencijom za razvoj Zadarske županije Zadra Nova Ukupna vrijednost projekta obnove Providurove palače prema važećem ugovoru s izviđačem radova Krekić Avangard d.o.o. iznosi 45.466.586,79 kuna, od čega je osigurano 37,5 milijuna kuna EU sredstava.
 


U tijeku pripremni radovi za – most


Koliko je zahtjevna i teška onbnova Providurove palače pročelnik Erlić je objasnio i činjenicom da se taj objekt godinama nadograđivao, što je utjecalo na konstrukciju, ali i statiku kuće.
– Objekt Providurove palače bio je dosta kompleksan. Puno je kompleksniji od zahvata koje smo imali na bedemima koji su ipak drugačiji tip građevinskog zahvata. Nije bilo lako poštovati rokove i financijski plan. Ukratko, puno bi jednostavnije bilo graditi novu kuću iz temelja. Riječ je kompleksnom povijesnom sklopu koji je stoljećima i godinama iznova nadograđivan. Imao je različite funkcije, a svaka ta nadogradnja i intervencija u prostoru donijela je u konstruktivnom dijelu nešto svoje, a mi smo imali zadatak sve to uvezati u jednu cjelovitu priču – povezanosti dvaju palača, Kneževe i Providurove. Upravo sad se rade pripreme vezane uz taj završni i najvažniji dio građevinskog zahvata u arhitektonskom smislu, a to je – čelični most. Taj će most spajati Kneževu i Providurovu palaču i sve prostore. Most prolazi preko cijelog svoda atrija i zatvara se polivalentna dvorana i onda kreću unutarnji radovi. Ali taj je svod građevinski jako zahtjevan jer je to spoj stare, monumentalne strukture u koju se treba intergrirati komunikacijski i moderni element. To je veliki izazov i za građevinare i za arhitekte. Ali kad obnovimo Providurovu palaču, onda smo mirni za sljedećih tisuću godina, zadovoljno je zaključio pročelnik Šime Erlić.