Gospo od Karmela i kraljice Jadrana, moli za nas!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Korona zaustavila pučku feštu, ali ne i vjerničko mnoštvo
Tvome Bezgrješnom srcu, Gospo od Karmela; predajemo svoju sadašnjost i budućnost. Molimo te, prati i štiti naše obitelji, djecu i mlade diljem naše domovine i čuvaj ih pred suvremenim zavodnicima ljudskog roda. Želimo se truditi biti neustrašivi karmelski borci za Boga, Crkvu, čovjeka, vjeru i domovinu. Tako neka bude, amen, poručio je Želimir Puljić, nadbiskup
Velimir BRKIĆ
Umjetnička slika za zadarskog nadbiskupa

 Veliko mnoštvo vjerničkog puka iz Turnja, okolnih naselja i cijele Zadarske nadbiskupije pohodilo je župnu crkvu Gospe Karmelske u Turnju kako bi im Majka Božja donijela blagoslov i mir. Mnogobrojni vjernici hodočastili su i na koljenima, mnogi su i bosonogi došli na zavjet svoj nebeskoj zaštitnici. A uz pridržavanje ekoloških mjerna i stalne obavijesti za držanje međusobnog odstojanja procesija za Turanjsku feštu bila je nepregledna.

Cjelonoćno klanjanje s Presvetim

Kao priprava za svetkovinu održana je devetnica Gospi Karmelskoj. Zadnjeg dana devetnice navečer je izložen Presveti za cijelonoćno klanjanje kao i ispovijed.
Na sam blagdan nebeske zaštitnice Turnja, ujutro u 6.30 sati upriličen je euharistijski blagoslov a potom misa s blagoslovom škapulara koju je predvodio don Dario Matak, župnik Župe sv. Filip i Jakov. Misno slavlje u 9.00 sati je predvodio on Damir Juričin, župnik Župe sv. Nikole, Poličnik.
Svečano euharistijsko slavlje u dvorištu crkve i s procesijom oko sela u 19.00 sati u zajedništvu sa župnikom Josipom Lisicom i subraćom svećenicima je predvodio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.
- Čovjek je ranjeno biće. Ipak nismo bez nade. Imamo naše nebeske saveznike i pomoćnike. Imamo za pomoć i zagovor silama iznad nas Blaženu Djevicu Mariju od Karmela, moćnu zagovornicu koja je satrla glavu zmiji; imamo anđele i svete zaštitnike koji nas čuvaju i prate, rekao je Puljić.

Vrednuje se ono što »piza«

- Budući živimo u vremenu velikog materijalizma kad se vrednuje samo ono što »piza«, što je vidljivo, što blješti i što se nameće, valja nam neumorno moliti i zahvaljivati, poručio je Puljić.
»Svi sveti anđeli i arkanđeli, svi redovi blaženih duhova, molite za nas. Gospe od Karmela i svi sveci i svetice Božje, zagovarajte nas«, zazvao je zadarski nadbiskup.
Gospo od Karmela i kraljice Jadrana, moli za nas! Tvome Bezgrješnom srcu, Gospo od Karmela; predajemo svoju sadašnjost i budućnost. Povjeravamo ti članove ove župne zajednice u Turnju, kao i sve vjernike naše nadbiskupije. Molimo te, prati i štiti naše obitelji, djecu i mlade diljem naše domovine i čuvaj ih pred suvremenim zavodnicima ljudskog roda. Želimo se truditi biti neustrašivi karmelski borci za Boga, Crkvu, čovjeka, vjeru i domovinu. Tako neka bude, amen, poručio je Želimir Puljić, nadbiskup.

Bez šušura i vatrometa

Poslanice su čitali Branimir Budanović i Kristina Budanović, koja je čitala i molitvu vjernika. Svečanom euharistijsko slavlju pridonio je crkveni zbor s orguljašem Anđelom Duškovićem i solisticom Anđelom Santini Šimunić. U ime župe nadbiskupu Puljiću za svesdrdnu podršku za izgradnju crkve uručena je umjetnička slika ovdašnjeg umjetnika Šime Bausovića. Riječi zahvale je uputila Sanja Santini-Šuperba.
Početak gotovo kilometarske procesije s Gospinim kipom kroz Turanj označila su crkvena zvona. Križ na čelu procesije nosio je Marin Žunić, a Gospin kip Mate Santini, Ivan Bezinović, Ivan Vidas i Luka Dušković. Nakon veličanstvene procesije koju je promatralo i mnoštvo turista nadbiskup mons. Želimir Puljić udijelio je Božji blagoslov.
Korona nije zaustavila vjerničko mnoštvo da pohode svetiše Gospe Karlmenske u Turnju. Kad je riječ o pučkoj fešti ona je osim bogatih blagdanskih stolova bila okrnjena, bez žive glazbe, bez velike gužve, šušura i vatrometa.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)