Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvatska je na EURU ispunila primarni cilj i odradila korektan posao

19.07.2021. 07:13


Od završetka Europskog nogometnog prvenstva prošlo je tjedan dana. Od odlaska hrvatske nogometne reprezentacije s najveće nogometne smotre Starog kontinenta, nešto više. Kao što je poznato, »vatreni« su svoj nastup na EURU okončali u osmini finala nakon što su u ljepotici prvenstva nakon produžetaka poraženi od Španjolske rezultatom 5:3. Kao i uvijek u državi s oko četiri i pol milijuna trenera, raspredalo se je li Hrvatska mogla više, koji su razlozi nešto neuvjerljivijih igara ili suprotno tome stajali su oni koji su kazivali da Hrvatska ne može uvijek do same završnice prvenstva. U svakom slučaju nakon fantastičnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje smo se okitili titulom svjetskih doprvaka, ovo je realno mali korak unatrag.
O dojmovima s EURA, nekoliko dana po završetku istog, popričali smo s reprezentativnom jedinicom, zadarskom hobotnicom koja je nakon još jednog žitelja Krševanovog grada Danijela Subašića, stala na vrata Hrvatske, a čini se da će tamo poduže i ostati, Dominikom Livakovićem. Uvijek dostupan i pristojan i ovoga puta je rado pristao na razgovor za Zadarski list.


Lutrija sa Španjolcima
Prije nekoliko dana završilo je Europsko nogometno prvenstvo, jesu li se slegli dojmovi i možete li nam reći kakve dojmove nosite s ovog EURA?
– Uvijek je lijepo biti na velikom natjecanju i ništa ne može zasjeniti tu činjenicu. Ovo je bilo specifično zbog svih tih mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Nije bilo publike u broju koji smo očekivali, putovali smo iz Rovinja na svaku utakmicu umjesto već dogovorenog smještaja u Škotskoj. Ipak, sve u svemu, biti na EURU je poseban osjećaj i s nostalgijom ću ga se sjećati.
Kada se sve zbroji i oduzme jeste li zadovoljni plasmanom Hrvatske u osminu finala, je li to realan doseg vatrenih ili se moglo i više?
– Hrvatska je ostvarila svoj cilj koji je zacrtan. Mi smo ispred sebe stavili prolaz skupine kao primarnu stvar koju moramo učiniti i to smo napravili. Sve kasnije bila je lutrija. U osmini finala za suparnika smo dobili snažnu momčad, odveli smo utakmicu u produžetak i odlučivala je jedna lopta. Kada se racionalno gleda i naše želje ostave po strani, Hrvatska je napravila korektan posao.


Smjena generacija
Dojam je da se Hrvatska u grupnoj fazi »zagrijavala«, odlično ste igrali i slavili protiv Škotske, a protiv Španjolske odigrana je praktički ljepotica prvenstva? Slažete li se s tom konstatacijom i koje dojmove nosite iz dvoboja sa Španjolskom?
– Nema zagrijavanja na takvim turnirima. Sve ide jako od samog početka, ali isto tako postoji niz faktora koji određuju, kako tijek utakmice, tako i konačan rezultat. Škotska i Španjolska su dijametralno suprotne reprezentacije po svemu. Engleska je bila domaćin, a Češka je bila dobra cijeli tijekom cijelog turnira, Mislim da smo najbolju utakmicu igrali protiv Španjolske, ali smo je izgubili i zbog toga postoji određena žal.
Mnogi sportski analitičari smatraju da ova momčad nije još uvijek spremna za dosege koje su »vatreni« ostvarili na SP-u u Rusiji, a ponajprije zbog djelomične smjene generacija. Mislite li i vi tako i smatrate li da u bliskoj budućnosti Hrvatska može do trona na europskoj ili svjetskoj razini?
– Smjena generacija je nešto što svaka reprezentacija na svijetu mora proći. Nama se nakon Rusije oprostilo nekoliko važnih igrača. Dobili smo nekoliko mlađih koji će sigurno nositi reprezentaciju u budućnosti. Uvijek treba biti optimist i pucati na velike stvari. Vjerojatno nakon one Francuske 1998. godine nitko nije vjerovao da će Hrvatska napraviti korak naprijed u Rusiji osvajanjem drugog mjesta, a mi smo ga ipak napravili. Zato vjerujem da možemo i do najveće stepenice u razdoblju koje je pred nama.




Korak po korak
Primarni cilj je sada plasman na SP u Kataru koji sigurno neće biti lako dohvatiti. Hrvatska već ima jedan kiks na početku kvalifikacija, ali i realne šanse za novi plasman na SP. Kako vi vidite nastavak kvalifikacija i koje su potencijalne prepreke na putu do SP-a?
– Mislim da će nam jako važna biti utakmica s Rusijom koja je na rasporedu u rujnu. Ako tu utakmicu prođemo neokrznuti, onda smo kiks s početka kvalifikacija ispravili i otvara nam se lijepa perspektiva. Ipak, idemo korak po korak. Jasno je da smo favoriti skupine, ali to moramo dokazati na travnjaku. Ako me pitate za plasman na Svjetsko prvenstvo, onda sam optimist i vjerujem da će Hrvatska igrati u Kataru.
Italija je u finalu pobijedila Englesku i osvojila naslov prvaka Europe. Kako ste vidjeli finale, jesu li Talijani za vas bili u krugu najužih favorita i tko su po vama najveća razočarenja, ali i pozitivna iznenađenja EP-a?
– Italija je u krugu favorita na svakom natjecanju na kojem se pojavi i to je činjenica. Baš kao što znamo da je Engleska u stanju pobijediti svakoga, ali i izgubiti od svakoga. Mislim da je finale bilo realno jer su obje momčadi puno pokazale tijekom cijelog turnira. A pobjednika su na kraju odlučivali detalji, tj. jedanaesterci. Ne bih govorio o razočaranjima, tj. o reprezentacijama koje su podbacile jer ne želim biti general poslije bitke. No, pozitivna iznenađenja su svakako Češka i Danska koje su u konačnici dogurale daleko – kazao je na kraju razgovora Dominik Livaković.


Donnarumma je zasluženo najbolji igrač EP-a
Gianluigi Donnarumma je proglašen najboljim igračem EURA što nije baš čest slučaj da vratar bude glavni laureat. Slažete li se s tim odabirom, je li vam drago da je najbolji igrač vratar i koga bi još od vratara izdvojili da je briljirao na ovom EP-u?
– Donnarumma je potpuno zasluženo je uzeo trofej namijenjen za najboljeg igrača Europskog prvenstva. Prije svega jer je »vadio« Italiju kada je bilo najteže, pogotovo u finalu protiv Engleske. Drago mi je da se i vratarima ponekada dodijeli takvo priznanje,a nadam se da će tako biti i u budućnosti


Omonia je jača od Valura, ali i mi ćemo biti spremniji
Dinamo je prešao prvu prepreku Valur na putu prema 2. pretkolu Lige prvaka. Je li to bilo teže od očekivanog i smatrate li ciparsku Omoniju puno težim i ozbiljnijim suparnikom koji vas tamo čeka?
– U ovo doba godine uvijek je teško igrati utakmice. Evo, ja sam se priključio momčadi dan prije uzvratne utakmice. Jasno je da nismo još potpuno fit, ali kako će prolaziti vrijeme, tako će i Dinamo biti sve bolji. Omonia je na papiru jači protivnik, ali i mi ćemo biti spremniji nego što smo bili protiv Valura. Vjerujem u pobjedu nad Omonijom i naš prolaz dalje.


Poludio bih kada bi se hvatao baš za svaku glasinu
Mnogo se priča i piše o vašem transferu iz Dinama u neki od europskih klubova. Je li se promijenio vaš stav da ne komentirate tu temu dok se transfer definitivno i ne dogodi i postoji li ipak želja u kojoj od europskih liga bi željeli nastaviti svoju karijeru?
– Naravno da je jako teško komentirati nešto što se još nije dogodilo. Svašta se piše, svašta čitam… Poludio bih kada bi se hvatao baš za svaku glasinu oko transfera. I zato ne želim ništa komentirati. Transfer će se dogoditi kada dođe klub s konkretnom ponudom s kojom će Dinamo biti zadovoljan i s čijim uvjetima ću ja biti zadovoljan. Kada će to biti, stvarno ne želim nagađati.