Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Saša Martinović ispustio remi sa svjetskim prvakom

19.07.2021. 07:22


U dvoboju drugog kola Svjetskog šahovskog kupa, koji se igra u ruskom Sočiju, Saša Martinović izgubio je obje partije meča s Magnusom Carlsenom, najboljim igračem na FIDE ljestvici i četverostrukim svjetskim prvakom (2013., 2014., 2016., 2018.).
– Borba je ukupno trajala pet sati – rekao je zadarski velemajstor koji se našao među 78 pobjednika prvog kuga i još 50 igrača koji su drugi krug izborili zahvaljujući svom rejtingu. U prvom kolu Martinović je s 1,5:0,5 bio bolji od Estonca Kaida Külaotsa.
– Svjetski kup je najprestižnije natjecanje na kojem sam ikad nastupio i nadam se da ću ga ponovno izboriti. Prolaskom u drugi krug ispunio sam sve ciljeve koje sam imao u Sočiju.
Kad je riječ o prvom dvoboju s Carlsenom Martinović ističe:
– Odigrao je sjajno i nije mi dao pravu priliku.
Ipak, u »uzvratu« Saša je bio blizu remija. Nakon izvrsne igre postigao je jednostavnu remi završnicu s lovcem i tri pješaka protiv skakača i tri pješaka. No, pritisnut vremenskom oskudicom, u 64. potezu napravio je kobnu pogrešku pe je Carlsen studioznom igrom izborio i drugu pobjedu.
– Drugu partiju odigrao sam puno agresivnije, što mi je donijelo odlične prilike koje su se rasplinule u elementarnu remi poziciju. Nažalost, nekako sam izgubio i tu partiju, vjerojatno zbog pritiska na satu. Svakako, zadovoljan sam pruženim otporom i iskustvom igranja na Svjetskom kupu.
Igrati s čovjekom za kojeg Martinović kaže da je već sada vjerojatno najbolji šahist svih vremena nešto je o čemu mnogi mogu samo sanjati.
– Dobio sam priliku koja se malo kome pruža. Iskustvo igre s Carlsenom, kao i zajedničko komentiranje partija nešto je što će mi sigurno pomoći u karijeri – dodao je Martinović koji je u Sočiju proslavio 30. rođendan. Carlsen je stariji samo godinu dana.
– Meč s Carlsenom je bio pravi šlag na torti – zaključio je najmlađi hrvatski velemajstor i aktualni prvak Hrvatske.
Od preostale dvojice hrvatskih predstavnika u Sočiju velemajstor Ante Brkić je remijem s vrlo jakim Ukrajincem Jurijem Krivoručkom osigurao treći krug bez kojeg je ostao Ivan Šarić nakon poraza od Argentinca Alana Pichota.
Rezultati hrvatskih predstavnika: Martinović (Hrvatska, 2548) – Carlsen (Norveška, 2847) 0-2, Brkić (Hrvatska, 2592) – Krivoručko (Ukrajina, 2699) 1,5-0,5, Šarić (Hrvatska, 2645) – Pichot (Argentina, 2630) 0,5-1,5.


Od nade godine do najboljeg sportaša
U izboru Zadarskog lista Martinović je proglašen najboljim sportašem Zadarske županije za 2020. godinu. Titulu nade godine u istom izboru ponio je 2002. i 2003. godine. Bio je tada vrlo talentirani mladi šahist koji je uz podršku obitelji svakim danom napredovao u drevnoj igri na 64 polja. Potencijal je sve više dobivao konkretne obrise pa je u razdoblju od 2000. do 2009. na prvenstvima Hrvatske osvojio čak devet titula prvaka. Rejting je rastao do te mjere da je već 2011. dobio titulu velemajstora i to kao najmlađi Hrvat. Uspjesi su se nizali, postao je standardni član reprezentacije s kojom je 2017. bio četvrti, a dvije godine kasnije peti na Europskom prvenstvu. U lipnju 2020. u Vinkovcima je osvojio titulu prvaka Hrvatske. Nakon PH je najavio da mu je sljedeći cilj osvojiti vrlo jaki Zadar open, no taj je turnir, zbog pandemije koronavirusa, posljednje dvije godine odgođen. Martinović je posljednjih nekoliko godina angažiran i u radu s mladim zadarskim šahistima koji postižu odlične rezultate.