Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Strpljenje će sljedeće sezone biti ključna stvar

19.07.2021. 07:16


Od 1992. godine kada se igralo prvo hrvatsko prvenstvo pa sve do prošlog tjedna na klupi Košarkaškog kluba Zadar sjedilo je 25 različitih trenera, s čak 15-icom Zadrana na tom popisu (Trninić, Jusup, Pulanić, Giergia, Piasevoli, Pulja, Jelić, Vanjak, Popović, Vlašić, Pleslić, Grdović, Vlašić, Vidaković, Matulović). Mnogi su tu priliku dobili tek jednom dok su neki poput Danijela Jusupa imali čak pet ustoličenja, ili pak Ante Nazor i Učo Pulanić koji su na užarenu stolicu sjedali u trima navratima. Sve je krenulo te ratne 1992. sa Slavkom Trninićem, a tu štafetu (nadamo se ne i vrući krumpir) nakon Veljka Mršića, 25. individue u nizu, u svoje ruke je uzeo Ivan Perinčić koji je nastavio tu nisku kao 16. domaći trener na klupi Zadra. Za Perinčića nema dvojbe da je uspio ostvariti svoj dječački san, ali to je san koji ide u paketu s velikom obvezom i odgovornošću.
– Presretan sam i ponosan što sam dobio priliku voditi Zadar jer to je san svakog dečka koji odrasta u ovom gradu. Da jednog dana odjene taj dres, a poslije ako se bavi košarkom i da sjedne na klupu. Evo, ja sam imao privilegiju da mi se i jedno i drugo ostvarilo tako da sam stvarno ponosan – pokušao je Perinčić dočarati veliku emociju nakon saznanja da je odabran za novog trenera, a cijela priča je postala realnost nakon što je Mršiću od strane HKS-a zabranjen klupski angažman dok vrši izborničku funkciju.


Odlična suradnja s Mršićem
– Sve se dogodilo ne mogu reći preko noći, ali u onom momentu, nakon završetka prošle sezone kada smo vidjeli da će možda postojati neke zapreke za Mršićev ostanak na klupi, napravili smo inicijalan razgovor. To je bio početak pregovora, no onda se pojavila mogućnost Veljkovog povratka i krenulo se u tom smjeru. Međutim, dogodio se turnir u Splitu nakon kojeg se sve ponovno okrenulo. Presudnim se pokazao sastanak kojeg je Veljko imao u utorak s čelnicima HKS-a na kojem je odlučeno da se izbornik mora u potpunosti posvetiti reprezentaciji i nakon tog trenutka pozvali su me ljudi iz kluba na razgovor te smo se vrlo brzo dogovorili. Presretan sam što je na kraju dogovorena suradnja na tri godine jer to potvrđuje da klub računa na mene dugoročno i da su prepoznali moj rad svih ovih godina.
Dosad je iskustvo samostalnog vođenja Perinčić imao tek u Zaboku sezone 2017./18. te prošle sezone kad je zbog Mršićeve bolesti bio primoran čak 26 utakmica odraditi u ulozi glavnog trenera. Ipak, iskustvo i vrelo znanja je najviše dobio šegrtovanjem brojnim domaćim i stranim trenerskim majstorima.
– S Veljkom sam imao sjajnu suradnju prošle sezone, na čemu mu se posebno zahvaljujem. Mislim da smo izvukli maksimum iz jedne izuzetno teške sezone i bilo je stvarno zadovoljstvo učiti od njega i provoditi vrijeme s njim. Nadopunjavali smo jedan drugoga na najbolji mogući način, u svim teškim situacijama smo uspjeli pronaći rješenje i okončati sezonu na jedan fenomenalan način. Imao sam privilegiju učiti od najboljih hrvatskih trenera i to golemo iskustvo će mi sigurno biti od velike pomoći u nadolazećoj sezoni. Ok, za voditi Zadar realno nitko nikad nije spreman, ali prilika se ukaže, zgrabiš je i sve svoje znanje otprije upregneš da posložiš momčad, stvoriš kemiju i napraviš najbolji mogući rezultat.


Mavra i Carter prvi na redu
Obično kad nova vlada dođe na vlast dobije 100 dana bez prava uplitanja javnosti, ali trener Zadra poznato je nema pravo na tu privilegiju i obično mu se sudi po učinku u prvim utakmicama u sezoni.
– Mislim da će sljedeće sezone strpljenje biti ključna stvar. Prošle se to posebno potvrdilo jer Zadar je jedini od hrvatskih klubova imao strpljenja i kontinuitet struke što se na kraju pokazalo najmudrijom odlukom. Zato nije za suditi na kontu prvih utakmica.
Ključ uz strpljenje je i uspješno slaganje igračke ruže. Zasad je u svlačionici popunjeno osam ormarića, a intencija je da se na tržištu pronađe adekvatne zamjene za prošlosezonski ubojiti terecet Mavra-Carter-Onuaku.
– Ideja je bila da ostavimo što je više moguće igrača iz prošle sezone. Međutim, Chinanua Onuakua ne možemo zadržati, a prioritet su nam Dominik Mavra i Justin Carter koje ćemo nastojati nagovoriti iako to neće biti baš lako s obzirom na dobre inozemne ponude koje ima naš kapetan, a i treba vidjeti kako razmišlja Justin. Naravno, nećemo ići preko naših financijskih mogućnosti. Pokrit ćemo se s lancunom kojeg imamo, no to ne znači da ćemo čekati vječno na tu dvojicu, jer ako vidimo da oni imaju neke druge ideja, želimo imati dovoljno vremena da uspijemo pronaći neka druga rješenja
Novo lice u svlačionici je 23-godišnji krilni centar Dario Drežnjak koji je bio velika želja i prošlo ljeto.
– Drežnjaka smo htjeli i prošle godine, no bila je tada prevelika odšteta za njega koju nismo mogli ispratiti. Izuzetno mi je drago da je došao kod nas jer se radi o pravoj četvorci, s odličnim vanjskim šutom i razumijevanjem košarke te mislim da će se sjajno uklopiti u momčad.
Od te osmorice sigurnih, pet je nazovimo ih nositelja (Junaković, Jordano, Vuković, Bursać, Drežnjak) dok su preostala trojica neafirmirani mladi igrači. Brala je već godinu dana dio prvog sastava, dok bi se Buljan i Paponja također trebali iduće sezone naći u prvih 12.
– Ideja jest da Buljan i Paponja budu u prvih 12 i da im pokušamo prvenstveno kroz hrvatsko prvenstvo osigurati priliku da pokažu svoj talent. Naravno, nikom ništa neće biti poklonjeno, sve se mora na terenu zaslužiti zalaganjem i pristupom na treninzima.
Plan priprema je već spreman, međutim dosta će toga ovisiti o pandemiji koja uvijek vreba iza kantuna da pokvari taj plan.
– Počeli bi 9. kolovoza, ABA liga kreće 25. rujna i imat ćemo dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu. Već sada dogovaramo neke pripremne utakmice, najbolje bi bilo zbog cijele situacije s pandemijom da to bude na našem području, a ako bi nam se otvorila mogućnost sigurno bi voljeli odigrati pokoju utakmicu izvan Hrvatske, ali o tom potom…




Zadar otvara ABA sezonu s Partizanom
Poznat je raspored utakmica nove sezone 2021./22. u ABA ligi koju će Zadar otvoriti na domaćem terenu protiv Partizana 25. ili 26 rujna. Treće kolo donosi derbi s Cibonom također na Višnjiku dok je repriza majstorice prošlosezonskog finala hrvatskog prvenstva kontra Splita, predviđena za sami kraj kalendarske godine.


Kujundžić i Dijan prve želje za mjesto pomoćnika
Uz uobičajen živi igrački mercato, ovi srpanjski dani su vrlo zanmljivi i po pitanju pojačanja vezanih za stručni stožer. Zasad su u njemu tek dvojica trenera, glavni (Perinčić) i kondicijski (Mandir), a velika je potreba za tandemom pomoćnika. Prvi Perinčićev pick su Domagoj Kujundžić i Toni Dijan.
– Domagoj Kujundžić je moja velika želja. Pokušat ćemo napraviti sve da dođe kod nas, ali imamo i još nekoliko kandidata ako Kujundžić ne bude mogao doći. Moja druga želja je da nam se priključi i Toni Dijan. Mislim da se radi o izuzetnom talentiranom treneru koji ima puno prostora za napredak i sigurno nam može puno pomoći kao što i mi možemo pomoći njemu. Poučeni prošlosezonskim iskustvom moramo imati najmanje dva trenera na klupi i zato nam je velika želja s proširenim staffom ući u novu sezonu.


Gornji dom ABA lige nedostižan
Jedan od glavnih ciljeva u novoj sezoni bit će, kao i uvijek dosad, ostvariti ostanak u ABA ligi koja, barem što se tiče gornjeg doma, podiže ljestvicu kvalitete za nekoliko stepenica. Evo, prvi protivnik Zadra u regionalnoj sezoni Partizan je na klupu doveo jednog Željka Obradovića
– Ove godine će ABA liga biti izuzetno teška, mislim da će biti najjača u odnosu na prethodne sezone. Posebno je letvicu podigao povratak Željka Obradovića na klupu Partizana i baš nam oni dolaze u prvom kolu na Višnjik, tako da nismo mogli dobiti »lakši« ždrijeb, ha, ha… Naš je cilj odraditi prave pripreme uz kompletiranje rostera te stvoriti kemiju unutar tima na tragu one koju smo imali u završnici prošle sezone i pripremati se za protivnike koji su u našem rangu,a ovaj gornji dom ABA lige je nedostižan, jer su im budžeti nenormalni i praktički su na razini Eurolige – kazao je Perinčić.