Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Odmor na Jadranu koban za 14 Čeha

Autor:

18.08.2008. 22:00
Odmor na Jadranu koban za 14 Čeha


Zbog umora za volanom živote je na hrvatskim prometnicama izgubilo čak petero Čeha, među njima i gotovo cijela obitelj. Osim utapanja, turisti su bili i žrtve prebrzog glisiranja blizu obale, a za jednu je Čehinju pogubna bila šetnja obroncima Biokova. Poginulo je i pet Slovenaca i četvero Austrijanaca, dvije Belgijanke i dvoje Francuza
Turistička sezona u Hrvatskoj proteklih je godina znala biti opasna za turiste, pogotovo češke, a ni ova ne odskače od dosadašnjih, tako da je samo Čeha od lipnja do danas smrtno stradalo 14, tako da su i ove godine oni najčešće žrtve nesreća među turistima.
Drugo mjesto u crnoj statistici drže Slovenci, sa pet poginulih, a najviše stradavaju zbog utapanja. Ove sezone poginulo je i četvero Austrijanaca. Nesreće se najčešće događaju na cestama, a jedan od najtežih udesa svakako se dogodio 31. srpnja ujutro, kada je na autocesti Zagreb – Split poginula gotovo čitava češka obitelj. Vozač Ladislav Vašiček najvjerojatnije je zaspao za volanom i sletio s kolnika, zabivši se u zaštitnu ogradu. Automobil se nekoliko puta prevrnuo i zabio u žičanu ogradu. Osim vozača, smrtno su stradali i njegova supruga Vera i 16-godišnji sin Patrik. Od čitave obitelji preživio je samo 21-godišnji sin Tomaš, koji je prošao s teškim ozljedama.
U lipnju je pak kod odmorišta Dobra stradalo dvoje Čeha koji su također išli na godišnji odmor na Jadran, a uzrok nesreći najvjerojatnije je i ovaj puta bio umor vozača Jioa Petra. On je preminuo u kolima Hitne pomoći na putu prema ogulinskoj bolnici, a njegova supruga Alenka na mjestu je nesreće poginula.
No, Česi i ove godine plaćaju svoj danak nepoznavanju hrvatskog krajolika, tako da su stradavali i zbog šetnji najčešće prema dalmatinskim planinama. U srpnju je na predjelu Vrulja kod Brela pronađena Čehinja Stanislava Dvorčakova, čiji je nestanak bio prijavljen 23. lipnja. Pretpostavlja se da je nesretna žena krenula u šetnju prema obroncima Biokova, ne znajući da se radi o izuzetno fizički zahtjevnom usponu, pogotovo za vrijeme ljetnih vrućina. Tijelo su joj pronašli mađarski turisti, a već je bilo u stanju raspadanja.
Žrtve kanjoninga i glisiranja
Na domaćim prometnicama ove godine ginuli su i državljani zemlja kojima Hrvatska i nije najčešća turistička destinacija. Tako su još u lipnju u blizini naplatnih kućica u Lučkom u teškoj prometnoj nesreći stradale državljanke Cipra i Grčke, a početkom ovog mjeseca kod Zaboka stradale su dvije Belgijanke. Ove godine na Jadranu su stradala i dva francuska turista, i to u proteklih 10 dana. Na Lastovu je tako u uvali Sveti Mihovil pronađen leš francuskog turista Jeromea Xaviera Cyrillea Datina, koji je najvjerojatnije pao s mola nakon provoda u noćnom klubu. Mlada 16-godišnja Francuskinja M. A. R. 11. kolovoza postala je prva žrtva tzv. kanjoninga, kada je pala i poginula u blizini mjesta Zavadarje u kanjonu Cetine. Zanimljivo je da u čitavoj 2006. godini na području Hrvatske nije bio stradao niti jedan francuski državljanin, lani je jedan nastradao, a ove godine već dvoje.
Najtragičnija nesreća na samom moru dogodila se kod Vodica, kada je Adnan Š. jureći svojim gliserom ubio 16-godišnjeg Austrijanca Tobiasa Winklera, a teško ozlijedio njegova tri godine mlađeg brata Nicholasa. Nesretnom 13-godišnjaku liječnici su na kraju morali amputirati nogu. Nekolicina ronilaca se utopila, a njihove su smrti pokazale da je nužno obavjestiti nekog znanca kada se kreće na ronjenje. Naime, slovenskog ronioca Mihu Ovčaka u blizini Slanog pronašli su nakon višetjedne potrage, a uzrok smrti bilo je utapanje.
Opasne raže i gromovi
Iako nisu završile tragično, dvije nesreće turista na Jadranu svakako se mogu nazvati krajnje bizarnima. Na Kornatima je češki turist krenuo u slikanje ulovljene raže. Nakon dvije fotografije bez bljeskalice, Čeh je odlučio dati malo svjetla slici, pa je umalo ostao bez nosa, jer ga je raža napala, vjerojatno držeći da je napada. No, Čeh je imao sreću u nesreći, s obzirom da se u blizini zatekao njegov zemljak liječnik, koji mu je na brzinu zakrpao nos.
U auto-kampu u Puli slovenskog je turista Petera Pridigara tijekom ljetne oluje pogodio grom. Na sreću nikakvih ozbiljnijih posljedica po Slovenca nije bilo, pa je nastavio svoj odmor na jadranskoj obali.
 


Smrtno stradao češki ronilac
Četrdesetosmogodišnji ronilac smrtno je stradao u moru prilikom ronjenja, izvjestila je PU Ličko-senjska, a prema prvim neslužbenim informacijama riječ je o češkom državljaninu. Iznajmivši opremu za ronjenje u ronilačkom centru, čiji su vlasnici također češki državljani, grupa ronilaca brodom je odvezena na destinaciju u blizini Stare Novalje, gdje su na dubini od oko 12 metara zaronili skupa sa voditeljem ronjenja. Prema priči voditelja broda, također češkog državljanina, koji je tijelo nesretnog ronioca izvukao na brod i dovezao na kopno, nesretni Čeh pod morem je bio oko 8 minuta kada je njegovo beživotno tijelo isplivalo na površinu. Nakon dolaska hitne pomoći, obavljen je pokušaj oživljavanja, no nije mu se više moglo pomoći. Nakon obavljenog očevida, tijelo je prebačeno u Zadar na obdukciju kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.