Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U OČIMA TURISTIČKIH VODIČA Turistima pričaju o Donatu, ali i o velikom makijatu…

19.08.2019. 11:10
U OČIMA TURISTIČKIH VODIČA Turistima pričaju o Donatu, ali i o velikom makijatu…


Statistika je neumoljiva i ona je jedno, a dojam nešto sasvim drugo. A, kakva nam je sezona u očima zadarskih turističkih vodiča, pitali smo Vinka Bakiju predsjednika Udruge turističkih vodiča Donat. Dr.sc. Bakija je i viši predavač na Odjelu za turizam Sveučilišta u Zadru, ali i čovjek koji iza sebe ima 22 godine staža u ulozi turističkog vodiča.


Daleko od Splita, Trogira i Dubrovnika
– Sezona je bolja nego lanjska. Razgovarao sam i s drugim kolegama – turističkim vodičima i svi se slažu da nam je zapravo svaka sezona bolja od prethodne. Govorim o segmentu kulturnog turizma i mislim da se Zadar, budi. Svake godine su nam kulturni turisti sve zastupljeniji. Međutim, i dalje smo daleko od primjerice, Splita, Trogira i naravno, Dubrovnika. Oni svi rade čak dva, tri mjeseca dulje nego mi. Imaju i do 30 posto više posla nego zadarski turistički vodiči. Kada govorimo o kulturnim turistima, riječ je u većini o gostima koji dolaze u našu destinaciju autobusima i koji žele detaljan razgled grada. Zbog toga se u gradu i zadržavaju po dva, tri sata i onda u pravilu nastavljaju dalje prema jugu. Obavezno angažiraju turističkog vodiča jer žele znati sve o gradu u koji su došli. Gosti koji dolaze s kruzerima ili pak, samostalno, u pravilu ne spadaju u kategoriju urbanih, kulturnih turista – objasnio je dr.sc. Vinko Bakija.


Je li vodič rođeni Zadranin?
Turisti nam naravno, dolaze iz svih krajeva svijeta, ali prema Bakijinom iskustvu najbolji i kulturom motivirani turisti su najviše Francuzi, pa potom Britanci, Amerikanci, Španjolci, Talijani i onda svi ostali. Ono što često žele znati pri susretu i upoznavanju sa »svojim« turističkim vodičem jest je li rođeni Zadranin i živi li u Zadru.
– Na taj način valjda žele biti sigurni da ćemo im osim »faktografije«, moći bolje dočarati i objasniti naš mentalitet, kulturu, tradiciju, običaje. Prije nego što počnem vođenje i ja se informiram o tome odakle gosti dolaze, kakav je otprilike stupanj njihova obrazovanja, dobna struktura. Na taj način kreiram priču o Zadru. Informiram ih o nastanku Zadra, Zadru kroz povijest. Međutim, moje je iskustvo takvo da ih više zanima novija povijest – od Domovinskog rata do danas. Zapadnjaci kao što su Britanci i Francuzi puno više znaju o Domovinskom ratu, nego primjerice, Česi i Poljaci i ostali turisti koji dolaze iz zemalja Istočne Europe. Bude tu i zanimljivih pitanja. Znaju pitati osjećamo li nostalgiju za socijalizmom i bivšom državom i bojimo li se novih sukoba na našim prostorima. Na to im pitanje odgovorim kako se bojimo terorizma koji je danas globalna prijetnja, a sukoba se ne bojimo jer smo ravopravna članica Europske unije i NATO-a – kaže Vinko Bakija.




Kava i »fjaka«
No, osim što turistima priča o zadarskoj starijoj i novijoj povijesti i informira ih o svim kulturnim znamenitostima, Bakija kaže kako im obavezno priča i urbane, zadarske, gradske priče. Jednu od njih nazvao je i – Big macchiato kultura, a riječ je naravno, o famoznom ispijanju kave i »fjaki«.
– To je ono, što je dio nas. Dio našeg mentaliteta. Kad me pitaju zašto baš veliki makijato – onda im objasnim kako je veliki, da bi dulje trajao. U pravilu to izazove smijeh – kaže i sam uz smijeh prof. Bakija.
Prema njegovim riječima, turisti nas jako lijepo doživljavaju. Oduševljeni su gradom i preporučuju ih svojim prijateljima. Većina koja dolazi čula je za Morske orgulje i Donat, a prof. Bakija uvijek se i »svojim makijatom« pobrine, da gosti osjete i dožive Kalelargu i da se vrate…
 


U razgled grada vode i zadarske nevjeste iz Češke i Poljske


 
Udruga turističkih vodiča Zadra – "Donat" broji više od 50 članova. Najzastupljeniji strani jezici su engleski i njemački, a onda slijede talijanski, francuski, ruski i španjolski. Prema riječima Vinka Bakije, u udruzi ima i nekoliko zadarskih nevjesta iz Češke i Poljske koje također, vode goste u razgled grada. Oni kojima je zanimanje turističkog vodiča primarno – prosječno imaju vođenja po dva, tri puta dnevno, a ostali vodiči kojima je to dodatan posao jednu do dvije ture dnevno. Osim onih koji su u udruzi, trenutačno ima i oko 20-ak samostalnih vodiča. Inače, na razini države ima oko četiri tisuće registriranih turističkih vodiča. Iako se čini da je broj od oko 70 vodiča u Zadru dovoljan, Bakija objašnjava kako ih je u gradovima prema jugu i više te da ima prostora za sve one koji se ovim poslom žele baviti.