Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kit snimljen kod Starigrada – Paklenice, od prizora zastaje dah: ‘Dug je najmanje 15 metara’

19.08.2020. 08:15


Nakon dvodnevne potrage za velikim kitom u Velebitskom kanalu istraživača iz Instituta Plavi svijet u utorak poslijepodne na svom Facebook profilu objavili su da su zahvaljujući dojavama građana, koji su se također uključili u potragu, u moru kod Starigrada-Paklenice pronašli velikog kita.
– Pronašli smo !!! Zahvaljujući dojavama mnogih od vas koji ste nam se pridružili u potrazi za kitom, zadovoljno možemo zaključiti da smo ga nakon cijelog jutra potrage drugi dan pronašli kod Starigrada-Paklenice!
Na žalost vrijeme nam nije bilo naklonjeno kao što možete vidjeti na fotografijama! Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U slijedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vridilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno, ali vridilo je, napisali su te dodali kako se radi o odrasloj životinji za koju procjenjuju da je duga 15-tak ili više metara. Naveli su kako nisu uspjeli provjeriti zdravstveno stanje životinje jer je susret bio prekratak.
– Na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja, no vrijeme je loše, a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti. Mi se za sada odjavljujemo, ali u najskorije vrijeme pokušat ćemo sažeti sve vaše dojave, fotografije, snimke i objaviti ih zajedno s našima. Hvala vam svima još jednom! Pozivamo vas da nam i dalje dojavljujete vaša opažanja, jer uz pomoć građana i građanske znanosti možemo bolje i lakše pratiti pojavljivanje zanimljivih i rijetkih vrsta u Jadranu te ih zaštititi i očuvati, poručili su istraživači Instituta Plavi svijet.