Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slovenija sutra odlučuje stavlja li nas na “crvenu listu”: ‘Percepcija Hrvatske je kod većine Slovenaca dobra, ali…’

19.08.2020. 08:47


Za Austriju i Italiju smo crvena, praktički zabranjena destinacija, Nijemcima smo zelena, sigurna turistička oaza. Za Sloveniju smo na migajućem, kratkom žutom svjetlu. Sutra je dan D, kad bi slovenska vlada trebala odlučiti hoće li nas kazniti jer smo prešli kroz crveno, ili će nam dati zeleno svjetlo.
Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin jučer je na konferenciji za medije izjavio kako se boji da je u Hrvatskoj počeo treći val zaraze. Odmah je dodao da za tu svoju tvrdnju nitko u slovenskoj vladi nema dokaza, ali svejedno smatra da tu mogućnost ne može isključiti. Kacin je inače još prošlog tjedna boravio u svojoj vili u Klimnu na Krku, a na omiljeno odredište se vratio i dan nakon što je iz Ljubljane zaprijetio stavljanjem Hrvatske na »crvenu listu«. Jučer se vratio u Sloveniju pa i dodatno prijetio mjerama protiv Hrvatske.


Uvezeni slučajevi
Direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji Metka Bradetić kaže da je Hrvatska u ovom trenutku službeno na takozvanoj žutoj listi, što znači nesmetan povratak slovenskih državljana i svih onih koji u Sloveniji imaju prijavljeno privremeno ili stalno prebivalište.
– Po službenim podacima, da se svrsta na crvenu listu, Hrvatska bi trebala prijeći brojku od 40 zaraženih na 100.000 stanovnika unutar 14 dana, što prema zadnjim potvrđenim brojkama još nismo prešli, kaže nam Metka Bradetić i ističe još jedan faktor koji bi mogao utjecati na donošenje odluke, a to je da se trend aktivno zaraženih osoba u Sloveniji nastavi, iako su, kaže, zaraze u ovom trenutku savladive.
– Ako uspoređujemo brojke zaraženih u Sloveniji iz kolovoza s brojkama iz ožujka, krivulja je vrlo slična. Do 16. ožujka u Sloveniji je bilo ukupno 250 zaraženih, a sada u kolovozu Slovenci imaju već 245 aktivnih slučajeva. Naravno, dnevni broj zaraženih ovisi i o broju obavljenih testiranja, pa je tako u subotu kod 382 testiranja utvrđeno 15 zaraženih, u nedjelju kod 393 testiranja 13 zaraženih, dok je u ponedjeljak kod 1.143 testiranja utvrđeno 27 zaraženih osoba. Epidemiologe u Sloveniji posebno zabrinjava broj importiranih primjera. Iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje posljednjih dana pozivaju mlade da po vraćanju iz Hrvatske ograniče svoje kontakte te ukoliko su u mogućnosti ostanu što izoliraniji i da prate simptome, odnosno zdravstveno stanje, kaže Bradetić i ističe da bismo, prema izjavama članova slovenske vlade u slovenskim medijima, odluku o eventualnoj potrebnoj samoizolaciji pri povratku iz Hrvatske trebali doznati najkasnije sutra, u četvrtak, a takva bi odluka na snagu stupila nadolazećeg vikenda.
– Time bi slovenska vlada dala dovoljno vremena svima koji se žele vratiti u Sloveniju kako bi izbjegli moguću mjeru samoizolacije. U populaciji je mišljenje podijeljeno, jedni su za uvođenje obavezne samoizolacije, dok su drugi ogorčeni donošenjem takve odluke, što bi značilo da se dovode u nepovoljan položaj svi oni koji su imali namjeru svoj godišnji odmor iskoristiti u drugoj polovici kolovoza, pa čak i u rujnu, a znamo po brojkama iz ranijih godina da je upravo to razdoblje godine većini Slovenaca izuzetno privlačno i interesantno za odmor, kaže Bradetić.


Super rezultat
– Percepcija Hrvatske je kod većine Slovenaca dobra, u Hrvatskoj se osjećaju sigurno s obzirom na to da Hrvatsku dobro poznaju, a da ne spominjemo i brojne vlasnike nekretnina u Hrvatskoj, kojih je po nekim evidencijama više od 100 tisuća, kaže nam Metka Bradetić i ocjenjuje da je turistički promet Slovenije u Hrvatskoj u proteklom razdoblju, a posebno nakon otvaranja granice, bio puno viši od očekivanog. Slovenci su od početka godine do 16. kolovoza ostvarili nepunih 7 milijuna noćenja, što je gotovo 83 posto ostvarenja prošlogodišnjih rezultata.
– Ako gledamo samo razdoblje od otvaranja granica, radi se o ostvarenih gotovo 6,5 milijuna noćenja. Ako promatramo samo kolovoz, u dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno je 231.000 dolazaka sa slovenskog tržišta, što je čak 4 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani. To je super rezultat, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da je slovenska vlada uložila puno novčanih sredstava i truda u poticanju vlastitog turističkog sektora kojemu je namijenila turističke bonove koje su dobili svi državljani Slovenije, 200 eura odrasle punoljetne osobe, a 50 eura maloljetne osobe. Marketinške kampanje svih predjela Slovenije su iznimno jake, pogotovo u ovim ljetnim mjesecima, a njihov je rezultat porast broja domaćih gostiju za 2 posto u lipnju prema zadnjim dostupnim podacima, a prema navodima slovenske Porezne uprave u Sloveniji je do 9. kolovoza bila unovčena 361 tisuća bonova u vrijednosti 50 milijuna eura. Najveći broj je iskorišten na obali – Piran 64.000, Izola 18.000, Kopar 12.000, Ankaran 11.000, te u planinskim predjelima – Kranjska Gora 25.000, Bohinj 21.000, Bled 12.000. Od zdravstvenih destinacija najveći dio ih je unovčen u Brežicama, Moravskim Toplicama, Podčetrtku, Zrečama i Laškom. Prema podacima financijske uprave do sada je u cijelosti ili djelomično bilo unovčenih tek 17 posto bonova, a iskorišteno nešto manje od 14 posto u novčanom iznosu koji je na raspolaganju. S obzirom na sporo korištenje bonova, prijedlog je da se produži rok njihova korištenja do sljedeće jeseni, kaže nam Metka Bradetić.