Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

STIGLA DIZALICA Prebačen kran zbog radova na mostu koji će spajati Kneževu i Providurovu palaču

19.08.2020. 09:54


Došli smo do ključne faze radova kada je riječ o rekonstrukciji i obnovi Providurove palače, a u pitanju je velika čelična konstrukcija tzv. most koji će spajati Providurovu i Kneževu palaču. Radi se o jednom od najzahtjevnijih i najizazovnijih radova i u građevinskom i u arhitektonskom smislu. Upravo zbog toga što je u pitanju puno čeličnog materijala bio je potreban veliki kran. Čelični elementi i sam kran dovezeni su na gradilište gotovo tijekom noći, u ranim jutarnjim satima, kako bi što manje smetali i našim sugrađanima i turistima, a tako će biti i kad se kran bude micao, objasnio je Šime Erlić, pročelnik za EU fondove Grada Zadra dodajući kako su prebacivanjem preko krova, započeli radovi na montaži kranske dizalice u unutarnjem dvorištu Providurove palače.


Počet će radovi na čeličnoj konstrukciji, tzv. zmiji
Radovi na montaži, dakle, počeli su jučer i trajat će još i danas te će se nakon toga moći početi s radovima na čeličnoj konstrukciji, tzv. zmiji. Upravo zbog tih, velikih radova, kako je naglasio i pročelnik Erlić, te transporta kranske dizalice, ali i drugih popratnih dijelova, još će i danas privremeno biti ograničen pristup Poljani Šime Budinića odnosno, prostoru između crkve sv. Šimuna te Kneževe i Providurove palače. Za potrebe izvođenja radova, radni prostor je ograđen mobilnom ogradom koja je postavljena od Kneževe i Providurove palače do Kolone te od Providurove palače do crkve sv. Šimuna gdje je od crkve do rubnjaka i ograde, ostavljen prostor za pješake.
Podsjećamo, Providurova palača zamišljena je kao dio kompleksa Muzeja dvije palače u kojemu je planiran prostor velikog ulaznog info hola, edukacijskih dvorana, čitaonice, muzejske kafeterije, suvenir shopa, prostora za stalni postav, polivalentne dvorane, uredskih prostora te prostora za preparatorske i druge radionice Narodnog muzeja Zadar. Obnova Providurove palače dio je EU projekta »Zadar baštini – Integrirani kulturni program grada Zadra 2020« koji Grad Zadar provodi u partnerstvu s Narodnim muzejom Zadar, TZ-om grada Zadra, Sveučilištem u Zadru, te Agencijom za razvoj Zadarske županije Zadra Nova. Ukupna vrijednost projekta obnove Providurove palače prema važećem ugovoru s izviđačem radova Krekić Avangard d.o.o. iznosi 45.466.586,79 kuna, od čega je osigurano 37,5 milijuna kuna EU sredstava.


I Centar za mlade ide predviđenom dinamikom
Osim uređenja i rekonstrukcije Providurove palače, još jedan od kapitalnih projekata Grada Zadra u ovoj godini jest svakako i Centar za mlade gdje se već mjesecima radi punom parom.
– Zadovoljan sam dinamikom radova na Centru za mlade u Radićevoj. Upravo se radi na središnjoj dvorani i postavljena je većina greda za krovnu konstrukciju i to je sada najvažnije jer treba te radove okončati što prije, kako bi se objekt zatvorio prije jeseni i kiša. Kad se to zatvori, onda mogu krenuti radovi unutra, rekao je pročelnik Erlić, naglašavajući kako se rekonstruira dvoetažni prostor površine 4.498,24 metra četvorna koji se nalazi kraj postojeće zgrade Knjižnice i koji će se povezati »tunelom«. Novouređeni prostori bit će prilagođeni udrugama mladih, pripadnicima nezavisne kulturne scene te građana koji su korisnici prostora Knjižnice kao i javnih prostora Centra za mlade.




Muraj – do kraja godine
Kad jednom bude završen, novim prostorom Centra za mlade, dobit će se višefunkcionalni prostori kao što je igraonica za djecu, radionice za osnovce, vježbaonica, dvorane za predavanja, velika multimedijalna dvorana za koncerte, projekcije i razne druge izvedbene aktivnosti, dvorane za ples, kafić te prostor za administraciju i urede za mnoge udruge.
Rekonstrukcija zgrade ove bivše vojarne u Radićevoj i njezina prenamjena u Centar za mlade, počela je u siječnju ove godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 39 milijuna kuna od čega je iz EU i Fonda za sufinanciranje, osigurano čak 37 milijuna kuna, a dogovoreni rok za završetak radova jest ožujak 2021. godine.
Što se tiče zadarskih bedema odnosno, Muraja većina je radova završena i uskoro se kreće s postavljanjem tipiziranih kućica i uređenjem hortikulture. Prema riječima pročelnika Erlića, sve bi trebalo biti završeno najkasnije do kraja godine, a onda ostaje još samo onaj jedan slatki problem – odrediti datum svečanog puštanja u promet novog Muraja, od sada pa ubuduće rezerviranog samo za pješake.