Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Daniele Santarelli: Danas je za nas i hrvatsku odbojku jako važan dan

19.08.2021. 06:20


Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija danas u 17 sati otvara Skupinu C Europskog prvenstva koja se u Zadru igra do 26. kolovoza. Na kontinentalnu smotru odabranice Danielea Santarellija stigle su kao aktualne srebrne na nedavno održanoj Zlatnoj europskoj ligi i želja je da se u svojstvu domaćina EP-a nastavi jedna dobra era hrvatske ženske odbojke. Prvi protivnik Hrvaticama je reprezentacija Švicarske koja za razliku od narednih protivnika (Bjelorusija, Slovačka, Mađarska, Italija) našim odbojkašicama predstavlja »lakši zalogaj«. Stoga je današnji dvoboj sa Švicarkama i najvažniji po pitanju plasmana u osminu finala, a toga je svjestan izbornik Santarelli koji na otvaranju EuroVolleya očekuje najbolju igru svojih štićenica.


Pružiti maksimum
– Vrlo smo uzbuđeni i spremni. Odrađujemo posljednje treninge te željno isčekujemo početak Europskog prvenstva i utakmicu protiv Švicarske. Ovo je vrlo važno natjecanje za koje smo se pripremali posljednja četiri mjeseca. Danas je za nas i hrvatsku odbojku jako važan dan. Želimo pokazati našu najbolju igru. Švicarska je dobra reprezentacija. Jučer smo gledali video i proučili ju i želja nam je pokazati svoj maksimum na ovome natjecanju – poručio je izbornik Daniele Santarelli, a uoči današnje premijerne utakmice na EP-u, optimistična je i Dinka Kulić koja igra na poziciji dijagonale i korektora.
– Jučer smo odradile zadnji trening prije početka EP i smatram da smo se dobro pripremile za Švicarsku jer smo dosta vremena posvetili pregledavanju različitih materijala kako bi što bolje proučili igru Švicarske. Također smo na treningu pojačali elemente koje mislimo da su nam potrebni za ovaj susret, no trenutačno je najbitnije da dobro otvorimo turnir s pozitivnim rezultatom
– Uzbuđenje u ekipi je na vrhuncu. Nakon dugog napornog ljeta konačno smo dočekali Europsko prvenstvo. Očekuje nas Švicarska, ekipa protiv koje bismo trebali doći do maksimalnih bodova. To nam je odlična prilika, no koncentrirat ćemo se na sebe i našu igru. Nažalost u dvorani na Višnjiku neće biti naših navijača, no nadam se da će nas pratiti putem malih ekrana – zaključila je kapetanica Samanta Fabris, koja igra na poziciji korektora.


Pet prepreka
Hrvatska će nakon sraza sa Švicarskom imati dan odmora, a onda ju očekuje drugi nastup, protiv Bjelorusije (21. kolovoza u 17 sati), potom igraju kontra Slovačke (22. kolovoza u 17 sati), pa Mađarske (24. kolovoza u 17 sati) te za kraj slijedi susret protiv Italije (25. kolovoza u 21 sat) najjače reprezentacije koja je stigla u Zadar, inače šestoplasiranoj na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Tokiju. Za Hrvatsku će na Europskom prenstvu igrati: Rene Sain, Ema Strunjak, Božana Butigan, Nikolina Božičević, Laura Miloš, Lucija Mlinar, Matea Ikić, Beta Dumančić, Samanta Fabris, Martina Šamadan, Klara Perić, Lea Deak, Dinka Kulić i Karla Klarić. Stručni stožer čine izbornik reprezentacije Daniele Santarelli, prvi pomoćni trener Diego Flisi, drugi pomoćni trener Simone Truzzi, kondicijski trener Daniele Alpi, fizioterapeut Francesco Zucca, menadžer tima Frane Žanić, analitičar ekipe Marko Greco te pomoćna trenerica Mirela Delić.




Hrvatska tek jednom propustila EP
Od svog debija 1993. godine hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija nastupila je na čak 13 od 14 Europskih prvenstava, a jedina kontinentalna smotra na koju se nije uspjela plasirati je bila ona 2003. godine. Danas s nastupom protiv Švicarske će tako Hrvatska upisati sudjelovanje na ukupno 14. EP-u, od čega su tri okrunjena medaljom i to uvijek srebrnog sjaja, zanimljivo na tri uzastopne europske smotre 1995., 1997. i 1999. godine pod vodstvom izbornika Ivice Jelića.


Raspored Hrvatske u skupini C


1. kolo
Danas: Hrvatska – Švicarska (17)
2. kolo
Subota: Hrvatska – Bjelorusija (17)
3. kolo
Nedjelja: Hrvatska – Slovačka (17)
4. kolo
Utorak: Hrvatska – Mađarska (17)
5. kolo
Srijeda: Hrvatska – Italija (21)


Skupine na EP
C (Zadar) – Hrvatska, Italija, Švicarska, Bjelorusija, Mađarska, Slovačka.
A (Beograd) – Srbija, Azerbejdžan, Francuska, Rusija, Belgija, BiH.
B (Plovdiv) – Bugarska, Češka, Njemačka, Grčka, Poljska, Španjolska.
D (Cluj) – Rumunjska, Finska, Švedska, Nizozemska, Turska, Ukrajina.