Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Monoplay je kruna rada Zadarskog plesnog ansambla

19.08.2021. 07:04


Trinaesto izdanje Monoplaya, jedinstvenog festivala plesnog sola, započinje 23. kolovoza te traje do 28. kolovoza, a svi će posjetitelji u tom periodu moći uživati u vrhunskim izvedbama međunarodnih i domaćih izvođača. Monoplay nam i ove godine predstavlja brojne novitete te nagovještava velike promjene koje se događaju na zadarskoj plesnoj sceni.
Ove godine festival se u potpunosti odvija u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla koji je posljednjih godina puno učinio po pitanju decentralizacije plesne scene, a kako navodi Sanja Petrovski, umjetnička voditeljica i osnivačica Zadarskog plesnog ansambla, Zadar je učinio najboljim plesnim gradom, nakon Zagreba.


Zadarske snage na festivalu
​Zadarski će plesači tako prvi put dobiti i vlastitu plesnu večer, čime se, u novoj dvorani Kazališta lutaka Zadar, festival i otvara.
– Ove godine radimo isključivo sa zadarskim snagama pa je ovo na neki način za nas ovo naš početak, ali ostajemo na istom nivou, započela je Sanja Petrovski dodavši kako postoje ponude za suradnju i s drugim festivalima, a od ovog, kao i svake godine, očekuje puno.
– I ove godine imamo tri scene pa tako ugošćujemo plesače zadarske scene iz koje festival i potječe, hrvatska plesna scena i međunarodna. Uvijek nastojimo dovesti plesače koji su ne samo popularni u tom trenutku, nego i koji pomiču granice na svim nivoima, rekla je Petrovski istaknuvši da je Monoplay kruna rada Zadarskog plesnog ansambla.
– Slavimo trideset godina djelovanja ansambla i ovo je kruna našeg rada gdje smo udružili naše snage na svim poljima rada da bismo iznjedrili jedan centar plesne kulture što je Zadar, a prepoznati smo i od institucija na čemu smo zahvalni, rekla je Petrovski.


Bogat program festivala
Monoplay je, prema riječima organizatora, cjelovečernji izlazak, a posjetitelji će šest dana moći uživati u zaista bogatom programu, od 18 sati pa do ponoći moći će vidjeti od plesnih izvedbi, predstavljanja knjiga i izložbi te performansa do koncerata. Nakon izvedbi, publika će moći prisustvovati i razgovoru na engleskom jeziku s izvođačima koji moderira Mario Županović, a program podupire i zadarska Brlog pivovara. Program festivala predstavila je Matea Bilosnić koja je, uz Ladu Petrovski Ternovšek, nova selektorica festivala.
– Misao vodilja u osmišljavanju programa festivala ove godine bila je inovativnost te raznolikost. Kroz šest festivalskih dana nastojali smo prikazati različite pristupe koreografskim praksama suvremenom plesu i fizičkom teatru. Sve predstave su izrazito vizualne i izvođački ekspresivne, a posebno smo ponosni što u glavnom programu imamo i dvije prve cjelovečernje solo izvedbe zadarskih umjetnika – prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade hrvatskog glumišta Marina Lemića te perspektivne Filipe Bavčević, poručila je Bilosnić.




Cjelovečernji izlazak
Program je disperziran na cijelo područje Kazališta lutaka Zadar te iskorištava sve prostore, od dvorana i foajea unutra kazališta preko dnevnog boravka ispred kazališta i Poljane Branka Stojakovića do Crkve Sv. Dominika gdje će se odvijati izložba Josipa Kresovića.
– Zahvaljujemo Gradu Zadru, Ministarstvu kulture, Zadarskoj županiji i Zakladi »Kultura nova« od kojih već dugi niz godina imamo potporu, a od ove godine imamo i potporu Turističke zajednice Grada Zadra, HNK Zadar i Kazališta lutaka Zadar i tu neizmjerno zahvaljujemo Renatu Švorinići i Iris Pavić Tumpa, rekla je Natali Perić, producentica ovogodišnjeg festivala te je dodala kako imaju i veliki broj sponzora te donatora.
– Od sponzora imamo Bio&Bio koji nas također podupire već godinama, Proprio centar, Eurogarden, Pharos, Ilirija d.d., i od ove godine Maraska i OPG Babić, nabrojila je Perić dodavši kako su zahvalni svima koji na ovakav način podupiru kulturu u Zadru, a imaju i veliki broj volontera koji pomažu da sve ide po planu.


Bogat program međunarodnih umjetnika
Monoplay ove godine premijerno u Hrvatsku dovodi i Viktory Černickya, umjetnika uvrštenog u prestižnu europsku plesnu mrežu Aerowaves koji će zatvoriti festival predstavom koja savija maštu i oduzima dah – »PLI«. U Zadar stiže i provokativni Ferenc Feher s intrigantnom predstavom »Schiele« u kojoj se bavi temom ekshibicionizma te istražuje žudnje tijela i našu potrebu za njegovim otkrivanjem.


Inkluzija slijepih i slabovidnih
Četvrtu večer Monoplaya, publici će se predstaviti zadarska plesačica Filipa Bavčević sa solom Gilgameš koji je radila prema najstarijem epu.
– Plesne materijale sam gradila kroz svoje poimanje doživljaja glavnog lika epa, rekla je Bavčević čija izvedba izabrana i za audiodeskripciju što znači da je solo prilagođen i slijepim i slabovidnim gledateljima. Deskripciju rade u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih Zadarske županije i Centrom za audiovizualne umjetnost, a taj će se dan moći pogledati i izložba glinenih figura koje su radili članovi Udruge slijepih pod vodstvom Josipe Štulić.