Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Plenković: Predano radite i šaljete veliku poruku o sigurnosti, solidarnosti i zaštiti

19.08.2021. 16:56


Hrvatski premijer Andrej Plenković boravio je u zrakoplovnoj bazu u Zemuniku gdje je obišao 855. protupožarnu eskadrilu 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku te pilote i tehničare koji su gasili požare u hrvatskom priobalju, ali i bližem i daljem susjedstvu.


Pohvala predanom radu
Premijer je bazu obišao u pratnji ministra obrane Marija Banožića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja.
– Predano radite i šaljete veliku poruku o sigurnosti, solidarnosti i zaštiti. Došli smo iskazati poštovanje prema vašoj profesionalnosti i požrtvovnosti, entuzijazmu, znanju i radnoj energiji koju ulažete svakoga dana u svojim zadaćama, rekao je premijer Plenković te dodao kako su piloti naši heroji o kojima iz Hrvatske i drugih zemalja dobiva samo riječi hvale te im je čestitao na tome i zahvalio što građane, turiste, ali i druge zemlje štite od velikih stradavanja. Istaknuo je njihovu požrtvovnost, profesionalnost i entuzijazam koji ulažu u to da se svi osjećaju sigurno, a dodao je i kako vjeruje da će mnogi mladi slijediti njihov primjer te će postati piloti, vojnici i tehničari.


Nabava novih zrakoplova
– Sposobnost hrvatskog zrakoplovstva i vojske u međunarodnim misijama diže se na razinu kakvu do sada nismo imali, rekao je Plenković, te naveo da će tome značajno pridonijeti i nabava novih zrakoplova o kojoj se raspravlja.
– Vlada je predana da i dalje ulaže u hrvatsku vojsku i hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Donijeli smo ove godine strateške odluku o nabavi višenamjenskih ratnih aviona četvrte generacije Rafali kao jednih od najsuvremenijih i najkvalitetnijih zrakoplova, istaknuo je premijer dodavši da se dogovor očekuje kroz tri godine a nastojat će da to bude bez rasta duga kako ne bi ugrozio cilj Vlade o članstvu u europodručju.
Pilotima i vojnicima obratio se i ministar obrane Mario Banožić koji se prvenstveno zahvalio svima na trudu koji ulažu u zaštitu tijekom cijele sezone, a posebno za vrijeme velikih vrućina.
– Pokazujete da ste svojom sposobnošću u stanju ući tamo gdje bi malo tko ušao. Ove smo godine imali veliki broj letova i naleta, potrošili smo puno vode da bismo sačuvali Hrvatsku od požara, ali ne samo Hrvatsku već i Tursku i Grčku gdje su vladali strašni uvjeti. Svojom voljom, hrabrošću i znanjem pokazali ste se kao odličan partner za sve buduće akcije i misije. Hvala vam na tome, poručio je Banožić, posebno pohvalivši i tehničare koji svaku noć rade na održavanju kanadera i air tractora kako bi bili pripravni za idući dan.
Ove je godine osam posto manje požara nego lani, ali u sušnom periodu, od lipnja do sredine kolovoza je više požara.




Spremnost na težak rad
– Zahvaljujući djelovanju i zemaljskih i zračnih snaga svi su požari vrlo brzo stavljeni pod kontrolu. Imamo brzu reakciju i koordinaciju svih naših snaga, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, te potvrdio da je dio požara podmetnut, ali i da policija radi svoj posao te su počinitelji brzo uhvaćeni.
Tomislav Vacenovski, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika 93. krila istaknuo je kako predano rade, ali i kako paze i na pilote i na zrakoplove.
– Vodi se računa da ne budu preopterećeni. Maksimalni napor je sedam sati leta dnevno ili 100 bacanja vode. Glavnina posla je u dva i pol ili tri mjeseca i mi smo na to spremni, a zadovoljni smo našim zrakoplovima, istaknuo je Vacenovski, dodavši kako mu je najteži požar u Hrvatskoj bio onaj u Trogiru, dok su požari u Turskoj i Grčkoj bili daleko najgori.
– To su požari koje srećom u Hrvatskoj nikad nismo vidjeli, ali dobro je da smo im svjedočili jer smo time još podigli naš stupanj spremnosti, zaključio je na kraju Vacenovski.