Obrovac ima porast novorođenih od gotovo sto posto!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Siromašni gradić Zadarske županije drugi u Hrvatskoj po prirodnom prirastu
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Obrovac je 2020. godine imao 19 rođenih, a prošle godine 37, što ga stavlja u sam naconalni vrh pozitivnih deografskih trendova. Rezultat je to mjera za novorođenčadi, ali i učenike osnovnih i srednjih škola kojima Grad financira čak i izvannastavne aktivnosti, te stipendija za studente
Arhiva ZL
Siromašni gradić drugi u Hrvatskoj po prirodnom prirastu

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, u dva hrvatska grada protekle je godine zabilježen najveći baby boom. Jedan od tih gradova nalazi se u našoj županiji, a riječ je o - Obrovcu.

Gradić, čije se ime u nacionalnim analizama uvijek veže uz nezaposlenost i siromaštvo, na drugom je mjestu po broju novorođene djece u prošloj u odnosu na 2020. Naime, ispred njega je samo Klanjec u Krapinsko-zagorskoj županiji s porastom novorođenih od čak 140 posto, dok je Obrovac zabilježio rast od 94,74 posto, dakle, gotovo stopostotni u odnosu na pretprošlu godinu. S 3.608 stanovnika Obrovac je 2020. tako imao 19 novorođenih, a prošle godine 37.

Iako nakon rata muku muče sa zapošljavanjem i iseljavanjem stanovištva, na demografskom planu doživjeli su pravi procvat. Očito su mjere za one najmlađe stanovnike dale rezultate i to tako dobre da su dospjeli u sam vrh po broju novorođenih. Ovaj je podatak osobito važan zna li se da znatan dio gradova posljednih godina bilježi negativne demografske trendove, odnosno da imaju veći broj umrlih nego rođenih. Tako je 2021. godine u Hrvatskoj rođeno 663 djece više nego godinu ranije, no umrlo je 5.689 osoba više nego 2020. godine. Podaci Državnog zavoda stoga najbolje govore o demografskim trendovima u Hrvatskoj. i značaju ovog baby booma za mali gradić u od Zadra udaljenom dijelu naše županije.

Bili u vrhu i po visini stipendija

Podatak da među gradove koji imaju velik porast novorođene djece spada i Obrovac, stoga je hvalevrijedan veliko je priznanje gradskoj vlasti na polju demografije i spcjalne politike. Naime, tu je još jedan podatak po kojemu je Obrovac raritet na nacionalnoj razini - bili su u samo vrhu Hrvatske po visini stipendija.

Gradonačelnik Ante Župan nabrojao nam je sve mjere koje Grad Obrovac poduzima kako bi zadržao stanovništvo te mladim obiteljima omogućio ostanak. A mjere nisu male, o čemu najbolje svjedoče brojke novorođenih beba. Posebu pažnju izaziva i plaćanje izvannastavih aktivnosti, na što se odlučuje jako mali broj gradova.

Gradonačelnik tako napominje da za učenike osnovnih škola financiraju nabavku radnih bilježnica i izvannastavnih aktivnosti, ali i godišnje nagrade odličnim učenicima. Srednjoškolcima, pak, financiraju nabavku udžbenika i radnih bilježnica, te izvannastavne aktivnosti i godišnje nagrade odličnim učenicima.

Kada je riječ o studentima, Grad Obrovac sve redovite studente, ovisno o uspjehu, potpomaže s iznosma do 1.600 kuna mjesečno.

- U određenom trenutku bili smo među tri grada u Hrvatskoj s najvećim stipendijama, uz Rovinj i Poreč, ističe Župan.

Za novorođenčad po 5.000 kuna

No, tu su i mjere za predškolce u vidu naknade za novorođenu djecu u iznosu od 5.000 kuna te besplatan vrtić za svu djecu. Gradonačelnik ističe da slijedi i povećanje kapaciteta vrtića za još jednu jasličku skupinu, što će roditeljima biti još jedna velika pomoć, osobito onima koji su zaposleni. Grad subvencionira i lokalni prijevoz autobusnih linija na relaciji Zadar-Obrovac.

Sve su to mjere koje pomažu obiteljima koje svoju budućnost ipak vide u Obrovcu, no valja napomenuti kako je Grad osigurao i pomoć za starije, što također doprinosi ostanku obitelji na području njihova grada. Naime, uveli su program »Pomoć u kući« za sve starije od 65 godina koje žive sami ili su pak u prometno izoliranim naseljima. Ova je mjere namijenjena i mlađima od 65 godina ukoliko imaju većih zdravstvenih teškoća, saznajemo u Gradu Obrovcu, a putem ovog programa građanima se nudi · pomoć u svakodnevnim kućanskim poslovima, u održavanju osobne higijene, u nabavljanju namirnica i lijekova, pripremi obroka, što sve skupa donosi sigurnost korisniku i njegovoj obitelji.

U svakom slučaju, demografske mjere dale su očekivane rezultate te je Obrovac konačno u vrhu Hrvatske, ali ovoga puta ne po nezaposlenosti i iseljavanju, već po onom najvažnijem u negativnim demografskim trendovima u Hrvatskoj - po baby boomu.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Pojednostavljeno, prošle godine jedno a ove dvoje. Nešto se razumijem u matematiku. Statistika se temelji na zakonu velikih brojeva i malo dužeg vremenskog perioda. Zamislite, netko u braku deset godina i nema djece pa dobije dvojke. Koliko bi, po ovoj logici, par trebao imati djece u sljedećih deset godina? Ili još boli primjer. Desetak obrovčana bude pozitivno na test tzv. Covida i onda naslov " Pola Obrovca zaraženo". Obrovac nije pokazatelj ničega, osim što mu je doživotni gradonačelnik doktor Ante Župan i dobro mu je. Upala sikira u med.