Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Gorjelo na 13 mjesta

Autor: Velimir Brkić

18.09.2008. 22:00
Gorjelo na 13 mjesta

Foto: Sebastian GOVORČIN



Požar kod Metroa na području poslovne zone Murvica IK i buduće poslovne zone Murvica jug lokaliziran je jučer oko 18 sati. Izgorjelo je oko 7 hektara hrastove šume
Sezona požara, posebice ukoliko je suditi prema nekoliko proteklih dana, i dalje traje. Nakon gotovo nevjerojatnih 30-ak požara koji su nastali tijekom utorka i srijede, zadarski vatrogasci, pripadnici DVD-a i zračne snage umjesto zasluženog odmora jučer su imali još jedan radni, izuzetno vatreni dan u zadarskom zaleđu. Jučer je gorjelo na 13 različitih lokaliteta, nabrajao je Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar.
Već u 1.22 sata zadarski vatrogasci su gasili manji požar na zadarskim Kolovarama. U 3.27 sati dojavljen je požar na osobnom automobilu marke “mazda” u Varaždinskoj ulici kod već bivše Mehanizacije u Zadru. Oko 9.20 sati dojavljen je požar u Galovcu gdje je izgorio jedan hektar makije koju je potom uspješno ugasilo devet vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Zadar. Na otoku Pašmanu u Kukljici gorio je deponij smeća. Vatru su lokalizirali pripadnici DVD-a Čakovec i Kukljica.
U Smokoviću je na minski sumnjivom području izgorjelo oko dva hektara niskog raslinja i makije. Požar je stavljen pod kontrolu zahvaljujući vatrogascima JVP Zadar, DVD Škabrnja i posadi kanadera.
Oko 11.45 nastao je požar u Suhovarama. Bile su ugrožene obiteljske kuće i seoska gospodarstva. Zahvaljujući brzoj intervenciji JVP Zadar požar je lokaliziran i ugašen. Nedugo potom vatra je nastala u Murvici kod groblja. Požar je gasilo šest vatrogasaca JVP Zadar s dva navalna vozila te kanader. U Lišanima Ostrovičkim vatrogasci JVP Benkovac učinkovito su ugasili plamteće plotove i travu. Od 15.47 sati započelo je gorjeti kod Škabrnje. A što znači u lokalnoj zajednici vlastiti DVD dokazali su pripadnici DVD-a Škabrnje koji su brzom intervencijom uspjeli ugasiti požar.
Požar kod Metroa na području poslovne zone Murvica IK i buduće poslovne zone Murvica jug lokaliziran je jučer oko 18 sati. Izgorjelo je oko 7 hektara hrastove šume. U gašenju su pored četiri vatrogasna kola i 15 vatrogasaca JVP Zadar sudjelovala i dva kanadera i zračni traktor. U Briševu je izgorjela manja površina niskog raslinja koju su ugasili vatrogasci JVP Zadar i DVD Pljusak. Na južnom dijelu Suhovara izgorjelo je oko pet hektara makije. S vatrenom stihijom borili su se vatrogasci JVP Zadar te DVD-a Škabrnje i Posedarje. A kako je to područje minski sumnjivo u pomoć hrabrim vatrogascima pristigla su dva kanadera i jedan zračni traktor…
Jučer je, dakle, gorjelo na čak 13 različitih lokaliteta. No utorak, 16. rujna, s 22 požara, 60-ak hektara izgorjele borove i isto toliko hrastove šume, za sada drži tužan rekord, “najvatreniji” je dan 2008. godine. No, za razliku od protekle godine ove godine, unatoč brojnim sumnjama pa čak i apelima vatrogasaca, nije pronađen niti jedan počinitelj. Pa ni u Zemuniku gdje je gorjelo čak 15-ak dana za redom.