Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gorki šećer iz Novalje

Autor:

18.09.2008. 22:00
Gorki šećer iz Novalje


Zapravo nije prvi put da se pojedinci u nedostatku svojih kulturnih dobara služe tuđima, odnosno kulturnim dobrom grada Paga. Mi smo sve takve lijepo upozoravali da to ne čine, no očito je da su se oglušili, rekao je gradonačelnik Paga Andreja Bukša, istaknuvši da će se početkom idućeg tjedna sastati Povjerenstvo za zaštitu paške čipke
Ugostitelji u Novalji poslužuju uz kavu šećer u vrećici s natpisom “Pozdrav iz Novalje”, a na vrećici je fotografija paške čipke i članova Kulturno umjetničkog društva Pag u nošnji grada Paga. Kako je vidljivo na primjerku, taj mali proizvod distribuira tvrtka “Novalis” iz Novalje, a fotografija paških folkloraša očito je skinuta, odnosno skenirana s prospekta Grada Paga od prije nekoliko godina.
Naime, ovaj potez od strane Novalje doslovno je iziritirao brojne Pažane, ali i paške gradske institucije. Ovo nije prvi put da se Novalja diči nečim što nije njezino. Od prošle godine na magistrali i državnim cestama Novaljci su postavili svoj reklamni pano s fotografijom žene u paškoj nošnji i pokrivacom.
Poznato je da je pokrivaca, paški teg i paška čipka na listi zaštićenih kulturnih dobara, odnosno proglašeni su zaštićenim dobrom RH nastalim u gradu Pagu te nose još i oznaku izvornosti. Očito je da se već godinama novaljske institucije, poput Grada i tamošnje Turističke zajednice, sasvim svjesno predstavljaju diljem svijeta s kulturnom baštinom grada Paga, svojatajući je.
Mnogi u Pagu, ogorčeni takvim postupcima Novalje, smatraju kako bi Grad Pag trebao pokrenuti i odgovarajući sudski postupak.
– Nije prvi put da se paška čipka koristi i poslužuje bez suglasnosti Grada Paga. Naime, paška čipka je kulturno dobro Grada Paga i Republike Hrvatske. I to svi znaju. Zapravo nije prvi put da se pojedinci u nedostatku svojih kulturnih dobara služe tuđima, odnosno kulturnim dobrom grada Paga. Mi smo sve takve lijepo upozoravali da to ne čine, no očito je kako su se oglušili, rekao je gradonačelnik Paga Andreja Bukša, istaknuvši kako će se početkom idućeg tjedna sastati Povjerenstvo za zaštitu paške čipke, imenovano od strane Poglavarstva.
– Na sastanku ćemo odlučiti o daljnjim potezima, a u cilju da zaštitimo pašku čipku, odnosno kulturno dobro grada Paga koje nosi oznaku zaštite i izvornosti, istaknuo je gradonačelnik Bukša.