Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatska bod do povratka u elitu

Autor: Zlatko Horvat

18.09.2008. 22:00
Hrvatska bod do povratka u elitu

Foto: Zvonko KUCELIN



Hrvatska povela 2:0, dobivši sva četiri tie breakova u dva meča. Mario Ančić ostvario prvu pobjedu poslije 30. srpnja i osmine finala Wimbledona, dok je Ivo Karlović upisao je premijernu “živu” pobjedu u Davis Cupu
Hrvatska Davis Cup reprezentacija povela je sa 2:0 protiv Brazila u susretu doigravanja za svjetsku skupinu, što se igra u Sportskom centru Višnjik. U osmom meču u kvalifikacijama za svjetsku skupinu u povijesti Hrvatska je bod do četvrte pobjede i povratka u elitno društvo, koji je pokorila 2005. godine trijumfom u Bratislavi. Mario Ančić donio je hrvatskoj reprezentaciji prvi bod, ostvarivši prvu pobjedu poslije 30. srpnja, osmine finala Wimbledona i trijumfa u maratonu nad Španjolcem Fernandom Verdascom sa 13:11 u petom setu. Ančić je svladao Brazilca Thomaza Belluccija sa 6:2,7:6 (4), 7:6 (3) poslije dva sata i 37 minuta igre. Drugi bod donio je Ivo Karlović, koji je pobijedio Thiaga Alvesa sa 7:6 (5), 7:6 (3), 7:5 poslije dva sata i 21 minute igre. Toliko je čekao za prvu break loptu, koja je značila i meč loptu. Ukrotio je drugi servis i u izmjeni potegao forhendom, nedostižno za Brazilca. Uz ovacije Karlović se ispružio sa svih svojih 208 centimetara po terenu, radujući se prvoj pravoj pobjedi u ovom natjecanju.
Od prvoga gema, u kojem je servirao Thomaz Bellucci, sve je sugeriralo da će to biti igra mačke i miša. Mario je krenuo vodstvom sa 4:0 protiv 78. igrača svijeta, koji nije imao odgovor na igru Splićanina. Povratnik poslije jake viroze, posljedice oslabljenog imuniteta nakon mononukleoze, izgubio je gotovo cijelo tenisko ljeto. Još jednom je morao pauzirati i krenuti ispočetka, kao da kreće u novu sezonu. Ali, na tepihu postavljenom u novom, prekrasnom domu košarkaša Zadra, pokazao je igru kao da nije bilo četvrte stanke u posljednjih godinu i pol dana!
Drugi set Mario je također otvorio breakom protiv ljevorukog Belluccija, koji je polako ulazio u udarac i iskoristio malu stvaralačku pauzu Ančića, vrativši break zaostatka. Odluka je pala u tie breaku, u kojem je Mario poveo sa 3:0 i više nije nije pogledao unatrag. Dodao je Mario break u šestome gemu trećega seta. Imao je meč loptu u osmome gemu, ali nakon što se Brazilac izvukao poenom iz servisa, situacija se zakomplicirala. Ančić je izgubio servis u devetom gemu kada je servirao za pobjedu. Do nje je došao dvadesetak minuta kasnije poslije još jednog sjajno odigranog tie breaka.
– Kontrolirao sam meč od početka do kraja, prezadovoljan sam kako je ispalo. Ostvario sam priželjkivano, dobili smo prvi bod – kaže Mario Ančić. – Teško je bilo znati u kakvoj sam formi poslije dva mjeseca pauze. No, krenuo sam fantastično. Bilo je kasnije nekih sitnica s kojima nisam zadovoljan, ali nećemo tražiti dlaku u jajetu. Završio sam relativno brzo, u tri seta i ja sam zadovoljan.
Ispalio je Mario deset asova. Iskoristio je četiri od devet break lopti, njegov suparnik, 78. igrač svijeta, dvije od dvije. Za razliku od Marija, Bellucci je igrao cijeloga ljeta, ali upisao je samo jednu pobjedu poslije Wimbledona, u prvom klolu US Opena dobio je Španjolca Oscara Hernandeza. Na pet turnira na betonu poražen je u prvom kolu. Ipak mu više odgovara zemlja, na kojoj je ove sezone osvojio tri challengera u nizu, da bi u prvom kolu Roland Garrosa morao na – Rafaela Nadala. Mario je na tepihu za Belluccija bio Nadal na zemlji.
– Fizički se osjećam dobro. Jedino je razlika nakon duge stanke igrati dva i pol sata na treningu, te dva i pol sata u meču. Na kraju meča osjećao sam se jako dobro, nije bilo nikakvih problema. Parovi? Spreman sam. Dobro je što imamo više opcija, to je pozitivno ne samo za u ovom susretu, već i ubuduće – kaže Mario.
Ivo Karlović upisao je prvu “živu” pobjedu u Davis Cupu, te prvu poslije 8. listopada 2000. godine, ostvarenu u Rijeci protiv Claudea N’Gorana iz Obale Bjelokosti kada je sve bilo riješeno. Karlović, 14. igrač svijeta, očekivano je nadjačao Thiaga Alvesa, 113 mjesta slabije rangiranog igrača, ispalivši 29 asova. No, išlo je puno teže od očekivanog. Morao je Zagrepčanin spašavati prvi set. Alves je vodio 4:1 u tie breaku uz dva servisa, imao je 5:4 i dva servisa, na kraju je Karlović asom došao do prve dionice. Tie break je rješevao i drugi set, koji je Ivo zatvorio na isti način. Asom… Tako nije zaključio meč. Malo je požurio riješiti stvari, prije tie breaka. Bilo ih je dovoljno, ali sva četiri otišla su na stranu Hrvatske.
 


Hrvatska – Brazil 2:0
Prvi dan: Ančić – Bellucci 6:2, 7:6 (4), 7:6 (3), Karlović – Alves 7:6 (5), 7:6 (3), 7:5.
Subota (15): Ančić/Zovko – Melo/Sa.
Nedjelja (12): Karlović – Bellucci, Ančić – Alves