Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sva sukošanska naselja imat će pitku vodu

Autor: Velimir Brkić

18.09.2008. 22:00
Sva sukošanska naselja imat će pitku vodu

Foto: Velimir BRKIĆ



Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na sukošanskom mjesnom groblju i na spomen-obilježju palim braniteljima u Domovinskom ratu kod općinske zgrade, jučer je započela proslava Dana obrane i Dana općine Sukošan. Potom je u župnoj crkvi Sv. Kasijana održana sveta misa zadušnica koju je predvodio župnik don Tomislav Sikirić.
Svečanu sjednicu u Domu mladeži otvorio je predsjednik OV-a Tomislav Dražić koji je u uvodnom slovu s puno pijeteta govorio o poginulim hrvatskim braniteljima i civilima iz općine Sukošan. Potom je načelnik Ante Martinac govorio o postignutim rezultatima tijekom minule godine, naglasivši pritom asfaltiranje 20 kilometara nerazvrstanih cesta, probijanje 2,6 kilometara ceste Debeljak-čvorište Sv. Martin, katastarsku izmjeru, izmjene i dopune PPU-a i nizu drugih realiziranih ili projektima u tijeku.
– Za početak radova na vodoopskrbi Debeljaka, Gorice, Glavice i sukošanskih zaseoka Vrljica i Goleš s nadležnim ministarstvom, Zadarskom županijom i Vodovodom Zadar dogovorili smo užurbane korake, na način da su nam odobrena dodatna sredstva u iznosu od tri milijuna kuna nužnih za rješavanje imovinskopravnih odnosa i ishođenje građevinske dozvole. Sljedeće godine svako općinsko naselje imat će pitku, gradsku vodu, ustvrdio je Martinac dodajući kako je ishođena lokacijska dozvola, dok je pri kraju dovršetak glavnog projekta uređaja za pročišćavanje te kopnenog i pomorskog ispusta za sustav kanalizacije u Sukošanu.
– Molimo građane za razumijevanje zbog poskupljenja vode od 1. svibnja, jer je to jedini način, jedan od osnovnih uvjeta da uđemo u međunarodni projekt “Čisti Jadran” i realizaciju izgradnje kanalizacijskog sustava, na način kakav provode i sve ostale općine i gradovi u hrvatskom priobalju, obrazlagao je Martinac razloge novčanog udara na džep žitelja Sukošana.
Najavio je potom uređenje trgova u Debeljaku i Gorici, društvene zgrade Gorica, konačno donošenje DPU-a uređenja obale u Sukošanu, sanaciju sukošanske rive za koju su odobrena sredstva u programu EIB II, sanaciju škole i školskog igrališta te elektrifikaciju SC Debeljak sredstvima američkih vojnih snaga u Europi, izgradnju svlačionica NK Zlatna luka, mrtvačnice u Gorici, zgrade DVD-a, odvodnju na Jadranskoj magistrali, izgradnju još jednog mosta preko jaruge Kotarka, početak sveobuhvatnog uređenja plaže Dječji raj, sufinanciranje učeničkih autobusnih karata, studentske stipendije, poljoprivredne poticaje.
– Početak realizacije poduzetničke zone Grobnica-Gaj u Sukošanu, površine 500 hektara, još uvijek ovisi o rezultatu spora Vlada RH – Zadarska nadbiskupija, pojašnjavao je Martinac.
S nekoliko prigodnih riječi nazočnim se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić istaknuvši pritom velike razvojne potencijale Općine Sukošan, posebno u području turističke djelatnosti.
– Značajno je istaknuti da je, u sklopu pilot-projekta uspostavljanja katastra pomorskog dobra, za čitavu k.o. Sukošan utvrđen prijedlog granice, naglasio je između ostalog župan Zrilić.
Program je vodio Đani Pavić, dok je svečanom ugođaju pridonijela ženska klapa “Uzorita”. U večernjim satima u Domu mladeži održan je koncert i plesna zabava.
 


Općinski grbovi generalu pukovniku Kruljcu i profesorici Burić
Grbovi općine Sukošan, kao najviši izraz općinskog priznanja, dodijeljeni su zapovjedniku Kopnene vojske generalu Mladenu Kruljcu i voditeljici ženske klape “Uzorita”, prof. muzikologije Katici Burić. General-pukovnik Kruljac značajno je pridonio pri izgradnji ceste Debeljak – čvorište Sv. Martin te na sanaciji poljskih putova i odmuljavanju sukošanskog podmorja. Profesorica muzikologije Burić već četiri i pol godine vodi klapu “Uzorita” te je s curama bez klapskog iskustva postigla niz zapaženih uspjeha. Zahvalnice Općine Sukošan dodijeljene su ratnom zapovjedniku 112. brigade, danas zapovjednik Gardijske motorizirane brigade, brigadiru Mladenu Fuzulu koji je izvršio izuzetno kvalitetne pripreme za realizaciju radova koje je odobrio general-pukovnik Kruljac te predsjedniku najuspješnije županijske udruge umirovljenika, Velimiru Kezmiću, predsjedniku Podružnice umirovljenika Sukošan koja je za njegovog mandata od 10-ak članova narasla na preko 200 nadasve aktivnih članova.
Opravdano odsutni bili su general-pukovnik Kruljac i brigadir Fuzul. Uime nagrađenih s nekoliko biranih riječi zahvalila se prof. Burić.