Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hoće li se sve zadarske ljekarne privatizirati?

Autor: Elza Radulić-Toman

18.09.2009. 22:00
Hoće li se sve zadarske ljekarne privatizirati?

Foto: Josip PEDIŠIĆ



– Upravo bi tako bilo, ako prođe ovaj prijedlog Hrvatske ljekarničke komore, koji je trenutačno u Ministarstvu zdravstva, kaže Čolak pojašnjavajući i da bi se i sve ljekarne ove ustanove, a ima ih ukupno šest i dvije su u zakupu, dale u koncesiju


Najnoviji prijedlog Hrvatske ljekarničke komore upućen Ministarstvu zdravstva nije naišao na odobravanje svih zaposlenih u ljekarničkim službama. Riječ je o prijedlogu koji bi se ugradio u Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a kojim bi zapravo započela privatizacija ljekarni u Hrvatskoj. U Hrvatskoj ljekarničkoj komori ističu da je sve još u radnoj fazi i da nije za raspravu u javnosti, no istodobno kažu i da su o svojim najnovijim prijedlozima već imali raspravu u struci te da je svatko mogao dati svoje mišljenje. Ipak, zaposleni u ljekarnama diljem Hrvatske, pa tako i u Zadru naveliko govore o novim prijedlozima svoje strukovne organizacije, a u kojma se između ostaloga, predlaže da ljekarne koje će se davati u koncesiju mogu dobiti isključivo magistri farmacije. Svi drugi se isključuju. Tu je jedino normalno, kazali su nam u razgovoru u Hrvatskoj ljekarničkoj komori i istaknuli da ljekarnu mogu voditi jedino stručnjaci, a u ljekarništvu su to magistri farmacije. Dakle, ne i ostali zaposleni u ljekarnama, pa i oni koji su izgradili više desetaka godina. Zar ne bi ljekarnu mogao uzeti i netko tko je u njoj radio godinama i desetljećima, a da je vodi njegov zaposlenik, stručnjak? – pitaju pojedinci u ljekarnama i čak vjeruju da ovakvi prijedlozi idu na ruku njihovim donositeljima. Sporno je i pitanje obveze davanja u koncesiju svih ljekarni, što je također jedan od prijedloga ljekarničke komore.
Zato smo pitali direktora ustanove Ljekarna Zadar Božu Čolaka hoće li se po tom prijedlogu, ako bi bio usvojen i zadarske ljekarne dati u koncesiju, odnosno privatizirati.
– Upravo bi tako bilo, ako prođe ovaj prijedlog Hrvatske ljekarničke komore, koji je trenutačno u Ministarstvu zdravstva, kaže Čolak, pojašnjavajući i da bi se i sve ljekarne ove ustanove, a ima ih ukupno šest i dvije su u zakupu, dale u koncesiju. Ne bi bile, dakle, pod “kapom” županije kako je to danas. Bi li to bilo bolje ili ne bi, Čolak kaže da će se tek vidjeti.
Za sada se razmatra i prijedlog da se koncesije daju na rok od 20 godina, što nam je potvrđeno i u komori, u kojoj su nestrpljivi u očekivanju odgovora iz Ministarstva zdravstva, kojem su još prije ljetne stanke poslali, kako kažu, radnu verziju svojih prijedloga. U komori napominju da će i same današnje ustanove vjerojatno moći uzimati koncesije, o čemu se Čolak ne izjašnjava dok sve ne bude jasnije, dok ministarstvo ne iznese svoje stajalište. Njega više zaokupljaju najnoviji podaci o poslovanju, jer je zadnjih mjeseci promet u Ljekarni Zadar smanjen, građani manje kupuju sve pa i lijekove i ostale proizvode koji se nabavljaju u ljekarnama. Ljekarna Zadar će stoga stopirati neke ranije planove razvoja, uz ostalo i preuređenje i dogradnju ljekarne “Jadran” na Relji.